Meme büyütme ameliyatı ve slikonlar

Meme büyütme ameliyatı ve slikonlar

Meme büyütme nedir?

Meme büyütme ameliyatı dünyada en sık yapılan ilk üç estetik ameliyattan biridir. Memenin şeklini, boyutunu ve hacmini değiştirmeyi amaçlar. Hasta memnuniyet oranlarının en yüksek olduğu ameliyatlardandır. Meme büyütme ameliyatlarında dolgu maddesi, ilaçlar, yağ enjeksiyonu ve kök hücre gibi birçok yöntem geliştirilmiş olsa da silikon protezler halen altın standarttır.

Meme büyütme ameliyatı kimlere yapılır?

18 yaşın üzerinde, gelişimsel, doğum sonrası veya kilo alıp verme sonrası küçük ve orta hacimde memeleri olan bayanlara uygulanır. Daha büyük hacimli olup da sarkmış memeler için, meme dikleştirme veya dikleştirme ile beraber büyütme işleminin uygulanması gerekir.

Ameliyat öncesi neler yapılmalıdır?

Tüm estetik cerrahi operasyonlarında olduğu gibi bu ameliyat öncesinde de kişi eğer kullanıyorsa sigarayı ameliyattan 2 hafta önce ve ameliyattan 2 hafta sonra olmak üzere bırakmalıdır. Kan sulandırıcı Aspirin vb. ilaç kullanımı varsa en az 10 gün öncesinden bırakılmalıdır. Sürekli aldığı başka ilaçlar veya vitamin hapları (Ginseng, CoQ, Gingkobloba vs. içeren) var ise mutlaka 1 hafta öncesinden kesilmelidir. Bunların dışında farklı bir durum mevcutsa yine hastanın doktorunu bilgilendirmesi gerekir. Ayrıca hastalardan operasyon öncesi kontrol amaçlı meme ultrasonu veya mamogram istenmesi faydalı olur.

Ameliyat öncesi protezler nasıl belirlenir?

Ameliyat öncesi hastanın mevcut memelerinin durumu, cilt elastikiyeti, omuz ve basen ölçüleri ve cilt altı doku kalınlıklarına göre ortalama bir protez hacmi belirlenebilir. Hastanın dekolte ve hacim istekleri de ön planda tutularak kesinin nereden yapılacağı ve hangi plana hangi tip protez konulacağı belirlenir.

Ameliyat tekniği nasıldır?

Genel anestezi altında 1-1,5 saat süren bir operasyondur. Genelde ertesi gün hastalar taburcu edilir. Muayene ve görüşme sonrası kararlaştırılan alanda kesi yapılır. Bu kesiler genelde meme altı çizgisinden , meme başı etrafından veya koltuk altından yapılır. Ortalama 3-4 cm’ lik kesilerdir. Daha sonra yine muayene esnasında kararlaştırılan alanda, meme altı, zar altı, kas altı veya her ikisi de olacak şekilde protezin boyutuna ve çapına göre bir cep hazırlanır. Uygun protez cebe yerleştirildikten sonra yara kapatılır. Büyük bantlara, pansumanlara gerek kalmaz. Ertesi gün hastalar taburcu edilirken memedeki baskı hissini azaltmak amacıyla destekleyici sutyen kullanımı önerilir.

Meme büyütme ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Operasyonun ertesi günü taburcu edilen hastalar 2-3 gün süreyle kol hareketlerinde zorlanma hissedebilirler. 2. Günden sonra banyo yapabilirler. İlk 1 haftada göğüslerindeki baskı hissi gerilemiş olur. 1. Haftanın sonunda hastalar işlerine dönebilirler. İlk 1,5 ay kollarını zorlayıcı spor hareketlerden kaçınmaları gerekir. Memelerin yumuşayıp protezlerin yerine oturması 1-1,5 ayı bulabilir.

Meme büyütme ameliyatında en çok merak edilenler:

Hangi tür protezler kullanılır?

Kabaca 2 tür protezden bahsetmek mümkündür. İçi salin (sıvı) dolu protezler ve silikon dolgu protezler. İçi salin dolu protezler hacim kaybı, şekil değiştirmelri gibi dezavantajları nedeniyle artık daha az kullanılmaktadır. 5. Jenerasyon form stabil silikon protezler şekillerini korumaları, hacim kaybetmemeleri, patlama gibi risklerinin olmaması ve kapsül kontraktürü oluşumunu minimumda tutmaları gibi avantajları nedeniyle her geçen gün artan sıklıkta kullanılmaktadır. Silikon protezleri de kendi içlerinde damla (anatomik) ve yuvarlak şekilli olarak ikiye ayrılırlar. Meme ölçümleri ve hastanın isteklerine göre şekle karar vermek gerekir.

İz kalır mı?

Evet, her ameliyatta olduğu gibi protez ameliyatlarında da kesi yapıldığı için iz kalır. Hastanın cilt rengi, elastikiyeti, kalınlığı bu izin kalitesini etkiler. Estetik cerrahi alanındaki tekniklerle bu izin %60-70 daha kaliteli iyileştirilmesi mümkündür. 1. Yıl sonunda bu izler çok daha az rahatsız edici boyutlara geriler.

Emzirmeye sakıncası var mıdır?

Hayır, ameliyat esnasında uygun teknikler ile meme dokusu ve süt bezleri kesilmediği için emzirme etkilenmez. Yapılan araştırmalarda silikonlu memeler ile emzirilen bebeklerde herhangi bir negatif etki rastlanmamıştır.

Silikon kanser yapar mı?

Yapılan araştırmalarda silikon protezlerin meme kanseri üzerine herhangi bir etkisi bulunamamıştır. Hatta tam tersine silikon protezli bayanlarda meme kanseri görülme sıklığı normal kadınlardan daha az bulunmuştur. Bu bulgu silikon yaptıran bayanların mevcut meme dokularının miktarının az olması ile ilişkilendirilebilir.

Silikon protezleri daha sonra değiştirmek gerekir mi?

Yeni nesil silikon protezler herhangi bir sorun çıkarmadıkça ömür boyu kullanılabilir. Değiştirme ihtiyacı yoktur. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tahir Gökhan Haytoğlu

Op. Dr. Tahir Gökhan Haytoğlu, 1982 yılında Hatay’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Hatay’da tamamlamasının ardından tıp eğitimine 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladı. Dr. Haytoğlu, 2004 yılında Washington University Orthopaedic Research Lab., St. Louis, USA‘da araştırmalara katıldı. 2006 yılında mezun olarak tıp doktoru ünvanını alan Dr. Haytoğlu, TUS'da derece alarak ihtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ABD’da  sürdürdü. 2010 yılında ABD’ de USMLE sınavlarını başarıyla tamamlayan Dr. Haytoğlu, ECFMG sertifikası almaya hak kazandı ve o yıl Case Western Reserve  University, Cleveland’ da estetik yüz ve burun cerrahisi ile migren cerrahisinin dünyaca tanınmış isimlerinden olan Dr. Guyuron ile çalışma şansını elde etti. Bu süreçte ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Silikon protezleri daha sonra değiştirmek gerekir mi?
Op. Dr. Tahir Gökhan Haytoğlu
Op. Dr. Tahir Gökhan Haytoğlu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube