Konuşmasında takılan çocuk kekeme midir?

Konuşmasında takılan çocuk kekeme midir?

Yenidoğan bir bebek ailesine sevinç mutluluk ve yeni ümitler getirir. İlk kelimeleri ile pekişen bu umutlar, çocuğun yaklaşık olarak 2-3 yaşlarında konuşmasında akıcılığını bozması ile yerini umutsuzluğa bırakmaktadır. Ancak her akıcılık bozukluğu da kekemelik olarak belirtilmemelidir. İşte aşağıda bazı tanımlamalar:

Normal Akıcılık Bozuklukları

Konuşma ritminde duraklamalar 2- 6 yaş arasında sıklıkla görülür. Çocuğun dil gelişimi sürecinde yaşadığı tedavi gerektirmeyen normal duraksamalardır. Buna “normal akıcılık bozukluğu” denir.

Hemen hemen her çocukta görülebilir.

Aileler bu duraksamalar üzerinde çok durmaz ve çocuğun kendine güvenini sarsacak; “Yavaş konuş”,”Sakin ol!”,”Öyle konuşma!” gibi söz ve tutumlardan uzak durduklarında bu süreç daha rahat atlatılmakta ve akıcılık bozukluğu kalıcı hale gelmemektedir.

Kekemelik

Konuşmadaki akıcılığın bozulması, bunlara verilen psikolojik (Konuşmaktan çekinme, konuşurken hata yapmaktan korkma) ve motor reaksiyonlarla (Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan tikler), konuşmadaki uzatmalar, tekrarlar ve duraklamalarla kendini gösterir.

Bunlar genellikle:

 Hece-ses uzatma (v-v-v-ver),

 Kısa kelime tekrarı (al-al-al),

 Ses uzatma (Ssssssabah),

 Durma –Bloklamalar (okk-ula ge-geldim),

şeklinde olabilir. 

1-Primer Evre Kekemelik

Bu dönem 2-2,5 yaşlarından 6-7 yaşlarına kadar uzanabilmektedir. Kekemelik sürekli olmayıp epizotlar halindedir. Bu dönemde çocuk kekemeliğinin farkında değildir ve genellikle konuşmaktan kaçınmaz ve akıcılıktaki bozulmalara psikolojik tepkiler vermez. Aileye verilen eğitimle bu sorun aşılabilmektedir. Bu dönem akıcılık bozukluğuna; primer kekemelik, normal disfluency, kimi kaynaklarda ise fizyolojik kekemelik denmektedir.

2-Sekonder Evre Kekemelik

6- 7 yaşlardan sonra ortaya çıkan ve çocuğun konuşmasındaki bozukluğun farkına varıp psikolojik tepkiler vermeye başladığı dönemdir. Bu dönem kekemeliği tedavi gerektiren bir evredir.

Yaş ilerledikçe çocuk kekemeliğinin farkına varır ve bu şekildeki konuşmaya reaksiyon vermeye başlar. Önceleri eforsuz olan uzatma ve tekrarlar daha hızlı, düzensiz, yoğun ve eforlu olmaya başlar.

Konuşma ritmindeki bozukluğa gösterilen tepki kişiler arası farklılık göstereceğinden ileri yaşlardaki kekemelik arasında büyük farklılıklar görülür

Aile çalışmalarında fizyolojik bir bağ bulunamamış, fakat ailede kekemelik bulunması çocukta davranışın ortaya çıkmasında güçlü bir etken olarak göze çarpmaktadır (%38).

Kekemeliğin Gelişimsel Evreleri / Davranış Düzeyleri

 

Gelişim/Davranış Düzeyi                                          Tipik Yaş

   

Normal Akıcılık Bozukluğu                                       1,5-6 yaş

    (konuşmanın gelişim süreci içersinde görülebilir ve doğaldır.)

Sınır Düzey Kekemelik                                             1,5-6 yaş

Kekemelik Başlangıcı                                               2-8 yaş

Orta Düzey Kekemelik                                             6-13 yaş

İleri Düzey Kekemelik                                            14 yaş ve +

Kekemeliğe Neden Olan Çevresel Faktörler

Sürekli konuşmaları kesen, müdahale eden aile fertleri olabilir,

Ev çevresi çok eleştirel olabilir.

 Yakın çevrede (Sıkça sosyal ilişkide bulunduğu çevrede) kekeme birinin bulunması

Çocuğa yanlış çevresel uyaranların verilmesi (çok fazla TV seyretmek, bilgisayar oyunları ile oynatmak)

KEKEMELİĞİ NELER ARTIRABİLİR?

Telefon görüşmeleri,

 Önemli bir şey söylemek isterken,

 Zaman yetersizliğinde,

 Kekeleyen kişiyi zor anlayacağı düşünülen birileri ile konuşulduğunda,

 Önemli bir şahıs ile konuşulduğunda,

 Geniş bir dinleyici kitlesine konuşulduğunda

TANI

Kekemelikte dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri; olayın tam tarihi, yeri ve zamanının belirlenmesidir. Bu tam olarak belirlenmelidir ki kekemeliğin niteliği ve nedenleri hakkında tam bir değerlendirme yapılabilsin. Bu belirlenmeden sorunla ilgili tam bir tedavi önermek doğru olmaz. Ayrıca çocuğun normal işitebilme ve konuşmada kullanılan kasları tam olarak kullanabilme düzeyine bakılmalıdır.

Olay araştırılırken, o dönemde meydana gelen önemli bir olay (taşınma, yakın kaybı, psikolojik travma...) gerçekleşmiş mi ona bakılır. Çocuğun o dönemde hastalık, aşırı korku, kaza gibi psiko-sosyal stres döneminden geçip geçmediği araştırılır. Bu tür olaylarla ilişki kurmaya çalışılır.

TEDAVİ

Kekemeliğin tedavisinde ilk önce bireyle görüşülerek onun psikolojik durumu hakkında bilgi edinilir. Kekemeliğin altında yatan psikolojik faktörler ortaya çıkarılarak buna yönelik tedaviler uygulanır (Yörükoğlu, 1988, s.228).

Çocuğun düzgün konuşması için sürekli zorlanmaması, konuşurken, sabırla dinlenilmesi, konuşmasının kesilmemesi; zaten kolaylıkla oluşan yetersizlik duygusunu pekiştirici tutumlardan (alay etme, utandırma, zorlama gibi) kaçınılması gerekir. (Öztürk, 1969, s.389).

SABIRLI, DÜZENLİ BİR TEDAVİ VE HOŞGÖRÜ BU KONUŞMA BOZUKLUĞUNUN ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜZELMESİNİ SAĞLAR!

Ebeveynler Kekemeliği Olan Çocuklarıyla Konuşurken, Şunlara Dikkat Etmeleri Yararlı Olabilir

Konuşurken zaman zaman duraklamalıdır,

Yavaş konuşulmalıdır,

Kısa -basit cümleler kurulmalıdır,

Çocuğun ilgisi olan konularda konuşulmalıdır.

Sürekli endişelenerek çocuğunuzun gelişimini yavaşlatmayın, bunun yerine kendinizin konuşmasını yavaşlatın.

Tüm aileler tarafından kekemeliğin bütünsel bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

Ailelerin Yapmaması Gerekenler

Bazen hiçbir şey yapmamakta yararlı olabilir. Aileler aşağıdaki davranışları yapmamaya özen göstermelidir:

 Konuşmayı düzeltmek, çocuğu ve konuşmasını sürekli ELEŞTİRMEK,

Ailenin diğer üyelerinin alaycı olması,

“Rahatla”, “Yavaş konuş” şeklinde konuşmaya müdahale etmek,

“Kısa cümleler kur!” gibi uyarılarda bulunulmamalıdır; göstererek, örnek olunmalıdır.

Sorunun Çözümü

AİLE + BİREY + UZMAN YARDIMI=ÇÖZÜM

Çözümün gerçekleşmesi için yukarıdaki tüm öğelerin çaba sarf etmesi ve soruna ciddiyetle eğilerek sistemin bütünlüğünü koruması gerekmektedir.

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özgül Akın Şenkal

Doç Dr. Özgül AKIN ŞENKAL, 1973 yılında Ankara’da doğmuştur. 1982- 1983 yılları arasında İhsan Sungu İlköğretim Okulu’nda orta öğrenimini, 1989- 1990 yılları arasında Ankara Anadolu Lisesi Almanca Bölümü'nde lise öğrenimi bitirmiştir. 1993-1994 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nda lisans eğitimini tamamlamıştır. 1994-2004 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda Öğretim Görevlisi olarak çalışırken, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programında 1998 yılında yüksek lisans eğitimini, 2002 yılında ise doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Doç Dr. Özgül AKIN ŞENKAL, 2004 yılında Almanya Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nda misafir öğretim üyesi olarak çalışırken "Bilingu ...

Etiketler
Kekeleyen çocuklar
Doç. Dr. Özgül Akın Şenkal
Doç. Dr. Özgül Akın Şenkal
Adana - Dil Konuşma Bozuklukları
Facebook Twitter Instagram Youtube