Doktorsitesi.com

KEMİĞİN DEV HÜCRELİ TÜMÖRÜ (GIANT CELL TUMOR OF BONE)

Prof. Dr. Dündar Sabah
Prof. Dr. Dündar Sabah
25 Aralık 2018295 görüntülenme
Randevu Al
KEMİĞİN DEV HÜCRELİ TÜMÖRÜ (GIANT CELL TUMOR OF BONE)
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Dev Hücreli Kemik Tümörü Nedir? Görülme Sıklığı ve Belirtileri

Dev hücreli kemik tümörü, dünya genelinde yaklaşık her 1 milyon kişide bir görülen nadir bir kemik tümörü türüdür. Genellikle 20-40 ile 40-50 yaş aralığındaki genç yetişkinlerde ortaya çıkan bu tümör, sıklıkla uzun kemiklerin uç kısımlarında konumlanır. İstatistiksel olarak olguların %50'si diz çevresinde saptanmaktadır.

Hastaların en yaygın şikayetleri ilgili bölgede hissedilen ağrı ve şişlik durumudur. Bazı vakalarda tümörün kemik dokusunu zayıflatması nedeniyle hastalar doğrudan patolojik kırıklar ile sağlık kuruluşlarına başvurabilmektedir.

Dev Hücreli Kemik Tümöründe Cerrahi Tedavi ve Küretaj

Bu tümör türü iyi huylu (benign) kabul edildiği ve eklem yüzeylerine yakın olduğu için cerrahi müdahalede öncelikle tümörün içinin kazınması (küretaj) yöntemi tercih edilir. Ancak tedavi yönteminin seçimi, hastalığın nüks etme riski üzerinde doğrudan etkilidir.

Uygulanan YöntemTekrarlama (Nüks) Oranı
Standart Küretaj%10 - %30
Motorlu Burr + Adjuvan Tedavi%5

Sadece normal küretaj yapılan hastalarda nüks oranı yüksektir. Bu oranı düşürmek için motorlu burr ile yapılan derin kazıma işleminin ardından; kriyoterapi (dondurma), koterizasyon (yakma) veya kimyasal ajanlar (fenol, alkol) kullanılarak kalan hücrelerin yok edilmesi hedeflenir.

Metastaz Riski ve Kötü Huylu Dönüşüm Olasılığı

Dev hücreli kemik tümörü her ne kadar iyi huylu bir yapıya sahip olsa da ender durumlarda akciğer metastazı yapabilme özelliğine sahiptir. Akciğere sıçrama yapan odaklar cerrahi yöntemlerle başarılı bir şekilde çıkarılabilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken en kritik noktalardan biri, tümörün %5'ten az bir oranda kötü huylu tümöre dönüşme riskidir. Özellikle ameliyatın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra gelişen tekrarlarda, kötü huylu dönüşüm ihtimali mutlaka değerlendirilmeli ve vakit kaybetmeden biyopsi yapılmalıdır.

İlaç Tedavisi ve Rekonstrüksiyon Seçenekleri

Tedavi sürecinde kemik yapısının korunması ve nüksün önlenmesi için ek yöntemlere başvurulabilir:

  • Kalsitonin Kullanımı: Ameliyat sonrası süreçte kalsitonin (osteoporoz tedavisinde de kullanılan ilaçlar) kullanımının nüks oranlarını azalttığına dair bilimsel yayınlar mevcuttur.
  • Kemik Rekonstrüksiyonu: Tümör nedeniyle kemik yapısının aşırı zayıfladığı durumlarda, oluşan boşluklar protez uygulamaları veya diğer cerrahi tamir yöntemleri ile desteklenir.
  • Malign Dönüşüm Müdahalesi: Eğer tümör kötü huylu yapıya dönüşürse, tümör dokusuna temas edilmeden çevre dokularla birlikte geniş bir şekilde çıkarılmalı ve bölgeye protez uygulanmalıdır.

Etiketler

kemiğin dev hücreli tümörügıant cell tumor of bonekemiğin dev hücreli tümörü nedir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Dündar Sabah

Prof. Dr. Dündar Sabah

Prof. Dr. Dündar SABAH, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1975 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1981 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakülte de tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Amerika Mayo Clinic'de 10 ay misafir klinisyenlik, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1991 yılında ''Yardımcı Doçent Doktor, 1992 yılında Doçent Doktor, 1998 yılında ise, Profesör Doktor'' unvanları ile hasta kabulü yapmış olan Prof. Dr. Dündar SABAH, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan özel muayenehanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde devam etmektedir.

Prof. Dr. Dündar SABAH, Asya Pasifik İskelet Sistemi Tümörleri Derneği (APMSTS) geçmiş Başkan, İskelet Sistemi Tümörleri Derneği geçmiş Başkanı, Asya Pasifik İskelet Sistemi Tümörleri Derneği (APMSTS) Türkiye temsilcisi, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği geçmiş Yönetim Kurulu üyesi, EFORT (Europian Federation of National Associations of Orthopedics and Traumatology) derneği geçmiş bilimsel kurul üyeliği, International Symposium of Limb Salvage (ISOLS) Bilimsel Komite üyesi, Journal of Orthopaedic Surgery dergisi hakem danışmanı Acta Orthopedica et Traumatologica Turcica’ dergisi hakem danışmanı Journal of Ege University’dergisi hakem danışmanlığı yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.