Kollajen induksiyon tedavisi nedir, neden yapılır?
İsminden de anlaşıldığı üzere cildimizin temel yapıtaşlarından biri olan kollajenleri artırmaya yönelik yapılan bir tedavi ceşitidir. Kollajenler cildimizin elastikiyetinden sorumlu ana protein lifleridir. Yaşlanma hadisesi ile bunlar hem sayı hem de kalite olarak gerilerler. Cildimizde fibroblastlar tarafından üretilen kollajenin, fibroblastlar tarafından üretiminin artırılması hedeflenerek yapılan bir tedavi yöntemidir kollajen induksiyon tedavisi. Amaç elastikiyetini kaybetmiş, ışıltısını, parıltısını yitirmiş cildi yeniden yapılandırmak, yaşlanma sürecinin cilde getirdigi etkileri durdurmak ve geriye götürmek olacaktır.
Uygulama nasıl olmaktadır?
Uygulanacak bölge 30 dk. önceden lokal anestezik krem ile uyuşturulduktan sonra steril olarak hazırlanır. Dermaroller denilen özel bir sistemle cilt içerisine cildin bütünlüğü bozulmadan microkanallar açılır. Cildin ihtiyacına uygun olacak özel karışımlar (amino asitler, biomimetic peptidler, mineraller, büyüme faktörleri) bu kanallar vasıtasıyla cildin içerisine verilir. Uygulama özel rahatlatıcı bir maskeyle sonlandırılır. Sonrasında ciltte hafif bir pembelik gözlenir. Uygulama bölgeye göre 30-45 dakikada tamamlanır. Hastaya ev için derinin nem ihtiyacını karşılayacak krem ve serumlar ve en az SPF 30+ güneş koruyucu krem önerilir.
Etkisi kaç seansta belli olur?
Hastanın yaşına, cilt tipine, cildin maruz kaldığı çevresel faktörlerin yol açtığı hasara göre 4 ila 6 seans arası bir tedavi sürecine ihtiyaç duyulmaktadır. Seanslar arası bir ila iki haftadır. Etkisini 1. seanstan itibaren göstermeye başlar.
Hangi bölgelere uygulanır?
Cildin kalitesini yitirdiği, elastikiyet kaybı bulunan her bölgeye uygulanabilir. Öncelikle yüz olmak üzere, boyun, dekolte, kol, karın, bacak derisi başlıca uygulama alanlarıdır. Ayrıca akne izlerini azaltmada, geniş gözenekli cilt yapısının düzeltilmesinde, skar ve yara izlerinin tedavisinde etkin bir yöntemdir kollajen induksiyon tedavisi.
Kimler yaptırabilir, kimler yaptırmamalıdır?
35 yaş üzeri yukarıda saydığımız şikayetleri olan, hekimin uygun gördüğü herkese uygundur. Aktif aknesi olan kişilerde, aktif herpes döneminde, hamile ve emziren bayanlarda, ekzema ve sedef hastalarında, siğillerin varlığında, tahriş olmuş ciltte, enfekte veya açık yara halinde kollajen induksiyon tedavisi uygulaması uygun değildir.
Yan etkileri nelerdir?
Hafif kızarıklık dışında bir yan etkisi yoktur. Hasta işlem sonrası kesinlikle sosyal programına devam edebilir. Kollajen induksiyon tedavisi cilt yüzeyinde kimyasal bir madde ile uyarma yapmadığı, derinin bariyer özelliğine herhangi bir zarar vermediği için yaz aylarında da güvenle tedaviye devam edilebilmektedir.