Makula dejenerasyonu (sarı nokta)

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu
Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu
11 Aralık 2014449 görüntülenme
Randevu Al
Makula dejenerasyonu (sarı nokta)

Merkezi görme ,keskin ve renkli görmeden sorumlu bölge olan makulaya (sarı nokta) gözün gözüde demek mümkündür,bu bölgenin hastalığına da Makula Dejenerasyonu halk dilinde de Sarı Nokta hastalığı olarak bilinmektedir.

Yaşlanma ile birlikte görme kaybının en sık raslanan sebeplerinden biri olan makula dejenerasyonu kimi durumlarda gençlerde de görülebilir.Her iki gözde bu hastalığa maruz kalır ve sıklıkla 60 yaş üzerinde rastlanan hastalıkda değişik aşamalar vardır.Oluşan bu değişiklikten makula hücreleri olumsuz etkilenir,bu durumda yavaş veya ani görme kaybına sebep olabilir.Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre yaklaşık 30 milyon kişide yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalığıvardır.Bunların % 8,7 sinde görme kaybı oluşmaktadır.

Hastalığın başlangıcında özellikle okuma zorlaşır ve cisimler bulanıklaşır ,bu aşama hastalığın kuru tipte olduğunu gösterir.Hastalığın % 10 unda yaş tipe geçiş olur.Kuru tipten yaş tipe geçişde çarpık görme artar kapı kenarı ve kareli kağıdın çizgilerinde kırılmalar görülmeye başlar.
Göz doktorunun yaptığı muayene ve testler sonucunda tedavinin gerekip gerekmediğine karar verilir.

Makula dejenerasyonu tedavisi kısıtlı vakalarda yapılabilmektedir.Tedavide amaç hastalığın ilerlemesine engel olarak var olan görmeyi korumaya yönelikdir.Sarı Nokta Hastalığı'nın tedavisinde göz içine uygulanan Lucentis (Ranimizumab) veya Avastin (Bevazızumab) adlı ilaçlar 4-6 haftalık periyodlar aralığında en az 3 kez tekrar edilir.Makula Dejenerasyonu'nun tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem de PDT (Foto Dinamik Terapi)'dir.

Tedavi önerilmeyen hastalar ise takip programına alınır.Bu durumda hastaya Amsler Grid (Kareli Kağıt Testi) ve Vitamin verilir.


 

Etiketler

Sari nokta hastaligi belirtileriSarı nokta hastalığı nedirMakula dejenerasyonu nedirMakula dejenerasyonu belirtileriMakula dejenerasyonu sebepleri nelerdirSarı nokta hastalığı ve tedavisiMakula dejenerasyonu nasıl tedavi edilir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu

Dr. Halil Bahçecioğlu, 1957 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Almanya'da, lise eğitimini ise 1976 yılında İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamladı. Tıp eğitimine 1976 yılında Viyana Üniversitesi'nde başlayan Dr. Bahçecioğlu, aynı yıl Graz Karl -Franzes Üniversitesi Almanca Çevirmenlik ve Graz Karl-Franzes Üniversitesi Felsefe bölümlerine de başlamıştır. Dr. Bahçecioğlu, 1979 yılında Almanca -Türkçe Yeminli Mütercim Tercüman unvanını aldı, 1980 yılında Felsefe bölümünü tamamlamış ve 1981 yılında Graz Karl-Franzes Üniversitesi felsefe bölümü yüksek lisansını gerçekleştirdi, 1983 yılında ise tıp doktoru unvanını aldı. 1983 yılında yine Viyana Üniversitesi'nde göz hastalıkları alanında ihtisasına başlamıştır ve aynı yıl askerlik hizmetini de yerine getirmiştir. 1984 yılında zorlu Yabancı Dil ve Yeterlilik sınavlarından geçerek göz hastalıkları ihtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda sürdürmüştür.
1986 yılında Üniversite tarafından görevlendirilerek Viyana Üniversitesi 2.ci Göz Kliniğinde Oküloplasti üzerine eğitim almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır