Karın ağrısı!!

Karın ağrısı!!

Çocuklarda karın ağrısı en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Karın ağrılardan bazıları önemsiz, bazıları ise ölümle sonuçlanacak kadar önemlidir. Burada çocuklarda önemli karın ağrılarının nasıl ayırt edilebileceği konusunda bilgiler verilecektir. 

Çocuklarda sık görülen karın ağrıları nelerdir? 

1.Apandisit

2.Bağırsak tıkanıklığı  

3.İshal

4.Mezenter lenfadenopati (soğuk algınlığına bağlı karın ağrısı) 
5.İdrar yolu enfeksiyonu
6.Gastrit, ülser 
7.Kabızlık
8.Pankreatit, pankreas yaralanması 
9.Karın travması
10.Ürolitiazis (idrar yollarında taş düşürme) 
11.Parazitoz, amibiazis
12.İnfantil kolik 
13.Over ve testis torsiyonu (yumurtalık dönmesi) 
14.Epididimo-oorşit (yumurta iltihaplanması ) 
15.İnvajinasyon
     

Karın ağrılarında nasıl ayırıcı tanı yapabiliriz? 
  Çeşitli nedenlerle oluşabilen karın ağrısının başlama şekli ve yeri, devam süresi, sıklığı, eşlik eden bulgular ( kusma, ishal, ateş, öksürük, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, taş düşürme hikayesi vb.) Karın ağrısı konusunda çok önemli bilgiler verir. Burada annenin çocuğundaki karın ağrısının önemli olup olmadığını ayırt edebilmesi için bazı bilgiler verilecektir. 
     

1. Karın ağrısı göbek etrafında başlamış, sonra karnın sağ alt tarafına inmiş, iştahsızlık var, sağ alt tarafa bastırınca ağrı şiddetleniyor ve elini çekince daha da artıyor ise mutlaka doktorunuza başvurun çocuğunuz apandisit olabilir. 
 2. Karın ağrısı, karında şişkinlik, yeşil veya sarı renkli kusma var ise ciddi bir durumdur. Bağırsak tıkanıklığı olabilir acil olarak doktora gidiniz. 
 3. İshalle birlikte ara sıra karın ağrısı oluyor ve başkaca önemli bir bulgu yoksa genellikle cerrahi bir durum yoktur. 
 4. Karın ağrısı üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte ise ve başka bir bulgu yoksa genellikle cerrahi bir durum yoktur. 
 5. Sık idrara gitme veya idrar yaparken yanma ile karın ağrısı varsa idrar yolu enfeksiyonu düşünülür. Enfeksiyon tedavi edilirse karın ağrısı geçer. 
 6. Karın ağrısı yemekle ilişkili , karnın üst tarafında ve bastırınca artıyorsa gastrit veya ülser olabilir tıbbi tedavi ile düzelir. 
 7. Kabızlıkla birlikte karnın sol alt tarafında aniden başlayan karın ağrısı var ise gaz sancısı olabilir. Çocuğunuzu tuvalete gönderin ağrı geçmiş ise çocuğunuzun tekrar kabız olmaması için gerekeni yapın. 
 8. Karnın üst tarafında ağrı olmuş , iki-üç hafta önce o bölgeye travma olmuş (özellikle bisiklet kazası) ve kusmaları oluyorsa pankreas bezi yaralanması olabilir doktorunuza başvurunuz. 
 9. Daha önce taş düşürme hikayesi var ve kıvrandırıcı tarzda karın ağrısı varsa ürolitiazis( tas düşürme) olabilir doktorunuza başvurunuz. 
 10. Karın ağrısı uzun süreden beri kanlı , sümüklü ishalle birlikte ise amip olabilir. 
     

11. Bebeklerde (15 günlük ile 3 aylık) akşamları aniden başlayan, saatlerce süren karın ağrısı ve ağlama nöbetleri var. Bebek yorulup uyuyunca, gaz çıkarınca veya dışkı yapınca ağrı kendiliğinden geçıyor ise infantil kolik olabilir ağrı gittikçe seyrekleşir ve 3-4 aylık iken kaybolur. 
12. Skrotumda (testisin bulunduğu torba ) ağrı , kızarıklık var ve testis ellenince ağrılı ise testis torsiyonu veya testis iltihaplanması olabilir. Ciddi bir durmdur. Mutlaka doktorunuza başvurunuz. 
 13. Karın sağ ve sol alt kısmında şiddetli ağrı ve ele kitle geliyor kız çocuğu over torsiyonu (yumurtalık dönmesi) olabilir ciddi bir durumdur doktorunuza başvurunuz. 
 14.Tekrarlayan karın ağrısı , karında şişkinlik , karın üst tarafında sucuk tarzında kitle ele geliyor ve çilek jölesi şeklinde gaita yapıyor ise invajinasyon (bağırsağın iç içe geçmesi) olabilir doktorunuza başvurunuz. 
 Önemli not: Çocuklardaki karın ağrılarında sebep belli olmadan kesinlikle ağrı kesici vermemek gerekir. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muzaffer Zorlu

Op. Dr. Muzaffer Zorlu, 1961 yılında Trabzon'da dünyaya geldi. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Trabzon'da tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamladı. İhtisasını ise Çocuk Cerrahisi alanına Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü. Dr. Zorlu, 1993 yılından itibaren Antalya Devlet Hastanesi'nde ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzman doktor olarak çalıştı.  20 yılı aşkın süredir çocuk cerrahi ve çocuk üroloji ile ilgili dörtbine yakın ameliyat gerçekleştirmiş olan Dr. Zorlu özellikle sünnet, inmemiş testis, fıtık, hidrosel, hipospadias, kabızlık alanlarında binlerce cerrahi müdahaleyi içeren tecrübeye sahiptir. Dr. Zorlu, halen Antalya Araştırma ve Eğitim Hastanesi ve özel kliniğinde hasta kabullerine devam etmekted ...

Etiketler
Karın ağrılarında nasıl ayırıcı tanı yapabiliriz?
Op. Dr. Muzaffer Zorlu
Op. Dr. Muzaffer Zorlu
Antalya - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube