Doktorsitesi.com

Kıl dönmesi apsesi

Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
2 Haziran 20146341 görüntülenme
Randevu Al
Kıl dönmesi apsesi

Kıl dönmesi diğer adıyla pilonidal sinüs kıl, tüy ve toz gibi yabancı cisimlerin cildi delerek cilt altına girip orada cilt altına birikmesidir. Cilt altına giren bu yabancı cisimleri vücut yabancı madde kabul edip etrafını zarla kaplayarak dokuyla arasında sınır oluşturur. Bu şekilde yabancı cisimleri sınırlayarak şikayet oluşmasını engeller ve bu sayede kişi hastalığının farkında bile olmaz.

Düşme, uzun yolculuk veya sert şekilde oturma sonucu vücudun kıllar etrafında oluşturduğu kapsül zedelendiğinde vücutla kıllar karşı karşıya gelir ve vücut o yabancı cisimleri eritmek için madde salgılar. Salgılanan bu madde kılı eritme yeteneği olmadığı için eritemez ve akıntı şeklinde dışarı çıkar. Bir şekilde bu akıntının önü tıkandığında yani kılın gidiş deliği kapandığında salgı doku içinde birikir ve iltihap kapar. İltihap 2-4 günde giderek artar  ve şişliğe sebep olur normalde şikayet yapmayan kıl dönmesi bu dönemde dayanılmaz ağrı yapar.

Apse acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur ve tespit edildiğinde hemen cerrahi olarak boşaltılması önerilir eğer boşaltılmazsa 5-6 günde kendiliğinden boşalır ama bu süre zarfında doku hasarı ilerlemiş olur bu istenmeyen bir durumdur. Boşaltma işlemine ek olarak antibiotik başlanır, tek başına antibiotik tedavide yetersiz kalır.

Apse tedavisi yapıldıktan (cerrahi olarak boşaltma yada kendiliğinden boşalma) 1.5 – 2 ay sonra asıl hastalık kıl dönmesi tedavi edilmelidir. Kıl dönmesi hastalığının tedavisi ameliyattır ve 14 farklı ameliyat yöntemi vardır.

 

Etiketler

Kıl dönmesi tedavisiKıl dönmesi neden olurKıl dönmesi ve iltihaplanmaKıl dönmesi apsesi nasıl patlatılırKuyruk sokumunda ağrı şişlikKıl dönmesi apsesi nasıl tedavi edilirKıl dönmesinden çıban olduğunda

Yazar Hakkında

Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır