Kaygılı çocuğa ebeveyn müdahalesi nasıl olur?

Müdahalenin ilk aşaması sakin kalmaktır.

Kaygılı çocuğa ebeveyn müdahalesi nasıl olur?

Sakin kalın

Müdahalenin ilk aşaması sakin kalmaktır. Zorlandığımızda güvende olup olmadığımızı anlamak için yanımızdakine bakarız. Eğer yanımızdakinin sinir sistemi güvenli sinyaller veriyorsa (nabzı düşükse, ses tonu yumuşaksa, beden dili rahat ve sakin ise) güvende olduğumuzu düşünme eğilimindeyizdir. Sakin değilseniz nefes egzersizi, gevşeme ve anda kalma egzersizleri kullanabilirsiniz. Yeterince sakinseniz, gözlerime bak ve söyle, ben sakin miyim? diye sorabilirsiniz.

Kaygıyı önemsizleştirmeyin
Çocuğun kaygı duyduğu konunun detaylarını anlamaya çalışın. Tam olarak neyin onu korkuttuğunu, korktuğu şeyin şiddetini somutlaştırarak ifade etmesine yardımcı olun. Eliniz ile büyüklüğünü göstererek bu kadaaaar mı endişelendin yoksa şu kadarcık mı gibi sorabilirsiniz, endişesini çizmesini isteyebilirsiniz ya da sizin üretkenliğinize kalmış :)

Kaygının yerindeliğini ve geçerliğini onaylayın

Çoğumuz korkmakta haklısın, endişelenmekte haklısın demekten kaçınır, bu cümleler olumsuz duyguyu arttıracakmış gibi gelir. Ancak tam tersi şekilde olumsuz duygunun anlamını kişiselleştiren ve duyguya hak veren cümleler rahatlatıcı etkiye sahip. Örneğin; Doğum günü partisinde kimseyi tanımadığından sıkılmaktan endişe ediyorsun, endişe etmekte haklısın.

Güvence verirken 15 saniye kuralını kullanın

Eğer verdiğiniz güvence 15 saniye içinde sonuç vermezse durun ve başka bir şey yapmaya çalışın. Doğum günü örneğinden ilerlersek bu aşamada, “Senin tanıdığın bazı insanlar da orada olacak, geçen seferki partide nasıl da eğlenmiştik, ben tekrar seninle öyle eğlenmek istiyorum” diyerek güvence verebilirsiniz. Güvence verme işe yaradığı zaman anında yarar. Açık bir kanal yoksa ister 15 dakika ister 2 saat güvence verin hiçbir şey değişmez.

Çocuğunuzun değerlendirmelerini ve tehlike bitti sinyallerini destekleyin

Buradayım, yanında olduğumu fark edebiliyor musun? diye sorun. İçecek bir şey de teklif edebilirsiniz (su, portakal suyu veya süt gibi). Böylece çocuğunuza, “Evet, o burada, yanımda olduğunun farkındayım, sanırım güvendeyim, su içiyorum, hayattayım, güvendeyim, geçti…” deme ve kaygılı düşüncesini sonlandırma şansı verirsiniz.

Bu makale 27 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Merve Nur Yolcu Çolak

Sakarya doğumlu Merve Nur YOLCU ilkokul, lise, lisans ve lisansüstü eğitimini doğduğu şehir Sakarya'da tamamlamıştır. Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ve Okul Öncesi Eğitimi lisans bölümlerini çift anadal programı ile tamamlayarak yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur.  Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında Tezli Yüksek Lisans (EPH) programının ders dönemini 4.00 ortalama bitiren Merve Nur YOLCU, Lisans ve Yüksek Lisans eğitimine devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 4 farklı okulda her kademede staj yapmıştır. Portekiz ve Estonya'da düzenlenen kongrelerde organizasyon komitesi üyesi olarak yer almıştır. Ders kapsamında ve gönüllü olarak bireyle psikolojik danışma ve grupla psikolojik danışma uygulamaları yapmış, uygulama süreci boyunca süpervizyon almıştır. Uzm.Psk.Dan. M ...

Etiketler
Çocuklarda kaygı sebepleri ve yaklaşım
Uzm. Psk. Dan. Merve Nur Yolcu Çolak
Uzm. Psk. Dan. Merve Nur Yolcu Çolak
Sakarya - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube