Karbonhidrat yediğimde şişiyorum

Karbonhidrat yediğimde şişiyorum

Bir süre düşük karbonhidratlı beslendikten sonra, "karbonhidrat yediğimde şişiyorum" diyen, ve bu nedenle karbonhidratlardan korkan çok kişi gözlemliyorum son zamanlarda. Karbonhidratlar vücutta suyla depolanır. Her 1 gram karbonhidrat ortalama yanında 3-4 gram arasında su tutar.
Ortalama bir insanda 500 gram glikojen deposu olduğu kabul edilir, bu depolar ana olarak kaslarımızın ve karaciğerimizin içindedir. Uzun süre düşük karbonhidratlı beslenmek ya da yüksek tempo sporlar bu glikojen depolarını boşaltır. Boşalan depoları doldurmak için sonrasında karbonhidrat yememiz beklenir fakat biz uzun bir süre düşük karbonhidratlı beslenirsek, bu depolar boş durur ve dolayısıyla karbonhidratı depolamakta kullanılan suya da ihtiyaç olmadığından vücutta ortalama bir insan için 1.5-2 kilo arasında daha az su tutulur. Hatta ketojenik gibi çok düşük karbonhidratlı beslenme tarzlarının ilk günlerde birkaç kilo fark ettirmesinin de ana nedeni budur. Sonrasında karbonhidrattan zengin bir şeyler yediğimizde bu depolar dolmaya başlar ve birlikte su da tutulduğu için "şişme" diye tabir edilen durum ortaya çıkar. Fakat bu normal bir durumdur, çünkü normal insan fizyolojisinde karbonhidrat bu şekilde depolanır ve bu depoların vücutta bir amacı var. Depoların boş olması aslında anormal bir durumdur. Dolu olup vücudumuzda su tutulması değildir.

Bu makale 3 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Dyt.Gülce Gencan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2016 yılında diyetisyen unvanı almiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Fitoterapi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına Dietizm Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Karbonhidrat
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube