Kemiğin dev hücreli tümörü (gıant cell tumor of bone)

Kemiğin dev hücreli tümörü (gıant cell tumor of bone)

Görülme sıklığı 1 milyon kişide yılda 1 olgu şeklindedir. Sıklıkla gençlerde (20-40 ile 40-50 yaşlarda ) görülür. Uzun kemiklerin uçlarında yerleşir. Olguların %50sinde diz çevresinde saptanır.

Yakınmalar ağrı veya şişlik şeklindedir. Bazen hastalar kırıkla başvurabilirler.

İyi huylu olmasına rağmen ender de olsa akciğere atlayabilir. Akciğere atladığı zaman odaklar cerrahi olarak çıkarılabilir.

İyi huylu olması ve eklem yüzeylerine yakın olmaları nedeniyle cerrahi olarak sıklıkla tümör içine girilerek kazınır (kürete etmek). Tümörün kazınma işlemi normal küretle yapılabilirse de sadece kürete edilen olgularda tekrar oranı yüksektir (%10-30). Normal küretajdan sonra bur denen motorla yapılan kazıma daha etkilidir. Kalan hücreleri dondurma (kriyoterapi), yakma (koterizasyon) yada kimyasal (fenol,alkol) eklemekle tekrar oranı %5 lere düşürülebilir.

Eğer kemik çok zayıf ise kemik çıkartılarak oluşan boşluk protez yada diğer yöntemlerle tamir edilebilir.

Ameliyat sonrası kalsitonin (osteoporoz-kemi erimesi nde de kullanlan ilaçlar) kullanılması ile tekrar etme oranının azaldığına dair yayınlar vardır.

Kötü huylu olmamakla birlikte %5 ten az oranda kötü huylu tümöre dönüşebilir. Ameliyattan 2 yılı geçtikten sonra oluşan tekrarlarda kötü huyluya dönüşme olasılığı mutlaka akılda bulundurulmalı ve biyopsi yapılmalıdır. Kötü huyluya dönüştüğü takdirde tümör dokusuna hiç dokunulmadan normal dokularla çıkarılmalı ve yerine protez uygulanmalıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Dündar Sabah

Prof. Dr. Dündar SABAH, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1975 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1981 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakülte de tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. Amerika Mayo Clinic'de 10 ay misafir klinisyenlik, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1991 yılında ''Yardımcı Doçent Doktor, 1992 yılında Doçent Doktor, 1998 yılında ise, Profesör Doktor'' unvanları ile hasta kabulü yapmış olan Prof. Dr. Dündar SABAH, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan özel muayenehanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde devam etmektedir. Prof. Dr. Dündar SABAH, Asya Pasifik İskelet Sistemi Tümörleri Derneği (APMSTS) geçmiş Başkan, İskelet Sistemi Tümörleri Derneği geçmiş Başkanı, Asya Pasifik İskelet Sistemi Tümörleri Der ...

Etiketler
kemiğin dev hücreli tümörü
Prof. Dr. Dündar Sabah
Prof. Dr. Dündar Sabah
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube