Kış aylarında sağlıkla beslenin

Kış aylarında sağlıkla beslenin

Kış mevsimine başladığımız bu günlerde soğuk havalarla birlikte bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve değişen ( yavaşlayan ) metabolizma hızımızı düzenlemek için en etkili ve doğru biçimde beslenmeye  dikkat etmeliyiz. Kışın hareketin ve terlemenin  çok az olduğundan dolayı metabolizma hızı minimumdur. Bu yüzden bu dönemde dikkat edilmezse kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.

Soğuk havalara karşı bağışıklık sistemi, hastalıklara (grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi) karşı kendini korumak için yağ yakımını engeller. Bu durumda kış mevsimini sağlıklı geçirmek için bağışıklık sistemini  güçlendirmek gerekmektedir. Güçlü bir metabolizma ve kilo kontrolunun temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yer almaktadır. 

KAHVALTI ÖNEMLİ

Kış günlerinde hastalıklardan korunmak için güne güçlü bir kahvaltıyla başlamak gerekmektedir. Metabolizmaanın en hızlı olduğu 7:00-8:00 saatleri  arası yapılan kahvaltı yağ yakım hızın artırıp, bağışıklık sistemini güçlendirir  ve  de bağırsakların çalışmasını düzenler. Gündüzlerin kısa,  gecelerin uzun oluşu, azalan fiziksel aktivite ve vücut ısımızın düşmesiyle birlikte metabolizmamız yavaşlamaktadır. Bu yüzden de, Dünya Sağlıklı Örgütünün  (WHO) önerilerine göre, haftada en az  3kez  30dk yürüyüş yapılmalıdır.

ÖĞÜN ATLAMAYIN

Bunun için, bir günde ,3 ana öğün ,3 ara öğün yapılmasını önermekteyiz. Azar azar sık beslenerek bir sonraki öğünde açlık kontrolü sağlanacak ve yağ yakım hızını artacaktır.. Aynı zamanda sağlıklı beslenme, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım edecektir. 

METABOLİZMANI HIZLANDIR

Kış hastalıklarından  korunmak, savunma mekanizmamızı  güçlendirmek için de A ve C vitamininden deyeterli beslenmek gerekir. İşte bağışıklığımı güçlendirien başlıca yiyecekler

1.    Meyveler,portakal, mandalina, greyfurt, kivi, nar , havuç ( A ve C  vit zengin)

2.    Sebzeler, lahanagiller (karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası), yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, ıspanak, pazı) ( A ve C vit zengin )

3.    Süt ve ürünleri, (yogurt, kefir) probiyotik etkisi ile zararlı bakterileri yok eder. Aynı zamanda doğal antibiyotik görevi görürler. Genel anlamada  bağışıklığın güçlenmesi için tüm besin grublardan  bir gün içerisinde mutlaka tüketilmesi gerekmetedir.

Kış aylarında kilo almaya başlamamızın bir sebebi de, susama hissimizin azalmasıyla su içmeyi unutmamızdır. Günde ortalama 1,5-2 lt su içerek metabolizmamızın yavaşlamasını  vede vücudumuzun ödem tutamasını engellemeliyiz

Su içmeyi kolaylaştıran metabolik denge sıvısı, 1 lt suyun içine 1 adet yeşil elma 1 adet portakal  yarım limon 1 avuç taze nane 1 kabuk tarçın ve 1 çk  karanfil  yarım taze zencefil  atıp 2 saat dinlendirip gün içinde ile su yerine tüketilebilir..  su içimi kolaylaştıran bu tarifi haftada 2-3 den fazla kullanmamak gerekmektedir.

KIŞIN ’’  D ‘’VİTAMİNİNE DİKKAT!

Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, D vitamini gereksinmesini karşılamakta sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya (hafif tempolu yürüyüşler olabilir) ve haftada 2-3 kez balık yiyerek kalp sağlığınızı korumaya dikkat etmelisiniz.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Kevser Aslan Kandemir

Dyt.Kevser Aslan Kandemir,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Medstar Topçular Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kış aylarında sağlıklı beslenme
Dyt. Kevser Aslan Kandemir
Dyt. Kevser Aslan Kandemir
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube