🍉 karpuz detoksu nedir?

Karpuz Detoksu

🍉 karpuz detoksu nedir?

Karpuz detoksları olarak ifade edilen içeriği aşağıdaki gibi iki ana başlıkta toplayabiliriz:

•Tüm gün porsiyonu kontrol etmenize gerek duymadan (porsiyon kontrolü yapmamak size rahatlık sunuyor) acıktıkça sadece karpuz yenen formu
•Ana yiyeceğin karpuz seçildiği ama yanında bazı yoğurt, peynir, ekmek gibi yiyeceklerin düşük porsiyonlar ile eklenerek biraz daha çeşitlendirilmiş formu

🍉Peki, Neden Karpuz?

Karpuz meyvesinin %90’ı neredeyse sudan oluşur. Dolayısıyla su içeriği bu kadar yüksek olan bir besini yemeniz sizde ciddi bir kalori açığı yaratacaktır.

Kısa bir hesap yapalım birlikte:

1 üçgen dilim karpuz (50g); 15 kalori, 3,8 gram karbonhidrat, 0,3 gram protein ve 0,08 gram yağ içerir. Bir öğünde 8-10 dilim yediğinizi varsayarsak ortalama 120-150 kalori arası bir değer karşımıza çıkıyor. Evet, çok az. Toplamda gün içinde sıkılmadan 6 kez 8-10 dilim karpuz yediğinizi varsayarsak maksimum ulaşabileceğiniz kalori miktarı 900 kalori olur. Evet, karpuz detoksu mantığının dayandığı kısım tam olarak burası. Düşük kalori, yüksek su içeriği!

Günde 900 Kalori Alırsak Vücutta Ne Olur?

Günde /ilk haftada hızlı ağırlık kayıpları yaşarsınız ancak su ve mineral kaybedersiniz. (günde ortalama 1 kg’ya yakın kaybedebilirsiniz)

Bazen ilk 1-2 günden sonra bazen de 1.haftaya vardığınızda ağırlık kaybı durur ve kaslarınızdan protein kayıpları yaşanmaya başlar. Çünkü karbonhidrat ve yağları yeterli almadığınızda mecburi yakıtlarınız proteinlerdir.

Vücudunuzun çalışmak için ihtiyaç duyduğu azami enerji ihtiyacı olarak tanımlayabileceğim bazal metabolizma hızınız düşer. Vücudunuz kısa sürede buna adapte olarak kilo verimini durdurur.

Merkezi sinir sisteminizde sinirlilik, yorgunluk, uyuşukluk hissi gibi etkiler ile aksaklıklar meydana gelir.

Tansiyonunuz düşer ve hipotansiyon ile baş etmeniz gerekir.

Bedeninizde yüksek oranda incelmeler, karın bölgesinde rahatlamalar beklerken; karında şişlik, hazımsızlık ve tuvalete çıkamama durumları oluşur. (Özellikle karpuzun diğer meyvelere göre lif oranının çok düşük olduğunu bu noktada belirtmeliyim. 1 dilim karpuzda sadece 0,2 g lif var. Ne kadar sıvı alsanız da lif oranı çok düşük olacağından hem hacim eksikliği hem de lif eksikliğinden kabızlık oluşur.)

Uzun sürelerde uyguladığınızda kadınlar için menstrüasyon döngüsünde gecikmeler meydana gelir.

Ve yine uzun vadede (birkaç haftada) mineral eksikleriyle de birlikte saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları gibi dışarı yansıyan sonuçları da kendini gösterir.

Karpuz Detoksu Zararlı Mı?

Karpuz, yaz diyetlerinde de sıklıkla yer verdiğim su içeriği yüksek ve likopen içeriğiyle de antioksidan destek sağlayan beslenme yelpazemizdeki kıymetli meyvelerden biri. Ancak yalnızca biri. Dolayısıyla tüm yelpazeyi hiçe sayarak, en önemlisi bedenimizin tüm makro besin ihtiyaçlarını (proteinler, karbonhidratlar ve yağlar) hiçe sayarak çıktığınız bu yol size 2-3 gün sonra tartıdaki azalış ve normal rutine döndüğünüzde 1-2 günde tartıda tekrar artışı göstermekten başka fayda sağlayamayacaktır. Bu sebeplerden, uygulanan detoks tartıdaki kısa süreli tatmin dışında bir işe yaramayacaksa, neden metabolizmamı bu kompleks süreçler içerisine sokup kendimi enerji düşüklüğü ve bu stres ile yıpratayım ki?

“Ben uygulayacağım, kararlıyım” diyenler için, en azından yazımın başında bahsettiğim karpuz detoksu formlarından ikincisini (süt grubu, bazı tahıllar ile desteklenen formu) uygulamanızı ve 2 günden fazla da devam ettirmemenizi öneririm.

Bedeniniz çok kıymetli. Her diyette ilk gözettiğiniz bedeninizin, içinde yaşadığınız biricik evinizin sağlığı olsun.

Sağlıkla kalın.

Bu makale 8 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Büşrahan Sancak Özen

Büşrahan Sancak Özen, 1996 yılında İstanbul Bahçelievler’de doğmuştur. İlkokul ve ortaokul eğitim öğretim hayatını takdir belgeleri ve okul birincilikleriyle tamamlamıştır. Lise öğrenimine Gazi Anadolu Lisesi (Lise 1 ) ve Küçükçekmece Anadolu Lisesi (2-4) olarak devam etmiş, başarıyla sonlandırmıştır. 2015 yılında sağlık sektörü ve sağlık bilimine olan ilgi ve odağını kaybetmeden İstanbul Medipol Üniversitesi- Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik (Tam Burslu) bölümünü kazanmış ve lisans eğitimine başlamıştır. Lisans eğitimi boyunca alanında yapılan kongreler, toplantılar, kurslara katılmış ve “sürekli gelişim” en büyük hedefi olmuştur. Lisans hayatının sonlarına doğru staj hikayesi oldukça kalabalıktır. Birbirinden farklı alanlarda 8 yerde hem gönüllü hem zorunlu stajlarını tamamlayarak hem klinik hem de bireysel danışmanlık n ...

Etiketler
Karpuz Detoksu
Dyt. Büşrahan Sancak Özen
Dyt. Büşrahan Sancak Özen
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube