Makatta kaşıntı

Makatta kaşıntı

Oldukça sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de Perianal bölgede (makatta) olan kaşıntılardır. Bu hastalarda çoğu kez herhangi bir neden olmadan makat ve nadiren de etraftaki genital bölgelerde kaşıntı olur. Kaşıntı genellikle vücudun diğer bölgelerinde yoktur. Perianal bölge herhangi bir iritasyona karşı oldukça duyarlı bir bölgedir. Hemoroidler, anal fissür, rektum prolapsusu ve rektum tümörleri, kabızlık, ishal, alerjik dermatit, mantar hastalığı, şeker ve kıl kurdu en sık neden olan faktörlerdendir.

Daha önce anal bölgede geçirilmiş olan bir ameliyatta bağlı olmak üzere oluşan sızıntılarda kaşıntının diğer bir sebebidir. Kaşıntı bazen o kadar şiddetlidir ki makat bölgesinde bu şiddetli kaşıntıya bağlı olmak üzere yaralar oluşur. Kişi gün boyu kaşınır ve oldukça rahatsızlık hisseder. Kaşıntı geceleri daha şiddetlidir. Öncelikle neden olan faktörün mutlaka araştırılması gerekir. Bu amaçla önce bölgenin gözle muayenesi gerekir daha sonra anaskopi ve proktosigmoidoskopi denilen aletlerle makattan girilerek bağırsağın son bölgeleri incelenir. Yapılan muayenede makat bölgesindeki ciltte kaşıntı izleri ve çeşitli yaralar görülebilirken bu bölge cildi tamamen normal de olabilir.

Eğer kaşıntı uzun süredir varsa kalınlaşmış beyaz renkli cilt görüntüsü oluşur. Tedavide anal bölgenin hijyenik durumu (temizliği) araştırılacak ilk konudur. Bu bölge her tuvaletten sonra iyice temizlenmeli ve özenle kurulanmalıdır. Çeşitli sabun türü temizlik maddelerinin aşırı kullanımı da kaşıntı açısından diğer bir risk faktörüdür, tuvalet temizliğinde bu tür maddeler kullanılmamalıdır. Kişinin genel vücut temizliği nedeniyle banyo yaparken kullandığı şampuan ve sabun kalıntıları da bol suyla durulanarak temizlenmelidir. Tuvalet temizliğinde kullanılacak tuvalet kâğıdı yumuşak özellikte olmalıdır.İç camaşırlar deterjanla yıkanmamalı bu amacla sabun tozlarından yararlanılmalıdır.  

Beslenme alışkanlığında son dönemlerde bir değişiklik olup olmadığı özellikle araştırılır. Kahve, çay, kola, süt türevleri, alkol kullanımı, domates, peynir, çikolata ve kabuklu kuruyemiş gibi gıdalar öncelikli olarak soruşturulur. Kaşıntının bunlarla ilgili olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılır. Sigara içmenin de diğer bir artırıcı faktör olduğu düşünülmektedir. Eğer kaşıntı sebebinin bu yiyeceklere bağlı olduğu düşünülüyorsa yiyecek alışkanlığı değiştirilir. Bu gıdaların kesilmesi çoğu kez kaşıntıyı giderir. Kaşıntının tamamen geçmesi yaklaşık 2 haftalık bir süreyi bulur. Eğer yapılan tetkikler sonrasında herhangi bir neden tespit edilirse buna yönelik tedavi yapılır. Bunlar içerisinde kıl kurdu çocuklarda daha ön planlarda gözlenir ve kolay bulaştığı içinde ailenin diğer fertlerinde kaşıntı görülebilir. Uygun ilaçlarla ailenin tamamı aynı anda tedavi edilmelidir. Bölgede mantar varlığı tespit edilmiş ise mantara yönelik tedavi gerekir. Hastaların çoğunluğu hemoroid tedavisinde lokal olarak sürülen çeşitli pomatları kullanır ancak bunların sıklıkla faydası olmaz. Sadece kaşıntı giderici pomatlar hastanın şikâyetlerini azaltır. Hasta konforu açısından bunların kullanılması uygundur. Eğer sorun kontak dermatit ise steroidli lokal pomatlar önerilir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Erşan Aygün

Prof.Dr Erşan Aygün, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Genel Cerrah olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına Aygün Sağlık'ta devam etmektedir.

 

Etiketler
Makatta kaşıntı
Prof. Dr. Erşan Aygün
Prof. Dr. Erşan Aygün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube