Koriner anjiyografi - stentleme

Koroner anjiyografi bir tanı yöntemidir. Kalp boşluklarının ve kalbi besleyen koroner damarların içinin kontrast ( boya ) maddesi verilerek “X” ışınları aracılığıyla hareketli filmlerinin alınmasıdır. Koroner damarların yapısını en iyi gösteren tanı aracı koroner anjiyografidir.

Koriner anjiyografi - stentleme

Koroner anjiyografi bir tanı yöntemidir. Kalp boşluklarının ve kalbi besleyen koroner damarların içinin kontrast ( boya ) maddesi verilerek “X” ışınları aracılığıyla hareketli filmlerinin alınmasıdır. Koroner damarların yapısını en iyi gösteren tanı aracı koroner anjiyografidir. Hastanın damar yapısındaki duruma göre seçilecek tedavi stratejileri, koroner tedavi edici girişim (koroner balon anjiyoplasti, koroner stent uygulamaları vb.), koroner by-pass cerrahisi ya da ilaçlı tıbbi tedavi yöntemlerinden olabilir . Bazen de koroner damar akımları tümüyle normal saptanabilir.

Koroner anjiyografi öncesi hastanın 4-12 saat aç kalması gereklidir. Gereğinde sakinleştirici bir ilaç uygulanır. İşlem çoğunlukla kasık atardamarından, önkol veya kol atardamarından yapılabilir.

İşlem 20-30 dakika kadar sürer. İşlem tamamlandıktan sonra damardaki kanül çıkartılır .15-20 dakika süre ile bu bölgeye bası yapılır. Kanamanın durduğu görüldükten sonra oldukça sıkı bir bandaj ile kapatılır. İşlemden 24 saat sonra hastanın günlük yaşamına dönmesine izin verilir.

Stentleme

Koroner damarların tıkalı ya da belirgin daralmış ( > % 70 ) olduğu yerlere geçici olarak küçük balonlar yerleştirip şişirilerek koroner damarın genişlemesi sağlanır. Anjiyoplasti işlemine genellikle stent denilen tel kafes yapının – arteri açmak ve tekrar daralma olasılığını azaltmak için -kalıcı olarak yerleştirilmesi işlemiyle devam edilir.

Günümüzdeki stentlerin çoğu uzun süreli damar açıklığını korumak amacıyla sağlamak amacıyla ilaç salınımlıdır. Anjiyoplasti ve stentleme işlemi göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi damar darlığığına bağlı gelişen bazı bulguları iyileştirebilir. Ancak koroner stentlemenin en önemli amacı kalp krizi esnasında tıkalı damarı açmak ve hastanın hayatta kalmasını sağlamaktır.

Bu makale 29 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay

Dr. Selma Akdeniz  Oskay kimdir? 1981   yılında  Kırşehir' de doğdum. Orta öğretim ilk kısmını Kırşehir H.F.E Anadolu Lisesi’nde Özel Kırşehir Koleji lise bölümünü burslu olarak  okul  ikincisi olarak tamamlamadım. Dokuz  Eylül  Tıp  Fakültesi’nden 86.5  diploma  puanı  ile mezun olduktan sonra Tıpta Uzmanlık  Sınavı’nda ikinci tercihim olan Dokuz Eylül üniversitesi   Kardiyoloji  Bölümü’ne   ilk 100 içinde girmeye  hak  kazandım. Tıp  fakültesi  ikinci sınfta kardiyolog  dördüncü sınıfta ise elektrofiyolog kardiyolog   yani  aritmi uzmanı olmaya  kesin karar vermiştim. Dördüncü sınıftan itibaren yaz  tatili  dönemlerinde bile    üniversitenin koroner  anjiyo  salonunda  elektrofizyoloji  ve ablasyon işlemlerine gözlemci olarak katıldım. Kardiyoloji  ihstisasım  süresince kalp ritim bozuklukları  ve tedavileri üzerine olan ilgim  daha  ...

Etiketler
Koroner anjiyo
Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay
Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay
İzmir - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube