Kilolarınızla konuşun

Kilolarınızla konuşun

Yayınlanan onlarca kitaba yapılan yüzlerce diyete rağmen  insanların şikayet ettiği konular genellikle kilo verememe, kilo verme hızının düşmesi, verilen kiloların tekrar alınması, istenilen kiloya ulaşılmasıyla beraber ortaya çıkan çeşitli rahasızlıklar olarak sıralanır. Diyetin ne anlama geldiğini bilmeden diyet yapmaya çalışmak yapılan ilk hata aslında. Anlamı itibariyle düzenlemek, ideal olan düzeni uygulamak anlamına gelen  diyet hayatımızın her aşamasında bizim için gereklidir. İdeal olan yaşam tarzı  yeterli ve dengeli beslenerek sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmaktır.Sadece kilo vermek için diyet yapılır algısı oldukça yanlıştır.Bir bebeğin 2 yaşına kadar anne sütü alması, bir sporcunun yüksek kalorili beslenmesi, günde en az 3 litre su içilmesi, her besin grubundan yeterli ve dengeli alım yapılması, bunların hepsi birer diyettir aslında.
            Öncelikle diyetler kişiye özgüdür; yaşına, cinsiyetine, boy ve kilosuna, iş ve sosyal hayatına uygun  tıpkı parmak izlerimiz gibi sadece bize ait olmalıdır. Hastanın diyetine olan motivasyonu, kilo verme konusunda ki kararlılığı ve iradesi en az hazırlanan program kadar önemlidir. Hazırlanan diyet listelerinin, porsiyon miktarlarının, saatlerin ve yapılan egzersizlerin hedeflenen verimi sağlaması için öncesinde sağlam iradeyle bu konuya motive olmuş bir zihin gerekir. Ne yazık ki sağlıklı bir metabolizmaya kavuşmak ve korumak asıl amaç olmaktan oldukça uzaklaşmıştır. O yüzden ince matematiksel işlemlerle yapılan kalori hesapları, en küçük küsuratına kadar dikkat edilen porsiyon miktarları sonuç olarak yeterli faydayı sağlamıyor. Hasta hedeflediği kiloya ulaşıyor ama ya kısa bir süre sonra verdiği kiloları tekrar alıyor ya da çeşitli metabolik rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlıyor. Bunun sonucunda da özgüvenini yitirmiş bir hasta tekrar diyet yapmaya cesaret edemiyor. Genellikle buna da en çok hastanın rast gele diyet yapması sebep oluyor.
            Kilo vermek veya almak ya da en ideal olan kilonuzu korumak, her ne amaçla diyet yapacak olursanız olun diyete başlamadan önce mutlaka kararlılığınızdan emin olun. Her sabah aynaya baktığınızda fazla olan kilolarınızla konuşarak onların size ait olmadığını ve onlardan en kısa zamanda kurtulacağınızı söyleyin. Diyeti asla zorunluluk olarak görmeyin, diyet kısıtlanmak, mahrum kalmak değildir. Vücudumuzun asıl olan ihtiyacı kadarını almaktır. Unutmayın ki severek isteyerek mutlu bir şekilde yapmadığınız diyetler bir gün yorulup bırakmanıza ve o güne kadar verdiğiniz bütün emeklerin boşa gitmesine sebep olacaktır. Ayrıca diyet için mutlaka diyetisyenden yardım alın.
            Sonuç olarak yediklerimizin içerdiği kaloriler kadar onların bizim zihinlerimizde yeri de önemlidir. Mideden önce beynimizi doyurmayı başardığımız zaman ideal olan kiloya ve sağlıklı bir bedene ulaşmamız çok daha kolay olacaktır.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Mustafa Tilekli

Etiketler
Sağlıklı zayıflamak
Dyt. Mustafa Tilekli
Dyt. Mustafa Tilekli
Samsun - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube