Meme büyütme : neden ? nasıl ?

Meme büyütme : neden ? nasıl ?

MEME BÜYÜTME
(Silikon Protez ve ya Kendi Dokunuzla Memelerin Büyütülmesi ve Dikleştirilmesi)

Meme Büyütme işlemi yapıldıktan sonra kadınların neden daha önce yaptırmadım dediği bir işlemdir.

Ben bu işi için uygun bir aday mıyım?
•Akranlarınız gibi meme gelişminiz istediğiniz boyutlarda değilse,
•Kilo vermek sonucu veya doğum sonrası göğüslerinizin boyutu küçülmüş ve ya dolgunluğu azalmışsa,

Siz meme büyütme estetiğine adaysınız.   
              
Meme büyütme estetiğine aday olan bir kişide neleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Nasıl karar veriyorsunuz?

Herkesin meme yapısı farklıdır. Herkesin göğüs dediğimiz memleri taşıyan göğüs kafesi, kası kemiği de farklıdır. En önemlisi deri yapısı da kişiden kişiye değişir. Bunun dışında mevcut meme dokusunun miktarı, meme başının şekli ve yerleşimi kişiden kişiye değişir. Bunun yanında işiniz mesleğiniz, ilgilendiğiniz ve yaptığınız sporlar, hastalıklarınız kişiden kişiye değişir. İşte tüm bu faktörler göz önünde bulundurularaksize en uygun meme büyütme estetiğine karar vermekteyiz. 

İlk görüşmede tüm bu ayrıntılar yanında yaşınız, ailede bir meme hastalığı olup olmadığı, koltuk altı muayenesi, göğüsde asimetri olup olmadığı, aksesuar meme başı olup olmadığı dahil bir çok konu irdelendikten sonra meme büyütme estetğine karar verilince ona yönelik çalışmalar yapmaya başlarız. 

Meme estetiğine aday olduğuma karar verince neler yapıyorsunuz?

Görüşmenin ikinci bölümünde ve ya ayrı bir görüşmede beklentileriniz, istediğiniz memenin boyutu, şekli, size uygun nelerin yapılabileceği, yöntemin avantaj ve dezavantajlarını detaylarıyla tartışılır. Özellikle farklı sonuçlar gösterilerek sizin beklentinizin anlaşılması bizim için önemlidir. Gerektiğinde provalar da yapılarak beklentilerinizin netleşmesi çok önemsediğimiz bir bölümdür. 

Silikon ile meme büyütmeye karar verilirse nereye yerleştireceğinize nasıl karar veriyorsunuz?
Meme  protezi üç yere yerleştirilebilir: ya meme bezi altına, ya kasın zarı altına ya da kas altına  Her üç tekniği de uygulmakla beraber kas altına yerleştirme sıklıkla tercih edilmektedir. Kas altına yerleştirilmesi aşağıdaki nedenlerden dolayı sıklıkla tercih edilir: 

Daha az ele gelir,
Daha az sertleşme yaparr (kapsül oluşması daha azdır)
Zaman içinde yer değiştirme en azdır
İleride meme taraması ve mammografi yapılabilmesi kolaydır
İleride meme ile ilgili bir cerrahi işlem örneğin kist çıkartılması kolaydır. 
Silikon ile meme büyütmeye karar verilirse nereden, hangi yoldan yerleştireceğinize nasıl karar veriyorsunuz?

Silonu beş farklı yerden yerleştirebiliyoruz

1.Koltuk altından 
2.Meme başından,
3.Meme altı kıvrımından,
4.Göbekten,
5.Karından.

Bunlardan hangisinin size en uygun olduğuna görüşme sırasında karar veriyoruz. Her bir yöntemin avantajları farklıdır. Öncelikle hasta için öncelikleri belirleyip ona göre yönteme karar vermekteyiz. İz konusunda şanssız olanlar için endoskopik olarak koltuk altından koyulması tercih edilir. Koltuk altı ve meme haresi en çok tercih edilenlerdir.  

Oluşacak meme büyüklüğüne nasıl karar veriyorsunuz?

Memenin hangi büyüklükte olacağına karar vermenin bir çok yöntemi vardır. Bunları karşılıklı görüşme sırasında tek tek uygulmaktayız. Bunlar içinde en önemli konulardan bir tanesi sizin bedeninize hangi büyüklüğün en iyi gideceğidir. Bu anlamda göğüs kafesinin yapısı, kafesin genişliğ, derinizin esnekliği ve gerilebilirliği, vucudunuzun oranları, omuz genişliğiniz, kalça genişliğniz, boyunuz size hangi bedenin uygun olacağını gösterecektir. Bu normlar içinde meme büyütme estetiği yapılırsa son derece doğal ve sağlıklı bir sonuç sağlanır. Aksine normali dışın açıkmak memede doğal olmayan görüntüler, sıkılmış meme görünümlerine yol açabilir.

Hangi protezi kullanıyorsunuz ve tipine neye göre karar veriyorsunuz?

Doğal ve güzel bir sonuç elde etmek için önemli bir konudur. Herşeyden önce silikonun kalitesi en önemli olanıdır. Bu anlamda iki protez markasını kullanıyorum. Her iki marka da insanda zararlı olmayan, patlama vs ye karşı uzun yılların verilerini taşıyan, test edilmiş, üretici garantisi olan silikonlardır. Bu silikonlardan hemen her zaman pürtüklü yüzeyli olan, hafızası olan yani zaman içinde şekil değiştirmeyen, jel silikonları kullanıyorum. Sıklıkla damla şeklinde olanları tercih ediyorum. Ancak hastanın özelliklerine göre yuvarlak tipin gerektiği uygulama da yapabilmekteyim.

2006 yılından önce silikonlar ile ilgili bir çok spekülasyon yapılmış olmasına rağmen ABD kaynaklı bir çok tartışma artık son bulmuş ve silikonun güvenliği hakkındaki tartışmalar artık rafa kaldırılmıştır. Yine aynı nedenlerle eskiden tuzlu su ve içi jel dolu olan silikonlardan bahsedilirken içi tuzlu su dolu olanlar yerine sadece jel olanlar kullanılmaya başlanmıştır. Hatta 2006 öncesinde tuzlu su dolu protez kullanılmış olanlar jel ile değiştirme yoluna gitmeye başlamışlardır. Bunun en önemli nedeni jel ile dolu olanların görünüş ve kıvam olarak meme dokusuna daha yakın özellikte olmasıdır. 

Özet olarak, ilk görüşme sonunda şu noktalar net olarak saptanır:

•Meme estetiğine iyi bir adayım,

•İstediğim meme boyutunu ve şeklini biliyorum,

•Kullanılacak protezin cinsi ve biçimine karar verdim,

•Nereden yerleştirileceğine karar verdim,

•Nereye ( meme bezi veya kas arkasına) yerleştirileceğine karar verdim.

Silikonlar patlar mı?

Silikonlar kendi kendine patlaması görülmüş bir durum değildir. Ancak bulunduğu yere kadar kocaman bir kesici alet veya çok uzun bir delici alet batırılırsa yırtılabilir. Bunun dışında ciddi bir kaza sonucu aşırı bir basınca maruz kalırsa patlayabileceği beklenir.  Ama unutulmamalıdır ki bu ciddiyette bir kazada kemikler de kırılacaktır. Protezlere bir zarar geliyorsa yenisi ile değiştirlmesi gerekir. Bu ilkinden daha basit olan bir operasyonla gerçekleştirilecektir. 

Meme Estetiğine  karar verdikten sonra ameliyat öncesi nelere dikkat etmem gerekir?

Her ameliyat öncesi alınması gereken önlemleri içerir. Çok özel bir hazırlık değilidir. Sizin ameliyata emniyetli bir şekilde girmenizi ve mümkünse aynı gün evinize gitmenizi sağlayan önlemlerdir.

•Planlanan günün 7-8 gün öncesi kan sulandırıcı ilaç, yiyecek ve ilaçlar kesilmelidir ( örneğin E vitaminleri, aspirin,  babyprin, coraspin, suda eriyen aspirinler ve benzerleri).
•Operasyon saaatinden 6 saat öncesinden yemek ve içmek kesilmelidir.
•Tansiyon ilacı gibi düzenli kullanılan ilaçlar bir yudum su ile bir kaç saat öncesine kadar alınabilir.

Ameliyat Günü
Meme estetiği olacağınız gün genellikle sabah erkenden hastaneye gelmeniz istenecek. Hastaneye geldiğinizde sizin için ayrılmış odanıza alıncaksınız. Burada sizi anestezi uzmanı doktor görerek sizi muayene edip size bazı sorular soracak ve tahliller isteyecek. Eğer zamanınız olursa bu işlemleri operasyon gününüzden bir kaç gün önce de yapabilmekteyiz.

Bu işlemler kısa sürecek ve hemen peşine odanızda sizinle operayonunuz hakkında son bir görüşme yapacağız. Gerekli çizimleri ve planlamaları odanızda yapacağız.

Ameliyat
Odanızdan alınarak ameliyat olacağınız odaya getirileceksiniz. Genel anestezi dediğimiz tamamen hiç bir şey hissetmeyeceğiniz bir anestezi ile ameliyatınız yapılacak.
İşlem yaklaşık 1 saat sürer. Uyandığınızda ağrınız olmaz ve genellikle hafif bir gerginlik hissedersiniz. Göğüslerinizin büyüdüğünü hemen görebilir ve hissedebilirsiniz. Göğsünüz üzerinde bir kaç özel bant ve ya srgı ve ya sütyen takılmış olabilir. Bir de dren dedğiğimiz minik bir kanülün yanda olduğunu göreceksiniz ki bu operasyon yerinde bir birikim olmasını önlemek içindir. Bu drenler genellikle bir kaç gün içinde alınacaktır. Hastaneden aynı gün evinize gidebileceğiniz gibi en fazla 1 gün kalırsınız.

Ameliyat Sonrası:
İlk gün pek rahatsızlığınız olmaz. Ancak ikinci ve üçüncü gün ödem olacak ve mens öncesi bir gerginlik gibi hissedeceksiniz. Kişiden kişiye ağrı ve gerginlik tanımı değişir. Kimisi için ertesi gün çok rahat olurken kimisi için ilk 2-4 gün bir gerginlik olabilmektedir. Bu dönemde omuz hareketlerini en az olacak şekilde dinlenmek ama tamamen bir kenara çekilmemek en doğru hareket olacaktır. Bu 2-3 günlük dönem sonrası kollarınızı kullanmaya başlayabilir ama ağırlık kaldıramazsınız.
Ameliyatdan 3 -4 gün sonra göğsünüzün bantı çıkarılır ve yenisiyle değiştirilir. Artık rahat duş alabilirsiniz.
Beş - on gün içinde araba kullanacak hale gelirsiniz.
Sportif aktivitelere 3. hafta sonrasında başlanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular
 1.Meme estetiğinin komplikasyonları var mıdır?
Her yapılan işin örneğin kalçanızdan yapılan bir iğnenin bile bir komplikasyon riski vardır.  Bu operayonlar acil ameliyatlar olmadığı için ameliyat öncesinde tüm hastalar titiz bir şekilde incelenir ve riski olanlar bilgilendirilir. Önceliğimiz sizin sağlınız sonra ise estetik işleminizdir. Yapılan tetkiler sonucu bir riskiniz olursa bunlar sizinle konuşullur ve grektiğinizde ameliyatınız iptal edilir.

Komplikasyonları ve istenmeyen sonuçları baştan önlemek için tahliler yanında aşağıdaki önlemler alınır:

a)- Bazı sistemik hastalığı olanlara bu işlem önerilmez (örneğin kollajen doku hastalıkları ki zaten çok nadir görülen hastalıklardır ve ameliyat öncesindeki yaşamda başka şikayetlere ve hastalılara yol açacaktır)

b)- 40 yaşını aşan hastaların meme kanseri yönünden taranması istenir (Burada amaç ameliyatın iptali değil başka önlemler alınmasını sağlamaktır. Örneğin göğsünde bir kitlesi olan ve şüpheli olan hastanın bu kitlesi aynı operayonla alınabilir ki bu hasta açısından bir avantaj olacaktır).

c)- Daha önce geçirilmiş bir meme esteteği var ve bir sorun  yaşamışsa (Burada amaç önceki işlem mi yoksa hasta kapsül oluşumuna neden olmuştur diye ayırabilmek için)

2.Kapsül nedir? Göğüsde estetik sonrası sertleşme olur mu?

Kapsül göğsünüzde sertleşme olmasıdır ki be çok farklı düzeylerde olabilen ama çok nadir olarak görülen bir durumdur. Ortalama  % 3-4 yani her 100 kişiden 3 ve ya 4 ünde görülebilir. Kapsül oluşumu kullanılan yöntem ve hastaya bağlıdır. Bazılarının bünyesi kapsül oluşturmaya meyillidir. Yöntemlerimizi bu riski en az tutacak şekilde belirliyoruz. Bunlardan en önemlisi kas altına silikon konulmasıdır.
Bunun dışında kapsül oluşmuş kişilerin tedavisinde ona yönelik tedaviler uyguluyarak bu problemi ortadan kaldırıyoruz. Yani kapsül oluşmuş, göğsü sertleşmiş kişilerde farklı bir yöntemle bu şikayetlerini ortadan kaldırabiliyoruz.

3.Meme başının hissi kaybolur mu?

Meme başının  uyarılmasını ve hissini sağlayan belirli sinirler bulunur. İşleminiz yapılırken bu sinirler korunmaktadır. Dikkatle yapıldığında bu his kaybı olmaz. Herşeyin yolunda gitmesi ve bu tip komplikasyonlarla karşılaşılmaması için diğer bir önemli konu size önerilecek boyuttan daha büyük bir göğüs istmemeniz. Önerilen göğüs çapının üstüne çıkınca protezinizin oluştuacağı gerginlik his kaybı riskini artırabilir.

4.Meme Estetiğinden sonra bebeğime süt verebilir miyim?

Evet verebilirsiniz. Hamile kalabilirsiniz. Çocuk sahibi olmanıza bir engel değildir.

5.Meme protezi varken hamile kalırsam memelerim normale göre çok sarkar mı ?

Meme estetği yapılmasının hamilelik sonrası memede sarkıklığın artmasına etkisi olduğunu söylemek mümkün değildir. Sarkmanın olup olmaması yapısal nedenlere yani o kişinin bünyesine bağlıdır.Eğer sarkma oluyorsa bunun da bir çözümü bulunmaktadır. Hamileliklerin bitimi ve süt vermenin sonrasında bir başka estetik operasyonla memelerin dikleştirilmesi ile bu şikayetler de giderilir. 
 
Tüm bu bilgilerin ışığında özetle belirtmek isterim ki:

Meme estetiği küçük göğüslerin büyütülmesinde ve dikleştirilmesinde etkili, kabul edilmiş bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulandığı binlerce hasta bulunmaktadır. Bu hastalar kendi yaşamlarını mutlu bir şekilde devam ettirmişlerdir. Kullanılan silikonların bugüne kadar kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ercan Karacaoğlu

Prof. Dr. Ercan KARACAOĞLU, lise eğitimini İzmir  Bornova Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı fakültede yapmış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2001-2005 yılları arasında Brown Üniversitesi ABD’de Estetik-Meme Cerrahisi ve Meme Cerrahisi alanında ihtisas yapmış olan Prof. Dr. Ercan KARACAOĞLU, Endoskopik yüz gençleştirme, Endoskopik boyun germe, Yüz Estetiği, Göz ve Çevresi Estetiği, Lazerlipoliz, Meme Estetiği, Kalça Estetiği, Bacak Estetiği, Botoks-Baltimore, Dolgu, Migrende Botoks ve Cerrahi Tedavisi, Burun Estetiği, Yüz Estetiği konularında uzmanlaşmıştır. Prof. Dr. Ercan KARACAOĞLU'nu yurtiçi ve yurtdışında, başta ABD’de olmak üzere, yayınlanmış çok sayıda bilimsel sunu ...

Etiketler
Estetik
Prof. Dr. Ercan Karacaoğlu
Prof. Dr. Ercan Karacaoğlu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube