Kök hücre tedavisi ile cilt yenileme

Kök hücre tedavisi ile cilt yenileme

Kök hücre ile cilt yenileme nedir?

Cilt yenileme amacıyla kullanılan kök hücre tedavisine ‘Otolog Fibroblast Enjeksiyon Tedavisi’ adı da verilmektedir. Fibroblast, derinin genç ve dolgun görünmesini sağlayan kollajen dokusunun temel kök hücresidir. Fibroblastlar, normal derimizde az miktarda bulunurlar ve ihtiyaç halinde çoğalarak yeni ve sağlıklı kollajen dokusunun oluşmasını sağlarlar. Yaşlanma, yerçekimi, güneş ışınlarının zararlı etkileri , serbest radikallere maruziyet sonucunda fibroblast dediğimiz kök hücreler güçsüzleşir. Bunun sonucunda derimiz daha mat, cansız ve yaşlı görünür. Bu süreci yavaşlatabilmek adına yapılan tedaviye kök hücre tedavisi adı verilir. Kök hücre tedavisinde, deri altına kişinin çoğaltılan kendi (otolog) fibroblastları enjekte edildiğinde, hızlı bir geriye dönüş olur. Bu işlem adeta bir gençlik aşısı etkisi yaratır.

Kök hücre nasıl elde edilir?

Kök hücre tedavisi için kişinin en az güneş gören deri bölgeleri olan kulak arkası, kol iç yüzü, bacak iç yüzü ya da kalça derisinden küçük bir deri parçası alınır. Aynı seansta kişiden belli bir miktar kan da alınır. Bu deri parçası ve kan, laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda, doku mühendisleri tarafından kişinin kendi kanından elde edilen kültür ortamında, kök hücre üretimi başlatılır. Bu kök hücrelerin yani fibroblastların yeterli düzeyde çoğalması ortalama 3 hafta sürer. 3 haftanın sonunda kişiye ilk seans uygulama yapılabilir.

Kök hücre tedavisi hangi durumlarda yapılır?

Kök hücre tedavisinin kullanım alanları:

. İnce ve derin kırışıklıklar

. Saç dökülme tedavisi

. Akne izleri

. Travma, kaza ya da yanık sonrası oluşan nedbe dokusunun tedavisi

. Dudak dolgusu

. Cildin kalitesini arttırmak olarak sayılabilir.

Kök hücre tedavisi kaç seanstır ?

Kök hücre tedavisi 3-4 hafta aralıklarla 3 seans olarak yapılır. Seans aralıkları 3 haftadır. Ancak 1 veya 2 seansta istenen etki elde edilirse; kalan kök hücreler yıllarca laboratuvarda bekletilip, istenildiği zaman uygulama yapılabilir.

Kök hücre tedavisinin etkisi ne kadar devam eder?

Kök hücre uygulandığı andan itibaren etkili olmaya başlar ve bu etki 12 aya kadar devam eder. Diğer uygulamalarda zaman geçtikçe etki azalırken; kök hücre tedavisinde zaman geçtikçe etki artar. Uygulamanın kalıcılığı 4-5 yıl kadardır.

Kök hücre tedavisi nasıl yapılır?

Uygulama şekli istenen bölgelerdeki cilt altına enjeksiyon şeklindedir.  Uygulama öncesi hasta anestezi kremi sürülerek bekletilir ve daha sonra uygulamaya geçilir. Hasta uygulama sırasında anestezi uygulandığından çok az ağrı hisseder.

Kök hücre tedavisinin komplikasyonu var mıdır?

Kök hücre tedavisi, hastanın kendi hücrelerinden elde edilen deri parçasından yapıldığı için, herhangi bir komplikasyonu yoktur. Bu tedavinin en büyük avantajı da budur. Teratojen, kanserojen özelliği yoktur. Bu nedenle oldukça güvenli ve etkinliği kesin olarak kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir.

Özellikle 35-65 yaş grubundaki kişiler kök hücre tedavisinden verim alabilirler. Zamana karşı yarışmanın en güvenli yollarından bir olarak kök hücre tedavisi güvenli, etkili ve etkisi giderek artan bir tedavi yöntemidir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Öykü Maraşoğlu Çelen

Uzm. Dr. Öykü MARAŞOĞLU ÇELEN, 1979 yılında doğmuştur. 2003  Yılında  İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden tamamlayarak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. Mecburi Hizmetini Siirt Devlet Hastanesi 2010- 2012 yılları arasında tamamadıktan sonra M-Onep Nişantaşı Polikliniği-Mesul Müdür ve Dermatoloji Uzmanı olarak görev almıştır. İyi derecede İngilizce bilen Uzm. Dr. Öykü MARAŞOĞLU ÇELEN, Türk Tabipler Birliği ,Türk Dermatoloji Derneği , Dermatoloji Akademisi Derneği ve Kozmetik Dermatoloji Akademisi Derneklerinin üyesidir. Uzm. Dr. Öykü MARAŞOĞLU ÇELEN, 2013 yılında İstanbul Cerrahi Hastanesin'de görev almış olup, mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.     ...

Etiketler
Kök hücre tedavisinin komplikasyonu var mıdır?
Uzm. Dr. Öykü Maraşoğlu Çelen
Uzm. Dr. Öykü Maraşoğlu Çelen
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube