Doktorsitesi.com

KİLO VERİRKEN YAPILAN YANLIŞLAR

Dyt. Tuğçe Sert
Dyt. Tuğçe Sert
21 Kasım 20152493 görüntülenme
Randevu Al
KİLO VERİRKEN YAPILAN YANLIŞLAR

Kilo problemi günümüzde her geçen gün artan hem ruhsal hem de bedenen kişileri olumsuz etkileyen en büyük sorunlardan biri haline geldi. Kilo verip sağlıklı olmayı hedeflerken, yapılan bilinçsiz diyetler sağlığınızın daha çok bozulmasına neden olmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan biri uzun dönemde alınan kilolardan çok kısa bir zamanda kurtulmayı beklemektir. Bunun için zayıflama ilaçlarından, çok düşük kalorili diyetlere, lahana çorbalarından, durmaksızın yapılan sporlara kadar her yol denenir. Sonucunda ise ya başarılı olunur, ancak verilen kilolar çok kısa bir süre sonra geri gelir ya da hiç sonuç alınamaz ve nasıl olsa kilo veremiyorum diye düşünülüp daha çok yemeye başlanır. İki durumda kiloların sizde kalmasına ve sağlığınızın bozulmasına neden olur.  Kilo vermek bir süreçtir, emek ve sabır ister.

Tek başınıza değil, diyetisyen kontrolünde diyet yapın

 Zayıflarken gerekli olan en önemli 3 şey; kararlılık, motivasyon ve takiptir. Tek başınıza kilo vermeye çalıştığınızda yanlış diyetlerle metabolizmanızı daha çok yavaşlatabilirsiniz. Hiç diyet yapmayan bir kişiyle, zayıflamak için her yolu deneyen kişinin metabolizma hızı çok farklıdır. Kan tahlilleri, yağ, kas, analizi ve en önemlisi sizin yaşam şeklinize göre planlanan kişiye özel bir beslenme programı sağlıklı bir şekilde kalıcı kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Diyet yaparken ekmeği hayatınızdan çıkartmayın.

Yapılan en büyük hatalardan bir diğeri de diyetten ekmeği çıkartmaktır. Bizim için önemli olan tükettiğiniz ekmek türü ve miktarıdır. Yapılan çalışmalar tam tahıllı ekmek tüketiminin kilo verimini kolaylaştırdığını ve metabolizmayı hızlandırdığını göstermektedir. Bu nedenle diyet yaparken öğünlerde 1-2 dilim tam buğday veya çavdar ekmek tüketmeyi ihmal etmeyin.

Günde 2 öğün değil, 5-6 öğün yapmaya özen gösterin.

Gün boyunca tek veya iki öğün yaparak daha kolay ve daha hızlı kilo verileceğine inanılmaktadır. Ancak siz ne kadar az beslenirseniz metabolizmanız o kadar yavaşlar. Az ve sık beslenmek, ara öğün yapmak kan şekerinizi daha iyi dengeler ve bir sonra ki öğüne kadar daha tok kalmanıza ve yağ yakmanıza yardımcı olur. Bu nedenle öğünleriniz arasında 3 saati geçirmeyin.

Sevdiğiniz besinleri hayatınızdan tamamen çıkartmayın.

Diyet yapmaya karar verdiğinizde yapılan yanlışlardan biri de sevdiğiniz yiyeceklerden kendinizi uzak tutmanızdır. Hedeflediğiniz kiloya gelene kadar yemeyi çok sevdiğiniz besinleri hiç tüketmezseniz diyet bittikten sonra özgürce yeme duygusu, verdiğiniz kiloların tekrar size dönmesine neden olur. Bu nedenle çikolatayı çok seviyorsanız miktarını azaltarak tüketebilirsiniz. Böylece hedef kilonuza ulaştığınızda sevdiğiniz her yiyeceği doğru miktarlarda tüketmeyi öğrenmiş olursunuz.

Düşük kalorili diyetlerden uzak durun.

Şok diyetler gibi çok düşük kalorili diyetler vücutta önce çok hızlı bir kilo kaybı yaratır. Ancak bu kilo kaybı su ve kastan olacağından kaybedilen kiloyu hızla hatta fazlasıyla geri alırsınız. Diyet yaparken aç kalmak, tek yönlü beslenmek kilo vermenize yardımcı olmaz. Aksine hem bağışıklık sisteminiz düşer hem metabolizmanız yavaşlar. Yapmanız gereken yaşınıza, bazal metabolik hızınıza, yağ ve kas oranınıza uygun doğru kaloride size özel beslenme programı uygulamaktır.

Etiketler

Diyet planlamaDiyet yapmak için önerilerDiyet yaparken dikkat edilmesi gerekenlerDiyet yaparken yapılan yanlışlarDiyet yaparken yapılan hatalarDiyet yapmanın püf noktalarıDiyet yapmada nasıl başarılı olursunuzDiyet yaparken bu hataları yapmayınDiyet yaparken dikkat edileceklerDiyet yaparken yanlış bildiklerimiz

Yazar Hakkında

Dyt. Tuğçe Sert

Dyt. Tuğçe Sert

Dyt. Tuğçe SERT, lisans öncesi eğitiminin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2012 yılında başarı ile tamamlamıştır. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış olduğu 2 aylık bir staj deneyimi ile ilk hastane deneyimini edinmiştir. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde çocuklarda beslenme, yeni doğan beslenmesi, metabolik hastalıklarda beslenme üzerine 2 ay süreyle, Başkent Üniversitesi ve Medicana International Hastaneleri'nde yetişkinlerde beslenme, hastalıklarda beslenme, gebe ve emziren kadınlarda beslenme üzerine 2 şer aylık süreyle deneyim sürecini tamamlamıştır. Kurum beslenmesi, toplu beslenme sistemleri üzerine ise Yıldız Yemek şirketinde staj sürecini geçirmiştir. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır