Koroner Kalp Hastalıklarında Beslenme

Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
11 Mart 2016286 görüntülenme
Randevu Al
Koroner Kalp Hastalıklarında Beslenme

Koroner kalp hastalığı ülkemizde ve ABD de yetişkin nüfustaki ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer almaktadır. Hastalık riski 35 yaşından itibaren artmakta, erkeklerde kadınlardan, yüksek sosyo-ekonomik gruptadüşük sosyo ekonomik gruptan daha yüksek oranda görülmektedir. Bireylerin denetimi altında olan koruyucu ve hastalığın ilerlemesini azaltan faktörlerin en başında sağlıklı bir beslenme şekli gelmektedir. Günlük kolesterol alımının 200 mg ve altında tutulması önemlidir. Diyette çözünür posanın arttırılması ve günlük 25 g kuru baklagil alımı , LDL – kolesterolünde %30 a varan düşüş sağlamaktadır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Özellikle yağlı kırmızı et ve kebaplar yerine yağsız, derisiz , tavuk eti ve hindi eti tercih edilmeli.

Süt ve süt ürünlerini tam yağlı tüketmek yerine yarım yağlı ya da yağsız tüketilmeli. Böylece diyetin doymuş yağ oranını %7 nin altına düşmüş olacaktır.

Bazı zamanlarda hayvansal protein kaynağı yerine bitkisel protein kaynağı olan mercimek ya da kinoa kullanılabilir.

Et, kıyma, tavuk kullanılarak yapılan yemeklere ayrıca yağ eklenmemeli,

Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ ( zeytinyağı/fındık yağı ve ay çiçek/ mısırözü/soya yağı) kullanılmalı ve mümkün olduğunca yağ miktarı azaltılmalı,

Yumurtanın öncelik beyazını olmakla birlikte gün aşırı tüketilmesine dikkat edilmeli.

Sakatatlar( karaciğer, beyin, böbrek vb.), doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksek olduğu için tüketilmemeli,

Sosis, salam, pastırma, sucuk gibi et ürünleri tüketilmemeli,

Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Deniz ürünlerini, balık omega- 3 bakımından çok zengindir. Çeşitli bilimsel araştırmalar göstermiştir ki; omega-3 yağ kaynaklarının tüketimi koroner kalp hastalıklardan ölüm riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Haftada en az iki gün balık tüketmeye özen gösterilmelidir. Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu da tüketilebilir.

Tahıllarda kepekli , tam buğday unlu, çavdar ve yulaf içeriği yüksek olanlar tercih edilmelidir.

Sebze ve meyve bakımından zengin bir diyetin kalp hastalıkları ve felç riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Tüm meyve ve sebzeler bu yönde yarar sağladığı gibi, özellikle lahana, ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler; brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, beyaz lahana gibi kükürtlü sebzeler; portakal, limon, greyfurt, lime gibi turunçgiller çok daha önemli katkılar sağlamaktadır.

Çözünür posanın diyette arttırılması, yine kolesterol düşürür. Çözünür posanın en iyi kaynakları yulaf, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerdir. Ayrıca yağsız yoğurt çözünür posa ile beraber tüketildiğinde kolesterolün ekstra düşmesine yardımcı olur.

 

Etiketler

Koroner damarKoroner damar tıkanıklığıKoroner bypass operasyonu kalp kapak operasyonlarıKoroner aterKoroner arerKoroner damar sorunuKoroner by passsKoroner damar daralmasıKoroner lezyonKoroner daralmaKoroner kalp hastalıklarıKoroner arter darlığıKoroner tıkanıklıkKoroner arter tıkanıklıklarıKoroner arter kalsifikasyonuKoroner yetmezlikKoroner kalp damarında daralmaKoroner fistülKoroner arter anomalisiKoroner kalp hastalığı tedavisiKoroner kalp hastalığı belirtileriKoroner kalp hastalığı tanısıKoroner kalp hastalığı teşhisiKoroner kalp hastalığı detaylarıKoroner kalp hastalığına karşı daha etkin korunma hangisidir?Koroner kalp hastalığına aday kimselerKoroner bypass ameliyatiKoroner kalp hastalığı nedir?

Yazar Hakkında

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır