Kimler yaptırmalı, ne zaman yapılmalı? servikal smear (smear – pap smear)

Kimler yaptırmalı, ne zaman yapılmalı? servikal smear (smear – pap smear)

PAP Test ve PAP Smear olarak da bilinen servikal smear; rahim ağzı kanseri taramalarında kullanılan bir tarama yöntemidir. Rahim ve vajina arasında kalan rahim ağzından alınan hücrelerin değerlendirilmesi prensibine dayanan smear testi ile rahim ağzı hücrelerinde başlayan ve ileriki dönemde kansere dönüşme riski olan servikal lezyonlar ile rahim ağzı kanserleri teşhis edilebilir.

Servikal kanser taramalarında kullanılan ve az önce de belirtildiği gibi rahim kanseri öncü lezyonlarının teşhis edilip kişi özelinde tedavi gerçekleştirilmesini mümkün kılan PAP Smear testi, cinsel birliktelik yaşanmasından sonra bütün kadınlar tarafından düzenli olarak yaptırılması gereken bir taramadır.

HPV Testi

Rahim ağzı taramalarında smear testine ek olarak HPV testi de yapılmalıdır. Servikste HPV virüsü olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilen HPV testi; HPV virüsünün servikal hücrelerde kanser oluşumunu tetikleyebilmesi nedeniyle oldukça önemli bir taramadır. Bu test ile kişide HPV olup olmadığı, varsa HPV virüsünün hangi tipi olduğu belirlenebilir.

Hem servikal smear hem de HPV testi sonuçları laboratuvarda değerlendirilir ve her iki test de kadın üreme sağlığı hakkında bilgi vermesi nedeniyle hayat kurtarıcı önlemlerin alınabilmesini sağlar.

Smear ve HPV Testleri Neden Yaptırılmalıdır?

Eş zamanlı olarak da gerçekleştirilebilen smear ve HPV testleri; rahim ağzı kanserini ve rahim ağzı kanserine dönüşme riski olan lezyonların tespit edilebilmesini, lezyonların ya da HPV virüsünün bulunması halinde kansere dönüşme riskinin değerlendirilmesini sağlayan testlerdir.

Rahim ağzı tarama testleri sayesinde anormal hücreler tespit edilebildiği için kanser başlamadan tedavi edilebilir. PAP Smear ve HPV sonrası elde edilen bulgular şüpheliyse kolposkopi ve servikal biyopsi yöntemleri de teşhisleri kesinleştirmek için devreye sokulabilir.

Smear ve HPV Testi Kimlere Yapılır?

Servikal smear taraması yalnızca şüpheli belirtiler yaşayan ya da rahim ağzı kanseri riski taşıyan kişilere yapılmaz. Jinekolojik muayeneler sırasında rutin kontrol amacıyla da gerçekleştirilir. İlk kez cinsel ilişkiye girildikten 30 yaşına kadar her 3 senede bir smear testinin yapılması önerilmektedir. 30 yaşından sonra her 3 senede bir yapılan smear testine HPV testi de dahil edilmelidir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Erkan

1970 yılında Ortaköy’de doğdu.  İlk ve ortaöğretimini Ankara’da tamamladı. 1987 yılında TED Ankara Koleji’ni bitirdi. 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasına başladı. 1998 yılında uzman oldu ve aynı hastanede başasistan olarak göreve başladı. Bu dönemde asistan eğitiminin yanı sıra çok sayıda jinekolojik ve obstetrik operasyonlarda görev aldı. Yerli ve yabancı çok sayıda poster, makale ve sunum hazırladı. 2011 yılında hastanedeki görevinden istifa ederek tam serbest olarak çalışmaya başladı. 2011 yılında Ege Üniversitesi Yardımla Üreme ve Tüp Bebek Kliniği’ne katılarak tüp bebek eğitimi aldı. 2016 yılında Cinsel Terapi ve Vajinismus alanında çalışmalara başladı ve cinsel terapist ünvanı aldı. 1998 yılından ...

Etiketler
Smear
Op. Dr. Levent Erkan
Op. Dr. Levent Erkan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube