Leke tedavisi ve güneş koruyucu

Leke tedavisi ve güneş koruyucu

Yaz aylarında güneş koruyucumuzu dikkatli kullanmak bizi oluşacak lekelere karşı daha korunaklı yapar. Ancak güneş koruyucu yüzde yüz koruma sağlamaz. Yüzde 50 bir koruma olarak kabul ederiz. Faktörlü kremlerde 50 ve üzeri kullanımı arasında fark yoktur. Sadece bazı güneş koruyucular titanyum vb. Ek faktörlerle korumayı daha yüksek sağlar.  

Güneş koruyucu dışarı çıkmadan ez az 20 dkka önce ve 1 tatlı kaşığı sürülmeli,  3 4 saat sonra tekrar edilmelidir. Deniz ve havuzda sudan çıkınca yine tekrarlamamalı. Çoğu zaman güneş koruyucuları hastalarımız bir nohut kadar ya da nemlendirici gibi sürmektedir. Bu miktar etkin korumaya yeterli gelmeyecektir. Cm2 ye 2 mg olarak belirlenen bir dermatolojik ölçümüz mevcuttur ki yüzün cm2 'ni hesaplarsak kabaca 1 tatlı kaşığı sürmek gerekecektir. Güneş koruyucu çeşidi dermatolog tarafından hastanın cilt tipine göre (yağlı , karma , hassas) belirlenir.

Güneş koruyucunun yüzde yüz korumadığı hatırlanmalıdır.  Mekanik koruma (şapka,  geniş çerçeveli güneş gözlüğü) bulundurulmalıdır. Hangi koruyucu kullanırsak kullanalım güneşin yoğun olduğu 10 buçuk-16 buçuk arası dışarı çıkılmaması önerilir.  Yüze allık, parfum, kokulu krem uygulamaları güneş lekesini tetiklemektedir.

Doğum kontrol hapları yaz ayalarında içerdiği östrojenden dolayı ışığı çeker. Kullanımında zorunluluk yoksa yazın tercih edilmemelidir . Güneş ışıklarını çeken fotosensitive ilaçlara dikkat edilmelidir.

Dermatolojide akne tedavisinde bizim kullandığımız isotreinin (halk arasında en çok roaccutane olarak bilinir ) yine aknede kullandığımız bir başka tedavi tetradoks da güneş ışığını çeker. 

Bazı meyve asitli kremler,  leke acıcı karışımlar da güneş hassasiyeti yapar

Guatr da lekeye eğilim yapan dahili hastalıkların basında gelir. Guatrlı hastalarımızın da daha dikkatli korunmasını önermekteyiz. 

Bu makale 22 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Berna Gürol Sazan

Uzm. Dr. Berna Gürol SAZAN, 1975 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2002 yılında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 2002-2005 Yılları arasında Mersin Devlet Hastanesi’nde ve Özel IMC Hastanesi’nde hasta kabulü yapmış olan Uzm. Dr. Berna Gürol SAZAN, mesleki gelişim anlamında Best Case Report Melasma Treatment, APTOS Thread Lifting Methods, Ultraskin, Botolium Toksin A , Dolgu Enjeksiyonu, Mezoterapi, Er:Yag Laser, Allergan, Seltek, Philoderm, Peeling ve Roller, MD. Forte, Çukurova Dermatoloji Günleri, Ulusal Dermatoloji Kongresi, Uludağ Dermatoloji Günleri, İstanbul Kozmetik Dermatoloji Simpozyumu, Prof. Dr. Faruk Neml ...

Etiketler
#mersindermatolog#dermatolog#leke#güneşkoruyucu
Uzm. Dr. Berna Gürol Sazan
Uzm. Dr. Berna Gürol Sazan
Mersin - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube