Kısırlık Teşhis ve Tedavisinde Neler Yapılır?


Kısırlık eşlerin planlanmış olan çocuk isteğine rağmen bir yıl içerisinde çocuk sahibi olmamasına denir.
Kısırlık tehşisinde erkeğin spermiyogramı incelenmeli, kadının başta tiroid ve prolaktin hormonu olmak üzere diğer kadınlık hormanlarıyla beraber mutlaka testestron incelenmesi yaptırılmalıdır.
Ultroson ve rahim filmi uygulanmasından sonra nedene yönelik tedavi uygulanmalı,hormonel bozukluk varsa hormonların yerine konulmasıyla ilgili tedaviler yapılmalıdır. Bunun haricinde rahimde septum,miyom gibi anormallikleri varsa bunların tedavileri yapılmalıdır. Yine kısırlık nedeni olarak sık gördüğümüz çikolata kistleri mevcutsa laparaskopik ameliyatlarla çikolata kistleri giderilebilir.
Eşlerde kısırlığa neden olabilecek herhangi bir neden bulunamadıysa, yumurtalık uyarılarak önce normal yollardan gebelik oluşturulmaya çalışılır ve gerektiginde ilaçların dozu artırılarak normal yollara devam edilir.
Bu tedavilere rağmen gebelik oluşmaz ise aşılam dediğimiz,uyarılmış yumurtalıklarda çatlatma iğnesinden sonra yıkanmış spermlerin kadının rahmine vajinal yolldan enjekte edilmesi denenebilir. Bu evreye kadar olan tedavide Spermıyogram sonuçlarının normal olması gerekmektedir.
Bu yöntemler ile halen gebelik oluşmadı ise tüp bebek uygulaması denenmelidir.