Ketojenik Diyet- Nedir, Ne Değildir?

Dyt. Dilara Ceceloğlu Ocak
Dyt. Dilara Ceceloğlu Ocak
16 Nisan 2019282 görüntülenme
Randevu Al
Ketojenik Diyet- Nedir, Ne Değildir?

En basit haliyle karbonhidrat kaynaklarının minimuma indirildiği, yüksek yağ ve nispeten yüksek protein içeren bir diyet şeklidir.

Vücudun rutin düzeninde enerji döngüsü karbonhidratlar üzerinden ilerler. Ketojenik diyet ise bu düzeni değiştirerek vücudun başlıca enerji kaynağı olan karbonhidratları en aza indirger. Vücudun birinci enerji kaynağı ise yağlar haline gelir. Yağlar da keton cisimciklerine dönüştürülerek enerji metabolizmasında yerlerini alırlar. Ve vücutta karbonhidrat depoları boşalıp, keton cisimleri vücutta kendini gösterdiğinde ise “ketozis” diye adlandırdığımız durum başlar ve ketojenik diyet asıl burada başlıyor.

Peki Ketojenik Diyet Ne İşe Yarar?

Ketojenik diyet uzun yıllardır başta epilepsi olmak üzere birçok nörolojik hastalığın tıbbi beslenme tedavisinde yerini almaktadır. Aynı zamanda düzene koyulamayan kan şekeri dengesizlikleri, kanser gibi birçok rahatsızlığın tedavisi için de kullanılmaktadır.

Hastalıkların tedavisi dışında zayıflama üzerine etkileri de asla göz ardı edilemez. Özellikle plato döneminde (durağan kilolarda) birçok diyetisyen tarafından danışanlarına uygulatılan bir yöntemdir.

Kilo kaybının hızlanması, yağ kaybının maksimuma ulaşması, yüksek doygunluk hissi ile her ne kadar hepimizin gözünü doldursa da durum gözüktüğü kadar parlak olmayabilir.

Ketojenik Diyet Uygulamak Sağlığa Zarar Verir mi?

Tıbbi beslenme tedavisi olarak kullanılmasını konu dışında bırakarak söylüyorum ki, evet zarar verir. Özellikle uzun süreli olarak uygulamak, ketojenik diyeti hayat tarzı haline getirmenin sağlığa ciddi anlamda zararlı etkileri bulunmaktadır:

-Böbrekler için ciddi bir yük oluşturur.

-Vücudun sıvı-elektrolit dengesini bozar.

-Kan şekeri, tansiyon dengesizliklerine yol açar.

-Düşük posa alımına bağlı olarak bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkiler.

-Yetersiz ve dengesiz vitamin-mineral alımı kas, kemik sağlığını olumsuz yönde etkiler.


Zayıflama Diyetlerinde Nasıl Uygulanmalı?

Uzun süren diyet süreçlerinde, plato dönemlerindeki tıkanmayı aşabilmek için 10 günlük bir periyot şeklinde uygulanıp sonrasında normal diyete geçilmesi çok daha sağlıklı olacaktır.

Etiketler

Zayıflama yöntemleriZayıflama tedavisiZayıflama diyetiZayıflama programıZayıflama diyetleriKetonYüksek proteinli diyetYüksek proteinli diyetler ve zayıflamaKaratay diyetiKetojenikKetojenik diyet ne işe yararKetojenik beslenmeKetojenik diyetKetojenik diyet sık sorulan sorularKetojenik diyet hangi durumlarda yapılırKetojenik diyetin yararlarıKetojenik diyet zararlı mıdırKetojenik diyetin yan etkileri var mıdır?Ketojenik diyet nedir?

Yazar Hakkında

Dyt. Dilara Ceceloğlu Ocak

Dyt. Dilara Ceceloğlu Ocak

Dyt. Dilara Ceceloğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır