Keten tohumunun 10 faydası

Keten tohumu geçmişi ve kullanımı çok uzun yıllara dayanan bir besindir. Keten tohumu C, E ve K vitaminleri içermektedir. Ayrıca, kalsiyum, bakır, demir açısından zengindir. Keten tohumu tam bir magnezyum deposudur. Bunun dışında keten tohumu alfa linoleik asit (ALA) olarak bilinen Omega 3 yağı açısından çok zengindir. Özellikle hayvansal gıda yoluyla omega-3 alamayan vejateryanların kullanımı için oldukça gerekli bir besindir.

Keten tohumunun 10 faydası

Keten tohumu geçmişi ve kullanımı çok uzun yıllara dayanan bir besindir. Keten tohumu C, E ve K vitaminleri içermektedir. Ayrıca, kalsiyum, bakır, demir açısından zengindir. Keten tohumu tam bir magnezyum deposudur. Bunun dışında keten tohumu alfa linoleik asit (ALA) olarak bilinen Omega 3 yağı açısından çok zengindir. Özellikle hayvansal gıda yoluyla omega-3 alamayan vejateryanların kullanımı için oldukça gerekli bir besindir.

3 Yemek Kaşığı Keten Tohumu:

  • Omega-3 (ALA) 6,338mg

  • Lif 8g

  • Protein 6g

  • B1 Vitamini 31%

  • Manganez 35%

  • Magnezyum 30%

  • Fosfor 19%

  • Selenyum 10% içerir. (yüzdeler günlük almamız gerek ögelerin yüzde kaçını karşıladığını gösterir)

 

Keten Tohumunun 10 Faydası 1. Liften Zengin Karbonhidrattan Fakirdir.

 

Keten tohumunun en önemli özelliklerinden biri müsilaj tipinde lif içermesidir. Müsilaj, suda çözünebilen ve bağırsak yolunda birçok fayda sağlayan, jel oluşturan bir liftir. Müsilaj tipi lif midede uzun süre kaldığından mide boşalmasını ve bunun sonucunda acıkmayı geciktirir. Ayrıca keten tohumu kolon detofikasyonunu destekleyen, yağ kaybını sağlayan ve şeker isteğini azaltabilen çözünen ve çözünmeyen lifler bakımından oldukça zengindir.

2.Sağlıklı Bir Cilt ve Saç Sağlığına Yardım eder.

Günlük tüketeceğiniz 1 yemek kaşığı keten tohumu daha sağlıklı bir cilde, saç ve tırnaklara sahip olmanızı sağlayacaktır.

Keten tohumunda bulunan omega -3 yağ asitleri vücut için gerekli olan yağ asitlerini ve B vitaminini sağlayarak saçların ve cildin kurumasını engeller.

Aynı zamanda akne, egzamanın semptomlarını iyileştirebilir. Keten tohumu kuru göz sendromunu azalttığından göz sağlığı için de önemlidir.

3.Kilo kaybına Yardımcı olur.

Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, keten tohumu ve kabuklu yemişlerin obeziteyi iyileştirebileceğini ve kilo kaybını desteklediğini bulmuştur.

Keten tohumu sağlıklı yağlar ve lif dolu olduğundan, sizi daha fazla doygun hissetmenize yardımcı olur, böylece kilo kaybını sağlayacak daha az kalori tüketebilirsiniz.

4.Kolesterolü Düşürür.

Beslenme ve Metabolizma Dergisi, diyetinize keten tohumu eklemenin doğal olarak kolestrol düzeylerini azaltabileceğini bulmuştur.

Keten tohumlarının çözünür lif içeriği sindirim sisteminde yağ ve kolesterolü yakalar ve böylece bunlar absorbe edilemez. Çözülebilir lif, safra kesesinde kolesterol yapıldığından safrayı tutar. Safra sindirim sistemi vasıtasıyla vücuttan daha fazla salgılandığında, kandaki fazla kolestrol kullanılır ve genel olarak kolesterol düşer.

Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki Omega 3 ve Omega 6 kolesterol üzerinde olumlu etki kapmaktadır. Keten tohumunun bol miktarda içerdiği bu yağlar sayesinde iyi ve kötü kolesteroller sağlıklı seviyede korunabilir.

5.Glutensiz Bir Besindir.

Keten tohumu kullanarak doğal bir biçimde, inflamatuar özellikte gluten içeren sahip tahıl ürünleri ile anti-inflamatuar olan keten tohumlarını değiştirebiliriz. Yani, keten tohumu, Çölyak hastalığına sahip olanlar veya gluten hassasiyeti olanlar için mükemmeldir.

Aynı zamanda, deniz ürünü alerjisi olan insanlar için balıktaki omega-3 yağlarına iyi bir alternatif olabilirler.

6.Antioksidandan Zengindir.

Bir diğer beslenme özellikleri arasında, keten tohumları antioksidanlardan oldukça zengindir. Keten tohumu lignan denilen bir madde içerir. Lignanlar, yaşlanmayı geciktiren, hormon dengesi ve hücresel sağlık için antioksidan faydaları sağlayan benzersiz polifenollerdir.

Lignanlar ayrıca anti-viral ve antibakteriyel özellikleri ile bilinirler, bu nedenle düzenli olarak keten tohumu tüketenler soğuk algınlığı ve gribe yakalanma olasılıkları azalır.

7.Sindirim Sistemi Sağlığını Korur.

Keten tohumu içerdiği diyet lifleri sindirim sitemi için çok faydalıdır. Keten tohumu bol miktarda içerdiği diyet lifleri sindirilmesi zor olan besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve bu sindirim sistemin aşırı yorulmasına engel olur. Bu özelliği ile keten tohumu bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Keten tohumunda bulunan alfa-linoleik asit (ALA), sindirim sistemini sağlığını korumaya yardımcı olur. Bağırsak enflamasyonunu azaltmaya yardımcı olabileceğinden, Crohn hastalığı veya diğer sindirim rahatsızlıkları çeken insanlar için yararlı olduğu gösterilmiştir.

8.Kanserden Korunmak İçin Keten Tohumu

Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki diyet lifleri ayrıca erkeklerde prostat kanseri kadınlarda ise meme kanserine yakalanma riskini azaltır.

Journal of Clinical Cancer Research dergisinde yayınlanan bir araştırma, keten tohumu tüketmenin meme kanseri riskini azaltabileceğini belirtmiştir. Keten tohumlarında bulunan üç lignan bağırsak bakterileri tarafından enterolaktona ve enterodiole dönüştürülebilir, ki bu da keten tohumlarının meme kanseri riskini azaltmasının nedeni olabilecek doğal olarak hormonları dengelemektedir.

Journal of Nutrition'da yayınlanan bir başka çalışma, keten tohumluğundaki lignanların endometriyal ve over kanseri riskini azaltabileceğini bulmuştur.

9. Omega-3 Bakımından Zengindir.

Keten tohumları balıklarda bulunan EPA veya DHA içermez, ancak başka bir omega-3 yağ türü olan ALA içerirler.

Keten tohumunun bol miktarda içeridiği Omega 6 ve Omega 3 yağ asitleri ve ayrıca bol miktardaki alfa-linolenik asit, vücut için ve bağışıklık sisteminin yabancı, zararlı maddelerle savaşını güçlendirir.

10. Menapoz Sendromlarına İyi Gelir.

Keten tohumundaki lignanlarının menopoza giren kadınlar için fayda sağladığı gösterilmiştir. Lignanlar östrojenik özelliklere sahip olması nedeniyle hormon replasman tedavisine bir alternatif olarak kullanılabilir. Bu özellikler aynı zamanda osteoporoz riskini azaltabilir.

Döngü düzenini korumaya yardım ederek menstrüel kadınlara dahi yardımcı olabilir.

 

Keten tohumunu ile ilgili merak edilenler?

Keten tohumuyla ilgili merak edilen konulardan biri pişirmenin omega-3 yağ asidi üzerinde herhangi bir etkisi var mıdır?

Pek çok araştırmaya göre, keten tohumlarını 300 ° C'de 3 saat fırında pişirebilir ve keten tohumlarındaki omega-3'ün (ALA) dengede kalmasını sağlayabilirsiniz.

 

Keten tohumunu nasıl kullanmalıyım?

  • 1 yemek kaşığı keten tohumunu bala veya yoğurda karıştırıp tüketebilirsiniz.

  • Ev yapımı gronalanıza katabilirsiniz.

  • Smoothielerinize ekleyebilirsiniz.

  • Ev yapımı ekmek, kek veya kurabiyelerinize ekleyebilirsiniz.

İşte bu kadar harika bir besin olan keten tohumunun faydalarını da böylelikle öğrenmiş olduk bir daha ki yazıma kadar sağlıkla kalın:)

Bu makale 8 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşenur Aköz

Uzman Diyetisyen Ayşenur Aköz. İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamlayıp Uzman Diyetisyen unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimi devam ederken Cambridge Besin İntolerans Testi'nde diyetisyenlik yapmıştır.  Sabri Ülker Vakfının T.C. Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yapığı "Okul Tabanlı Sağlıklı Beslenme Eğitimi" projesinde eğitici diyetisyen olarak görev yapmıştır. Naturbes firmasında yönetici diyetisyenlik yapmakta aynı zamanda kendi beslenme merkezinde danışan kabul etmektedir. İstanbul Üniversitesi'nin ikinci üniversite programı kapsamında uzaktan eğitim ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Grafik Tasarım eğitimi almıştır. Sertifikalar; 4. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu Katılım Sertifikası (2015) 4. Ulusal Sağlıklı Yaş ...

Uzm. Dyt. Ayşenur Aköz
Uzm. Dyt. Ayşenur Aköz
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube