Kolposkopiye genel bakış

Kolposkopiye genel bakış

Kolposkopi, kadın genital organlarından vulva, vajen ve rahim ağzının (serviks) büyütme özelliği olan bir kamera ile görüntülenmesi işlemidir. Genellikle smear testinde bir anormallik (ASCUS, ASC-H, AGUS, LSIL, HSIL) ya da HPV testinde pozitiflik saptandığında uygulanan bir işlemdir. Ayrıca smear testindeki sonuç yetersiz ise ya da doktorunuz muayenede şüpheli alanlar görürse de yapılabilir. Bu sayede, rahim ağzı kanseri öncül lezyonları erkenden saptanır ve tedavisi yapılmış olur, ileride gelişecek rahim ağzı kanseri önlenmiş olacaktır.

KOLPOSKOPİ NASIL YAPILIR?

Kolposkopi yapılırken alt çamaşırlarınızı çıkarıp size verilen temiz örtüyü üzerinize alarak jinekolojik masaya (çatal masa) yatıp bacaklarınızı jinekolojik masanın özel bacaklıklarına yerleştirmeniz gerekecektir.  Vajeninize yerleştirilen alet sayesinde rahim ağzınızın rahat görülmesi sağlanacaktır. Tuzlu su ile rahim ağzı ve vajendeki akıntılar giderildikten sonra, özel bir sıvı ile rahim ağzınız ıslatılacaktır. Problemin olduğu bölgeler bu sıvı etkisi ile beyaz renge dönecektir ve gerekirse doktorunuz tarafından bu bölgelerden biyopsi (parça) alınacak ve patolojik incelemeye gönderilecektir. Bazı koşullarda lugol solüsyonu denilen bir iyot solüsyonu ile incelemeye devam edilir. Lugol solüsyonu ile boyanmayan alanlar anormal alanlardır. Bu alanlar biyopsi alınmasını gerektirir. Bu işlem genellikle 15-20 dakika sürer.

KOLPOSKOPİ ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kolposkopi işlemi mümkünse adet kanamanızın bittiği dönemde olmalıdır.

Gebelik testi yapılmalı ve negatif olmalıdır.

Öncesinde var olan vajinal enfeksiyon tedavi edilmelidir.

Kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin, kumadin, vb.) kesilmelidir.

KOLPOSKOPİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hafif lekelenme şeklindeki kanamalar normaldir, açık kırmızı yoğun kanamalarda doktorunuza başvurmalısınız.

Kendiliğinden kısa süreli hafif kramp şeklinde kasık ağrısı normaldir, ağrı kesici alabilirsiniz.

Ateş, titreme ya da kötü kokulu vajinal akıntı varlığında mutlaka doktorunuza başvurun.

Eğer parça alındıysa, cinsel ilişkiden 1 hafta kadar uzak durmalısınız.

Ayakta duş şeklinde banyo yapabilirsiniz.

Patoloji sonucu çıktığında mutlaka işlemi gerçekleştiren doktor ile iletişim kurmalısınız.

Bu makale 20 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hatice Çelik

Doç. Dr. Hatice Çelik, 22 Eylül 1979 yılında İzmit’te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2002 - 2007 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak “Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı” olmuştur. 2011-2012 yılları arasında yaklaşık 1 yıl süreyle Amerika’da “Tufts Üniversity Baystate Medical Center”da pelvik taban cerrahisi ve ürojinekoloji alanında bilimsel çalışmalarda bulunmuştur. 2019 yılında “Doçent” unvanı almıştır. 2008-2019 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2019 yılında ise Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nd ...

Etiketler
Kolposkopi nedir
Doç. Dr. Hatice Çelik
Doç. Dr. Hatice Çelik
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube