Kısırlık ( infertilite )

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
20 Eylül 2008491 görüntülenme
Randevu Al
Kısırlık ( infertilite )

İnfertilite düzenli ve korunmasız olarak, haftada en az 2-3 kere olacak şekilde girilen cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl sonunda gebelik olmamasıdır.

Inferilite görülme sıklığı toplumda %15 civarındadır. Bu çiftlerin büyük bir kısmında gebe kalamamanın nedenini açıklayacak sebepler bulunabilirken, yaklaşık yüzde 10-12'sinde herhangi bir patoloji tespit edilemez. Bu çiftler açıklanamayan infertilite olarak adlandırılırlar.

Eğer daha önceden hiç gebelik olmamışsa bu durum primer infertiliteolarak adlandırılır. Önceden geçirilmiş dış gebelik, boş gebelik, ölü doğum, erken doğum ya da canlı doğum gibi herhangi bir şekilde sonlanmış en az bir tane gebelik mevcut ise bu kez sekonder infertiliteden söz edilir.

Bazı durumlarda bireyin ya da çiftin çocuk sahibi olması mümkün değildir. Erkekte testislerin, kadında yumurtalıkların ya da rahmin olmaması bu durumlara örnektir. Bu tür durumlar steriliteolarak adlandırılır

Tamamen normal ve gebe kalma potansiyeli olan bir çift korunmaksızın düzenli ve yeterli sayıda ilişkiye girseler bile kadının o ay hamile kalma olasılığı sadece %25'dir.

Gebeliğin oluşabilmesi için kadından ovulasyon ile yumurta hücresinin batin boşluğuna atılması , bunun sağlam tüpler tarafından yakalanması, tüplerde erkekten gelen sperm ile karşılaşarak döllenmesi ve bu döllenen yumurtanın rahim içine gelerek endometrium dediğimiz rahim iç tabakasına yuvalanması gerekmektedir.Basitçe buradaki olaylardan birinde aksaklık oluşursa gebelik oluşmaz ve kısırlıktan söz edilir.

Gebe kalmayı etkileyen faktörler:

Kadının yaşı: Biyolojik saat ilerledikçe kadının gebe kalma şansı giderek azalır. Bunun en önemli nedeni yaş ile birlikte yumurtalıklardaki yumurta sayısı ve kalitesinin azalmasıdır. 20 yaşında bir kadın ile 21 yaşındakinin gebe kalma olasılıkları arasındaki fark çok büyük değilken 30'lu yaşlarda bu fark daha fazla anlam kazanır

Cinsel ilişki sıklığı: Cinsel ilişki sıklığı açısından normal ya da anormal diye bir sınıflama yapmak doğru değildir. Önemli olan ilişki sayısının az ya da çokluğu değil yeterliliğidir. Bunun için optimum sayı haftada 3 ilişkidir.

Zamanlama : Cinsel ilişki sıklığının yanısıra ilişkinin zamanlaması da önemlidir. Yumurtlamanın olduğu günlerde girilecek olan ilişki, gebelik olasılığını arttıracaktır.

Süre: Çiftin ne kadar zamandır çocuk istediği önemli bir noktadır. Gebe kalmaya uğraşan çiftlerde aradan geçen süre uzadıkça, tıbbi yardım almadan başarılı bir gebelik elde etme olasılığı da o ölçüde azalmaktadır.

      -  Patoloji:  İnfertiliteye neden olabilecek bir patolojinin varlığı  da gebelik  şansını azaltır.

          Bunlara  en güzel örnek geçirilmiş ameliyatlar ya da endometriozisdir.

Kısırlık tedavisi nedene yönelik olarak yapılmalıdır. Eğer tüplerde tıkanıklık   varsa bu hastaya aşılama yapmanın bır anlamı yoktur. Erkekte sperm yokluğu (azospermi), kadında tüplerde tıkanıklık, over( yumurtalık) yetmezliği gibi durumlarda Tüp Bebek (IVF) yöntemine başvurulmaktadır.

Etiketler

İnfertilite neden olurKısırlık sebepleri nelerdirİnfertilite belirtileri nelerdirKısırlık (infertilite) ne zaman tedavi edilirKısırlık (infertilite) hakkında

Yazar Hakkında

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstek Vakfı Florya Bilge Kaan Koleji'nde bitirmiştir. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise yine İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve  2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.