Kürtaj hakkında bilmeniz gerekenler-ıı

Kürtaj hakkında bilmeniz gerekenler-ıı

Kürtajın riskleri nelerdir?

Tecrübeli kişiler tarafından, steril koşullarda, uygun şeklide yapılan kürtajlarda risk yok denecek kadar azdır. Tabi ki burada gebelik haftası da önemli bir faktördür. Gebelik haftası büyüdükçe komplikasyon riski artmaktadır. Ayrıca eskiden kürtaj sırasında metal küretler kullanılmaktaydı. Metal küretler ile rahimin delinme ve zarar görme riski artar. Ancak günümüzde vakum aspirasyon tekniğinin daha çok kullanılması, işlem sırasında sterilizasyon kurallarına uyulması ve profilaktik antibiyotik kullanılması ile aşağıda sayılacak riskler en aza indirgenebilecektir

1-Rahimin delinmesi (perforasyon): Dikkatsizce yapılan sert bir hareketle rahim kolayca delinebilir. Özellikle rahimi ters olan veya aşırı öne eğimli olan hastalarda bu komplikasyon daha sık görülür. Böyle durumlarda, rahimin aksını nazikçe belirleyip, plastik kanülü aşırı zorlamadan rahim ağzından geçirmek gerekir. Tüm çabalara rağmen rahim ağzından geçilemediyse daha fazla zorlamadan, rahim ağzını açıcı ilaç verilerek işlemi başka bir tarihe ertelemek hem hasta hem de doktor için daha güvenli bir seçenek olacaktır. Ayrıca eskiden kullanılan metal küretler yerine yumuşak plastik karmen kanüllerin kullanılması rahmin delinme riski en aza indirgeyecektir.

2-Enfeksiyon: Sterilizasyon kurallarına uyulmaması veya işlem sonrası hastanın önerilere uymaması (erken cinsel ilişki, havuz, antibiyotiği düzenli kullanmama) durumlarında enfeksiyon riski artar. Enfeksiyona bağlı rahimde yapışıklık ve tüplerde tıkanıklık riski artar. Bu da hastanın ilerde tekrar gebe kalma şansını azaltır. Ancak kurallara uyulması durumunda, enfeksiyon riski yok denecek kadar azdır.

3-Gebeliğin devam etmesi: Kürtaj işlemi gebelik kesesi ultrasonografi ile görünür hale geldikten sonra yani; son adete göre 5. gebelik haftasından sonra yapılmalıdır. Eğer gebelik kesesi ultrasonografide görülemiyorsa kürtaj 1 hafta sonraya ertelenmelidir. Erken yapılan kürtajlarda dış gebelik farkedilmeyebilir veya kese çok küçük olduğu için vakum ile alınamayabilir. Ve gebelik devam eder.

4-Parça kalması (rest plasenta): Doktor veya hastaya ait faktörler (rahimde perde olması vs) nedeniyle kürtaj sırasında rahimde parça kalabilir. Tedavi edilmediği taktirde kanama ve enfeksiyona yol açabilir. İşlemden sonra hastanın normalden fazla, yoğun kanamasi varsa veya kanaması çok uzun sürdüyse bu durumdan şüphelenilir. Kürtajdan hemen sonra ve 1 hafta sonra bakılan ultrasonografi ile bu komplikasyon kolayca farkedilir. Eğer yapılan ultrasonografide rahimde parça kaldıysa; ya tekrar kürtaj yapılır ya da parçayı vücudun kendisinin atması için rahim kasıcı ilaç verilir.

5-Rahim içinde yapışıklık olması (Asherman Sendromu): Çok nadir görülen ama ciddi bir komplikasyondur. Kürtaj sırasında rahim içinin gereğinden fazla ve sertçe kazınması sonucu veya enfeksiyon gelişmesi sonucu oluşur. Rahim tabakası zarar gördüğü için rahim içinde yapışıklıklar oluşur. Hasta kürtajdan sonra adet görememe veya adetlerinde azalma şikayeti ile başvurur. Bebeğin yerleşeceği rahim dokusu zarar gördüğü için gebe kalamamaya veya tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Günümüzdeki tedavisi; histeroskopi ile rahim içindeki yapışıklıkların açılması ve ardından rahim dokusunu yenileyecek hormonal ilaçların kullanılması şeklindedir. Kök hücre tedavileri de umut vadetmektedir.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Deniz Ulaş

Prof. Dr. Deniz ULAŞ, Tarsus doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlayarak 2006 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Deniz ULAŞ, 2006 ile 2008 yılları arasında Yozgat Bozok Doğumevinde mecburi hizmet yapmıştır. Mecburi hizmetin ardından Azerbaycan Bakü’de Ankara Medical Center Kadın Doğum Kliniği’nin kurulumunda görev aldı. 2008 ile 2010 yılları arasında yaklaşık 2 yıl süresince klinik sorumluluğu ve başhekim yardımcılığı görevlerini yürüttü ve görev süresinin tamamlanmasının ardından Ankara’ya döndü.Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Prof. Dr. Deni ...

Etiketler
Kürtaj sonrası parça kalma
Prof. Dr. Deniz Ulaş
Prof. Dr. Deniz Ulaş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube