Lenfoma nedir?

Lenfoma, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sisteme ait lenf dokusunun habis tümörüne verilen genel isimdir.

Lenfoma nedir?

 

Lenfoma, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sisteme ait lenf dokusunun habis tümörüne verilen genel isimdir.

 

Lenfomanın Belirtileri Nelerdir?

1- Ağrısız lenf bezi büyümeleri(Lenfadenopati)

En sık görülen belirtidir. Lenf bezlerinin ağrısız 1 cm’den fazla olan düğüm şeklinde şişlikleridir. Çoğunlukla boyun, koltuk altı ve kasık bölgesindeki bezeler fark edilme olasılığı en yüksek olan bezelerdir.

Unutulmaması gereken en önemli nokta, lenf bezi büyümesinin onlarca sebebi vardır. Lenfoma bunlardan sadece bir kısmını oluşturan hastalık grubunun adıdır.

2- Gece terlemesi

Özellikle geceleri olan ve giysilerin ve çarşafların ıslanmasına neden olacak ve giysi değiştirmeyi gerektirecek düzeyde şiddetli gece terlemeleri lenfomanın ön bulgusu olabilir.

3- Sebebi bilinmeyen ateş

Nedeni ortaya konamamış ve hiçbir sebep yokken vücut ısısının 38ºC’nin üzerinde olması da lenfomanın bir habercisi olabilir.

4- Kilo kaybı

Diyet yapmaksızın veya yeterli beslenmeye rağmen son 6 ay içerisinde vücut ağırlığının ’undan fazlasının kaybedilmesi lenfomaya eşlik eden bir bulgu olabilir.

5- Sürekli yorgunluk

Şiddetli ve devamlı halsizlik veya yorgunluk lenfomaya özgü yakınmalar olmamakla birlikte yukarıda sayılan belirtilerle beraber ise mutlaka lenfoma açısından ileri inceleme yapılmalıdır.

 

BU BELİRTİLERİN BİR KISMI VEYA HEPSİ BENDE VAR! NE YAPMALIYIM?

Kendinizde bu belirtileri görürseniz öncelikle aile hekiminize başvurmanız önerilir. Ancak unutmayınız ki bu bulguların hiçbiri lenfomaya özgü işaretler değildir. Bir çok başka hastalıkta da benzer belirtiler görülebilmektedir.

Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Lenfomadan korkmayın, eğer belirti varsa doktorunuza danışın!

Bu makale 8 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fahri Şahin

Prof. Dr. Fahri Şahin, 1996 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden ikincilik derecesi ile mezun olmuştur. 1997 yılında Ege Üniversitesi İç Hastalıkları Kliniğinde asistanlığa başlamıştır. 2002 yılında iç hastalıkları uzmanı olup aynı fakültenin Hematoloji kliniğinde hematoloji yan dal eğitimine başlamış 2005 yılında hematoloji uzmanı olmuştur. Ekim 2005- Eylül 2006 tarihleri arasında askerlik hizmetini Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisinin Hematoloji kliniğinde gerçekleştirmiştir. 2010 yılında Hematoloji Doçenti, 2018 yılında da Profesör olan Dr. Fahri Şahin Türk Hematoloji Derneği, Hematoloji Uzmanlık Derneği, Ege Hemofili Derneği, Aydın Hemofili Derneği, Klinik Araştırmalar Derneği, Ege Hematoloji Onkoloji Derneği, Ege Erişkin Hemofili Derneği, The European Association for Haemophilia and Allied Disorders (EAHAD), Internati ...

Etiketler
Lenfadenopati
Prof. Dr. Fahri Şahin
Prof. Dr. Fahri Şahin
İzmir - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube