Katarakt nedir? Nasıl tedavi edilir?

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu
Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu
11 Aralık 2014809 görüntülenme
Randevu Al
Katarakt nedir? Nasıl tedavi edilir?

Katarakt, gözün içinde bulunan doğal göz merceğinin şeffaflığını kaybetmesine bağlı olarak görmenin azalmasına sebep olan bir göz hastalığıdır.

Katarakt genellikle 60-65 yaşından itibaren ortaya çıkmakla birlikte doğuştan bebekler dahil her yaş grubunda görülebilmektedir..Ayrıca diyabet,glokom(göz tansiyonu) gibi hastalıklarda,travma,bazı göz ameliyatları sonrasında,Cvitamini eksikliğinde ve aşırı ultraviole ışınlarına maruz kalınması gibi durumlar Katarakt sebepleri arasındadır.Katarakt, bir gözden diğer göze geçmez ve ilerlediğinde kalıcı körlüğe sebep olmaz,ancak ameliyatın geciktirilmesi retina kontrollerini zorlaştırır.

Bulanık görme,renklerin parlaklığını yitirmesi,uzağı net yakını bulanık gören bir kişişnin ,uzağı bulanık yakını net görmeye başlaması Katarakt belirtilerindendir.

Katarakt Teşhisi Göz Doktoru tarafından biomikroskop ile rahatça konulabilir.

Katarak'ın tek Tedavisi Cerrahi yöntemdir. İlaçla tedavisi mümkün değildir. Ameliyat ile saydamlığını yitiren lens alınarak yerine yapay lens konulur ve böylece hastanın görmesinin artması sağlanır.

KATARAKT AMELİYATI NASIL YAPILMAKTADIR? LASERLE KATARAKT AMELİYATI OLUR MU?

· Katarakt ameliyatı günümüzde damla anestezisi ile dakikalar içinde yapılmaktadır. Katarakt ameliyatı "fakoemülsifikasyon" kısaca, "fako" denilen yöntemle yapılmaktadır. Halk arasında "laser ile katarakt ameliyatı" olarak bilinse de, işlem laserle değil, ultrason (yüksek frekanstaki ses dalgası) ile yapılmaktadır. Sertleşmiş katarakt, yüksek ses dalgası ile küçük parçalara bölünüp dışarı alınmakta ve göz içine yapay mercek takılmaktadır. Göze dikiş de konulmamaktadır.

· Laserle katarakt ameliyatları teknik olarak mümkünse de henüz rutin uygulamaya geçilecek kadar ileri değildir. Tüm dünyada ve ülkemizde hâlâ katarakt ameliyatları fakoemülsifikasyon yöntemi ile yapılmaktadır.

GÖZ İÇİNE TAKILAN YAPAY MERCEK GÖZE ZARAR VERMİYOR MU? ÖMÜR BOYU GÖZDE Mİ KALIYOR?

· Göz içine takılan mercekler özel maddelerden üretilmiştir ve göze zarar vermez. Ömür boyu göz içinde kalır ve dışarıdan bakıldığında göze mercek takıldığı fark edilemez. Göz tümüyle doğal görünümdedir zira mercek gözün içine takılmıştır.

 

Etiketler

Katarakt nedirKatarakt nasıl tedavi edilirLaserle katarakt ameliyatları ve sonuçlarıLaserle katarakt ameliyatlarıKatarak'ın tek tedavisi cerrahi yöntemdirKatarakt belirtileri ve tanı koyma

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu

Dr. Halil Bahçecioğlu, 1957 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Almanya'da, lise eğitimini ise 1976 yılında İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamladı. Tıp eğitimine 1976 yılında Viyana Üniversitesi'nde başlayan Dr. Bahçecioğlu, aynı yıl Graz Karl -Franzes Üniversitesi Almanca Çevirmenlik ve Graz Karl-Franzes Üniversitesi Felsefe bölümlerine de başlamıştır. Dr. Bahçecioğlu, 1979 yılında Almanca -Türkçe Yeminli Mütercim Tercüman unvanını aldı, 1980 yılında Felsefe bölümünü tamamlamış ve 1981 yılında Graz Karl-Franzes Üniversitesi felsefe bölümü yüksek lisansını gerçekleştirdi, 1983 yılında ise tıp doktoru unvanını aldı. 1983 yılında yine Viyana Üniversitesi'nde göz hastalıkları alanında ihtisasına başlamıştır ve aynı yıl askerlik hizmetini de yerine getirmiştir. 1984 yılında zorlu Yabancı Dil ve Yeterlilik sınavlarından geçerek göz hastalıkları ihtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda sürdürmüştür.
1986 yılında Üniversite tarafından görevlendirilerek Viyana Üniversitesi 2.ci Göz Kliniğinde Oküloplasti üzerine eğitim almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır