KİMYASAL PEELİNG İLE DAHA SAĞLIKLI GÖRÜNÜN!

Uzm. Dr. Ayşe Naren
Uzm. Dr. Ayşe Naren
1 Haziran 2016140 görüntülenme
Randevu Al
KİMYASAL PEELİNG İLE DAHA SAĞLIKLI GÖRÜNÜN!

"Peeling terimi", derinin üst tabakalarının kontrollü bir şekilde soyulması anlamına gelir.

Deri yüzeyindeki ince kırışıklıklar, lekeler, deri görünümünde matlaşma, kabalaşma gibi sorunları çözümlemek için kimyasal peeling yöntemleri kullanılabilir. Evlerde de kullanılan bazı peeling ajanları vardır ama onlar kimyasal değil mekanik etki ile granüllü yapıları ile ve sürtünbme yani friksiyonla peeling yapan ajanşardır. Bizim buradaki amacımız daha derine inip hem üst tabakada hem alt dokuda bir değişiklik ve yeniden yapılanma sağlamaktır. Ayrıca piyasada evde kullanım için bakanlığın izin verdiği kimyasal madde oranları oldukça sınırlıdır ve çok çok yüzeyel bir işlemdir. Daha üst ve etkili konsantrasyonlar , doktor uygulamaları için hazırlanır ve satılır.

Derinin en üst tabakası olan epidermis, yaklaşık 30 hücresel tabakadan oluşmuştur. En alt tabakadaki hücrelerden yeni/genç hücreler oluşur. Bu hücreler zaman içinde, merdiven basamağını atlar şekilde, üst katlara doğru ilerler. Cildimizin en üst tabakasına ulaştıklarında canlılıklarını kaybedip, kuruyarak ölü hücrelerden oluşmuş bir kat oluştururlar. Bir yandan ilerleyen zamanla gelişen azalan hücresel yenilenme hızı, diğer yandan çevresel kirlilikler, hepsi bir arada cildimizin canlılığını kaybetmesine, donuk, mat ve sarımsı bir bir renk almasına neden olurlar. Meyve asitleri ile uygulanan "peeling" bakımları, ölü cilt hücrelerini nazikçe soyarak, yeni hücrelerin oluşumunu sağlar.

Amaç, daha sağlıklı ve genç hücreler oluşturarak, cildin daha parlak, gergin ve pürüzsüz görünmesini sağlamaktır. Düzenli uygulamayla;

İnce çizgiler ve kırışıklıklar giderilebilir

Cildin esneklik-sıkılığı sağlanır

Ciltteki kahverengi lekeler yani pigment düzensizlikleri giderilebilir

Sivilce izleri tedavi edilebilir

Kozmetik marketlerden bir ürün satın alırken, şık ambalajlar içinde, size temizleyici yüz maskeleri yada peeling malzemeleri de almanız önerilir. Genellikle bunlar haftada bir gün ya da iki gün uygulanan partiküllü ürünlerdir. Bunlar "Mekanik peeling" ürünleridir; sadece en üst deriyi soyarlar.

"Kimyasal peeling", kimyasal bir madde kullanılarak, hücreler arası bağlantının eritilerek derinin üst tabakasının soyulmasıdır. Bu amaçla, AHA, PHA ve %10 triklorasetikasit (TCA) kullanılır. Meyve asitleri olarak bilinen bütün AHA'lar, hafiften orta derinliğe kadar kimyasal peeling amacıyla kullanılırlar. AHA'lar  derinin üst hem de alt katmanlarına etki göstererek cildin tekrar yenilenmesini sağlarlar.

Dermatologlar, en çok kliniklerinde AHA içeren ürünler kullanırlar. Kısa süreli bir uygulama olduğu için, popüler adıyla "öğle yemeği peeling"i olarak tanımlanır. Kişiye bir öğle yemeyi saatinde uygulanabilir ve kişi herhangi bir uygulama belirtisi olmadan işine geri dönebilir. Uygulama kolaylığı ve etkinliği nedeniyle glikolik asit, yüzeysel kimyasal peelingler içinde en yaygın kullanılan üründür. Hastalar, birkaç peeling seansından sonra, ciltlerinde canlanma ve ince çizgilerde hafifleme fark ederler.

Etiketler

Kimyasal peeling sonuçları ve etkisiKimyasal peeling yan etkisiKimyasal peeling sonrasi lekelerin acilmasiKimyasal peeling nedirKimyasal peeling detaylarıKimyasal peeling ile sivilce tedavisiKimyasal peeling uygulaması ve sonrası

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Ayşe Naren

Uzm. Dr. Ayşe Naren

Uzm. Dr. Ayşe NARİN, Denizli - Acıpayam'da doğmuştur. Lise öğrenimini İzmir İnönü Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 1997 yılında Dermatoloji  Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır