Meme biyopsisi nedir,nasıl yapılır?

Meme biyopsisi nedir,nasıl yapılır?

Biyopsi memede şüpheli olan oluşumdan hücre ve doku örnekleri alınması ve bu örneklerin patoloji uzmanı tarafından mikroskopik inceleme ile kesin tanının konulması işlemidir.Meme biyopsisi en son ve kesin tanıyı verir.Aynı zamanda sonuç kanser cıkmışsa kanserin karekteristik özellikleri hakkında detaylı bilgi verir.

Klinik muayene,görüntüleme yöntemleri sonrası biyopsi gerekliliği olan şüpheli oluşumlarda örnek alınma işlemi yani biyopsinin nasıl olacağına cerrahi ve radyoloji uzmanı beraber karar vermelidir.Meme biyopsisi için bir çok değişik yöntem vardır:

İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (İİAB): Yapılması kolay ve ucuz bir yöntemdir. İğnenin içine dokunun kendisi değil, dokudan kopan hücreler alınır. Sadece bu hücrelerin (sitolojik) incelemesine olanak tanır ve örnek alınan hücrelerin iyi veya kötü huylu olduklarını söylenebilir.

Kalın-kesici İğne (kor) Biyopsisi: Daha geniş çaplı bir iğne yardımıyla yapılır. Meme cildine lokal anestezi uygulandıktan sonra bu işlem gerçekleştirilir.Özel tabanca ile 4-6 adet doku örneği alınır. Doku örneği alınabildiği için tümör hakkında daha fazla ve kesin bilgi verir.işlem10-20dakika sürebilir.Cilt bütünlüğü ve kitlenin bütünlüğü bozulmaz.Biyopsi işleminden sonra biyopsi alanına buz ile soğuk kompresyon uygulanır. Hasta dinlendikten sonra evine gidebilir.

Şüpheli bulguların el muayenesi ile saptanamadığı durumlarda, iğne biyopsisinin görüntüleme yöntemleri rehberliğinde yapılması uygundur.

İğne biyopsileri tümörün yayılmasına ve hastalığın ilerlemesine neden olmaz...

Vakum biyopsi: Memedeki oluşumları özel bir cihaz yardımı ile memeden çıkararak uygulanan biyopsi yöntemidir.

Stereotaktik Biyopsi: Meme dokusu içerisinde ele gelmeyen ancak görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen bazı lezyonların (sıklıkla mikrokalsifikasyonlar)mamografi veya meme ultrasonu yardımı ile özel bir tel veya iğnenin kılavuzluğunda yapılan biyopsi işlemidir.

İnsizyonel Biyopsi: Meme dokusundaki şüpheli kitleden bir parça çıkartılarak yapılan açık cerrahi biyopsidir.Kitle üzerinden küçük bir kesi ile yapılır. Geçmiş dönemde yaygınken günümüzde artık nadir olarak kullanılmaktadır.

Eksizyonel Biyopsi: Meme dokusu içerisindeki kitlenin hepsinin çıkartıldığı açık cerrahi biyopsidir. İğne biyopsi tekniklerinin gelişmesi nedeniyle, günümüzde tercih edilen bir biyopsi yöntemi değildir.

Bu makale 21 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Özlük

Op. Dr. Ali Özlük, 1966 yılında Kırıkkale’de doğdu. Tıp eğitimini 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde ve mezuniyetinin ardından, ihtisasını 1997 yılında Ankara Onkoloji  hastanesinde tamamladı ve genel cerrahi uzmanı  unvanını aldı. 1997 ile 1999 yılları arasında Serik Devlet Hastanesi’nde; 1999 ile 2008 yılları arasında Antalya Devlet Hastanesi’nde ve 2008 ile 2011 yılları arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaptı.2011 ile 2015 yılları arasında Antalya Memorial-Medstar hastanesinde görev yaptı. Halen Özel muayenehane hekimliği yapmaktadır. 1992 yılından bu güne meme hastalıkları ve meme kanseri cerrahisi ile ilgilenmektedir. 2011 yılında İtalya ‘da Milano’da IEO (Avrupa Kanser Merkezi) ve 2014 yılında Pittsburg Magee-women Hospıtal meme kanseri tedavisi  ve onkoplastik cerrahi ile ilgil ...

Etiketler
Meme kistleri (memenin kistik hastalığı)
Op. Dr. Ali Özlük
Op. Dr. Ali Özlük
Antalya - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube