Meme Biyopsisi Neden Ve Nasıl Yapılmalıdır?

Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
9 Ocak 2018182 görüntülenme
Randevu Al
Meme Biyopsisi Neden Ve Nasıl Yapılmalıdır?

Meme biyopsisi, memedeki şüpheli bölgeden doku ya da sıvı çıkarılarak yapılan bir tür testtir. Çıkarılan örnek mikroskop altında incelenerek meme kanseri varlığı araştırılabilmektedir. Biyopsi, memedeki şüpheli bir bölgenin kanserli olup olmadığını kesin olarak belirleyen tek tanı prosedürüdür.

Doktor, ince iğne biyopsisi, kalın iğne biyopsisi ya da daha nadir kullanılan insizyonel ve exisyonel biyopsi gibi çeşitli biyopsi yöntemlerinden memedeki şüpheli bölgenin görünümü, boyutu ve yerine göre hangi tip biyopsi yapılacağına karar verir.

Bu yöntemde memenin lokal olarak uyuşturulmasından sonra özel iğnelerle meme içindeki şüpheli bölümden doku, sıvı örnekleri alınmaktadır. Bu örneklerin incelenmesi sonucunda meme kanseri varlığı saptanırsa, cerrahi ve diğer tedavi seçenekleri gündeme gelir.

Biyopsi yapılan kadınların yaklaşık %80'inde kanserli hücre görülmediği bilinmeli, ancak bu yöntemle, meme kanseri saptanması durumunda kesin tanı konarak tedaviye en kısa sürede başlanıp iyi sonuçların alındığı da göz ardı edilmemelidir.  

Etiketler

Meme biyopsisi neden yapılırMeme biyopsisiMeme biyopsisi önemi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Bülent Çitgez

Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır