Karpal tunel sendromu, neden oluşur, tedavi süreçleri hakkında

Karpal tunel sendromu, neden oluşur, tedavi süreçleri hakkında

Son zamanlarda el bilekleriniz sabahları işe başlarken size ağrı veriyorsa, gün boyunca sürüyorsa, ertesi sabah da devam ediyorsa bu Karpal Tünel Sendromu’ nun ilk belirtisi olabilir.

Karpal tünel, anatomik olarak el bileği alt tarafında ligament altında yeralan  dar bir tüneldir. Bu sendromsa burada bir daralma olduğunu ifade eder. Bu tünel parmakları, eldeki ana (medyan) sinir ve tendonu korur.

Karpal Tünel Sendromu neden oluşur?

Tünel üzerine uzun süreli basınç oluşması ile medyan sinir ve bağ dokusu üzerinde aylar içersinde ya da bir yıl içersinde bir sıkışma veya baskı meydana gelir. Romatoid artrit, diyabet (şeker hastalığı), obezite, gebelik, tirod hastalıkları, menapoz gibi hastalıklar sonucu da bu baskı/basınç/sıkışma oluşabilir.

Karpal Tünel Sendromu bazı meslek gruplarında daha sık görülür. Süpermarkette çalışanlar (kasada), elektrikli alet kullanan işçiler (matkap, hilti kullananlar), çiftçiler, montaj hattı işçileri, sürekli bilgisayar kullanan ve bilgisayarda yazı yazan kişiler, müzisyenler, tenisçiler gibi tekrarlayıcı ve zorlayıcı şekilde el bileğini kullanan kişiler toplumda daha sık bu hastalıkla yüz yüze gelir.

Kadınlarda erkeklere göre görülme oranı 3 kat daha fazladır. Genellikle 45-54 yaş arasında daha sık görülür.

Belirtiler yavaş yavaş başlar. Uyuşma, ağrı, iğne batar gibi bir uyuşma hissi, ve başparmak, orta veya yüzük parmağı veya omuza kadar uzanan kolun alt aşağı bilek yönünde bir güçsüzlük vardır. Bu belirtiler genellikle gelir ve geçer. Ancak sabah gazetenizi okumak istediğinizde veya telefonu açmak istediğinizde kendini hissettirir.

Nasıl sendromu teşhis edilir?

Karpal tünel sendromu belirtileri, normal aktivitelere engel ise tıbbi tedavi açısından bir tercih yapmak gerekir. Tedavisiz bırakıldığında sendromu kalıcı sinir ve kas hasarına yol açabilir.

Doktorunuz bu semptomların olup olmadığını görmek için bir parmak ile median sinire dokunarak test edebilir yada küçük bir test olan elektromiyogram (EMG) ile istirahat sırasında kasların elektriksel aktivitesini ölçerek tedavisini planlar.

Nasıl karpal tünel sendromu tedavi edilir?

Bazı durumlarda, bileğe yapılacak buz uygulaması ve steroid içermeyen anti-enflamatuar ilaç kullanmak şişme ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Yine el ve el bileği için ve uyurken özel bir bilek ateli kullanmak rahatlatıcı olabilir. Bazı kişilerde akupunktur ve masaj gibi terapiler ile de rahatlama sağlanabilir.

Bu yöntemler işe yaramazsa, karpal tünel için ameliyat gerekebilir. Ameliyat yönteminde karpal tüneli genişletilerek cerrahi iyileşme sağlanır.

Karpal Tünel Sendromundan Korunmak için?

Çalışırken ergonomik bir çalışma masası (ellerdeki ve bileklerdeki tekrarlayan stresi azaltmak için tasarlanmış) kullanmak en önemli konulardan biridir.

El bileğinin esnemesini engellemek için dirsek hizasından biraz düşük bir klavye kullanmak, her 20 dakika da bir elleri ve bilekleri dinlendirmek veya mola vermek, kalemle yazı yazarken kalemi daha hafif kavramak, klavyedeki tuşlara daha yumuşak dokunmak, masada otururken sırtınızı dik tutmak karpal tünel sendromundan korunmada önemli kişisel etmenlerdir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Murat Berk Aymaz

Etiketler
Karpal tünel sendromunun nedenleri
Doç. Dr. Murat Berk Aymaz
Doç. Dr. Murat Berk Aymaz
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube