Doktorsitesi.com

Kıl Dönmesinde Çağdaş Ameliyat Yöntemleri

Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
7 Mart 2016529 görüntülenme
Randevu Al
Kıl Dönmesinde Çağdaş Ameliyat Yöntemleri

Kıl dönmesi erkeklerde kadınlara kıyasla on kat daha sık görülen ve 18-25 yaş gurubunda en sık rastlanan iyi huylu bir hastalıktır. Bu güne kadar tarif edilmiş 14 çeşit ameliyat yöntemi vardır. Bunlardan uzun yıllardır uygulanan klasik yöntemler bir çok sebeple yerini modern tekniklere bırakmaktadır. Günümüzde internet gibi her kitlenin ulaşabildiği bilgi paylaşım platformu sayesinde hastalar hastalıklarının tedavi yöntemlerini araştırmakta ve bilgi düzeyinin artması sayesinde doktorunu sorgulamaktadır. Hastaların talepleri doğrultusunda avantajları sebebiyle çağdaş ameliyat teknikleri giderek daha çok klinikte yapılmaktadır.

Çağdaş kıl dönmesi ameliyatları dediğimizde mantık olarak birbirine benzeyen 3 yöntem vardır. Temel felsefeleri ; doku içindeki kıl tüy gibi yabancı cisimlerin olduğu sinüsün olabilecek en küçük deri parçasıyla çıkarılması ve açıklığın gizli dikişlerle kapatılmasıdır.

Yöntemler;

- Mikro sinüsektomi

- Bascom procedür

- Pit picking

Çağdaş ameliyat yöntemlerinin klasik kıl dönmesi ameliyatlarına üstünlükleri şu şekilde sıralanabilir; 

- Yaralanma küçük olduğu için tekrar etme olasılığı klasik yöntemle ameliyatlardan daha düşüktür.

- İş gücü kaybı klasik ameliyatlarda 2-6 hafta iken, mikro sinüsektomi, Bascom ve pit picking ameliyatlarında 1-2 saattir ve hasta aynı gün işine dönebilir.

- Klasik ameliyatlarda 12-30 cm ameliyat izi kalırken, bu yöntemlerde1-3 cm dir, bu durum özellikle kadın hastalarda ciddi sosyal sorun yaratabilmektedir.

- Klasik yöntemlerde geniş yaralanma sebebiyle ameliyat sonrası % 10-15 oranında görülebilen iltihaplanma, küçük alanda çalışıldığı çağdaş yöntemlerde % 1-2 civarındadır.

- Yataklı kurum ve narkoz gerektirmediği için daha ekonomiktir ve narkoz riski yaşanmaz

- Klasik yöntemlerle ameliyat sonrası ağrı 3 gün şiddetli olarak 15 gün sürer. Çağdaş yöntemlerde ağrı ilaç almayı gerektirmeyecek düzeyde olur.

- Narkozla yapılan ameliyattan sonra bir gün hastanede yatmak gerekirken, yeni tekniklerde 10 dakika sonra hasta işine dönebilir.

- Normal ameliyat sonrası 10-15 gün banyo yasaklanırken, küçültülmüş bu tekniklerde 3 gün sonra banyo yapılabilir.

Yukarıda bahsedildiği gibi genç yaş gurubunun hastalığı olması sebebiyle hareketli bir yaşam süren kişilerde yapılacak ameliyatın sebep olacağı 2 haftalık iş gücü kaybı okula giden yada çalışan hastalarda ciddi kayba sebep olabilmektedir. Tabiî ki iş gücü kaybı aynı zamanda bu süre zarfında çekilen eziyeti de göstermektedir.

Etiketler

Kıl dönmesi ameliyat yöntemleriKıl dönmesi neden olurKıl dönmesiKıl dönmesinde çağdaş ameliyat yöntemleri

Yazar Hakkında

Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır