Kolposkopi nedir ? nasıl uygulanır?

Kolposkopi nedir ? nasıl uygulanır?

Dijital kameralı optik görüntüleme cihazı ile rahim ağzının (serviksin) incelenmesinde kullanılan non-invaziv bir yöntemdir. Kolposkopinin temel amacı, prekanseröz lezyonları erken tespit ederek (rahim ağzı kanserini ) servikal kanseri önlemektir.

Kolposkopi anormal smear testi (Pap-test) , yüksek riskli HPV DNA (16 , 18) pozitifliği olanlar hastalarda anormal alanların görüntülenmesi ve serviksin değerlendirilmesinde kullanılır. 2-40 kata kadar büyütme sağlar.

Litotomi pozisyonunda masaya alınan hastaya rahim ağzına yerleştirilen bir spekulum ile rahim ağzı görüntülenir. Herhangi bir lezyon varlığını değerlendirmek için asetik asit veya iyot çözeltisi uygulanır. Kolposkop cihazının aydınlatması ve kamerası yardımıyla görüntülenen anormal alanlardan (asetobeyaz, mozaik, punktuasyon, erozyon, lökoplaki, atipik damarlanma ve iyot tutmayan alanlar) biyopsi alınır. Bu işlem genellikle 5-10 dakika sürer. Kolposkopik biopsi sonrası koyu renkli vajinal akıntı ve birkaç gün hafif lekelenme tarzında kanama olabilir.

İşlem öncesi, son 24 saat içerisinde vajinal duş alınmamalı, vajinal ilaçlar veya tampon uygulanmamalı, cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.

Herhangi ağrı acı hissedilmez. Biopsi esnasında sedo-analjezi uygulanabilir.

Erken teşhis için kontrollerinizi ihmal etmeyiniz.

Bu makale 24 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatma Lütfiye Yiğit

Op. Dr. Fatma Lütfiye Yiğit, 1986 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2010 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayıp 2015 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

2015 - 2018 yılları arasında Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Bursa Özel Aritmi İnegöl Hastanesi'nde görev yapmış olup, mesleki çalışmalarına Özel Çamlıca Erdem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kolposkopi beraberinde biopsi
Op. Dr. Fatma Lütfiye Yiğit
Op. Dr. Fatma Lütfiye Yiğit
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube