Nedeni belli olan kısırlık vakalarında sorun aşıldıktan sonra hamilelik planlanmalıdır. Nedeni açıklanamayan kısırlık olgularında ise tüp bebek öncesinde "aşılama" denenebilir.
Aşılama sürecinde yapılan, kadının yumurtalarını iğnelerle uyarıp yumurtalar çatladıktan sonra semeni belli işlemlerden geçirip, hazırlanmış semeni rahim içine yerleştirmek demektir. Semeni işlemden geçirmedeki amaç spermlerin hareketliliği ve yoğunluğunu artırır.
Aşılama herhangi bir nedene yönelik tedavi değildir, gebelik şansını arttırmaya yönelik bir işlemdir. Aşılama özellikle nedeni bilinmeyen kısırlık durumlarında ve hafif sperm bozukluklarında uygulanabilir.
Kadının ilerleyen yaşı, uzun infertilite süresi, yumurtlamada ciddi bozuklukların olduğu durumlarda hamilelik şansını çok arttırmayacağı için tercih etmemek gerekir. Bu gibi durumlarda en kısa sürede tüp bebek tedavisine geçmekte fayda var.
Aşılama öncesi tüplerin açık olup olmadığı değerlendirilir. Eğer tüplerde problem varsa verilen sperm, tüpleri geçerek yumurtaya ulaşamayacağı için gebelik gerçekleşmez. Hap veya iğne ile uyarılan yumurtaların gelişimi ultrason ile izlenir. Yumurtalar belli bir boyuta geldiği zaman (yaklaşık 10, 12 gün sonra) çatlatma iğnesi verilir.
İğneyi takiben eşten alınan spermler yıkanarak hareketliliği arttırılır ve rahim içine bir kateter aracılığı ile verilir. Gelişen yumurta sayısı dördün üzerinde olduğunda çoğul hamilelik riskinden dolayı tüp bebek tedavisine dönüştürülebilir.
Aşılamanın başarısı, başta kadının yaşı olmak üzere kısırlık süresi, tüplerin açıklığı, erkek faktörü varsa ve yumurtalık kapasitesi düşükse aşılama tedavisi tercih edilmelidir. Bu durumda en iyi seçenek yine tüp bebek tedavisi.
Aşılamayla en iyi koşullarda bile gebelik şansı %20'yi geçmez. Üç, dört kez aşılama yaparak hamilelikle sonuçlanmayan durumlarda tüp bebeğe geçilmesi önerilir. Tüp bebekten önce tercih edilmesinin nedeni daha ucuz ve daha zahmetsiz bir tedavi olmasıdır.