Meme ağrısı !

Meme  ağrısı !

Meme ağrısı, kadınların önemli bir çoğunluğunda (en az %90'ında) sık rastlanan bir durumdur ve meme ile ilgili doktor ziyeretlerinin de en sık nedenidir. Ağrı, bazen her iki memede, bazen bir memede,  yaygın ya da kısmi olarak tariflenir ve çoğu zaman koltuk altına doğru yayıldığı ifade edilir.

Meme ağrısının en sık nedeni menstrüel siklus (adet döngüsü) ile ilgili meme değişiklikleridir.

28 gün süren her bir menstruel siklus boyunca vücutta östrojen ve projesteron hormonlarının düzeyleri sürekli değişir. Siklusun ortalarına (genellikle 12-14. günler arasına) denk gelen “ovulasyonun” (yumurtlamanın) hemen ardından, vücutta östrojen ve projesteron hormonları hızla yükselmeye başlar. Bu hormonların etkisiyle, süt oluşturan meme dokusu organelleri ve oluşacak süt salgısını meme başına doğru taşıyan süt kanalları hızla büyür ve  çoğalırlar; süt salgılamakla görevli hücreler de “antrenman niteliğinde” ince bir sıvı salgılarlar. Bütün amaç, yumurtanın döllenmesi ile yola çıkması muhtemel bebeğe, beslenmesi için gerekli şartları hazırlamaktır. Bu süreçte ortaya çıkan değişiklikler meme dokusunda gerilmeye ve dolayısıyla ağrıya yol açar. Yumurtanın döllenmemesi halinde, ki belirtisi adet kanamasıdır, östrojen ile projesteron hormonlarının düzeyleri düşer. Böylece, memedeki değişiklikler de geri döner ve meme ağrısı sonlanır. Meme bezlerinde oluşan sıvı, lenf kanalları yoluyla koltukaltı lenf bezlerine yöneltilerek boşaltıldığı için koltuk altına yayılan ağrı birkaç gün daha sürebilir.

Bazen bir adet döngüsünde oluşan sıvının tümü boşaltılamaz. Bu sıvı kalıntısı, meme ağrısının adet kanaması sonrasında da devam etmesine yol açar. Bir sonraki döngüde oluşan sıvı ve diğer değişikliklerin de eklenmesiyle, memedeki gerginlik ve ağrı önceki döngüye göre daha fazla olur.  Bunun nedeni, genellikle, yumurtalıklarda oluşturulan östrojen ve projesteron hormonlarının fazlalığı, duygusal stres ya da bazı içecek ve yiyeceklerin fazla tüketilmesidir (kafein, çay ve çikolata gibi..). Doğum kontrol hapları, bazı astım, mide, hipertansiyon ve kalp ilaçları da memede sıvı kalması yoluyla meme gerginliğine yol açabilmektedirler.

Meme ağrısının diğer bir nedeni, boyun ya da omuz hastalıklarıdır(genellikle, halk arasında “kireçlenme” olarak bilinen dejeneratif artrit).

Meme ağrısı kanser belirtisi mi?

Hayır. Meme kanserindeki meme ağrısı, hemen her zaman, memenin başta kemik, omurga ve akciğer zarı olmak üzere metastazlarında ve cilde taşarak oluşturduğu ülserlerde görülür. Söz konusu durumlar daima ileri evre meme kanseri  ile ilişkilidir.

Meme ağrısı, meme kanseri belirtisi değildir …! Bir başka değişle, erken evrede meme kanseri ağrı yapmaz.

Meme kanserinde yaşam süresini ve yaşam kalitesini korumanın tek yolu erken evrede tanı konmasıdır…!

Erken evrede tanı, önce size bağlıdır..!

Ne yapacağınızı ve nasıl yapacağınızı bildiğinize emin misiniz ?

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşegül Özdemir

Prof. Dr. Ayşegül ÖZDEMİR, lisans öncesi öğreniminin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda almış ve Radyoloji Uzmanı olmuştur.  1991 yılından beri alt uzmanlık alanı olan Meme Radyolojisi ile ilgili çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Ayşegül ÖZDEMİR, 2000 yılında Doçent, 2006 yılında ise Profesör unvanını almıştır. Türkiye’de meme kanseri tarama ve takip protokollerinin uygulanmasında, mamografik kalite ve radyasyon dozu çalışmalarında, meme görüntülemesinde başarı ve verimlilik kıstaslarının ölçümünde, iyi huylu meme lezyonlarında biyopsi yerine radyolojik takip, tarama amaçlı meme ultrasonografisi, stereotaksik ve sonografik biyopsi, cerrahi biyopsi öncesi telle işaretle ...

Etiketler
Meme ağrısı
Prof. Dr. Ayşegül Özdemir
Prof. Dr. Ayşegül Özdemir
Ankara - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube