KARBONHİDRAT YEDİĞİMDE ŞİŞİYORUM

Uzm. Dyt. Gülce Gencan
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
3 Kasım 202183 görüntülenme
Randevu Al
KARBONHİDRAT YEDİĞİMDE ŞİŞİYORUM

Bir süre düşük karbonhidratlı beslendikten sonra, "karbonhidrat yediğimde şişiyorum" diyen, ve bu nedenle karbonhidratlardan korkan çok kişi gözlemliyorum son zamanlarda. Karbonhidratlar vücutta suyla depolanır. Her 1 gram karbonhidrat ortalama yanında 3-4 gram arasında su tutar.
Ortalama bir insanda 500 gram glikojen deposu olduğu kabul edilir, bu depolar ana olarak kaslarımızın ve karaciğerimizin içindedir. Uzun süre düşük karbonhidratlı beslenmek ya da yüksek tempo sporlar bu glikojen depolarını boşaltır. Boşalan depoları doldurmak için sonrasında karbonhidrat yememiz beklenir fakat biz uzun bir süre düşük karbonhidratlı beslenirsek, bu depolar boş durur ve dolayısıyla karbonhidratı depolamakta kullanılan suya da ihtiyaç olmadığından vücutta ortalama bir insan için 1.5-2 kilo arasında daha az su tutulur. Hatta ketojenik gibi çok düşük karbonhidratlı beslenme tarzlarının ilk günlerde birkaç kilo fark ettirmesinin de ana nedeni budur. Sonrasında karbonhidrattan zengin bir şeyler yediğimizde bu depolar dolmaya başlar ve birlikte su da tutulduğu için "şişme" diye tabir edilen durum ortaya çıkar. Fakat bu normal bir durumdur, çünkü normal insan fizyolojisinde karbonhidrat bu şekilde depolanır ve bu depoların vücutta bir amacı var. Depoların boş olması aslında anormal bir durumdur. Dolu olup vücudumuzda su tutulması değildir.

Etiketler

KarbonhidratBeslenme alışkanlığıBeslenme düzeniBeslenmede doğru bilinen yanlışlarBeslenmede şeker ve yağlarin yeriBeslenmede yağlarin önemiBeslenme konusunda bazı püf noktalarBeslenme önerileriBeslenme durumuBeslenme ve sağlıklı yaşamKarbonhidrata dayalı beslenmeBeslenme nasıl olmalıdırKarbonhidratlı besinlerKarbonhidrat diyetleriKarbonhidrat diyeti

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Dyt.Gülce Gencan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2016 yılında diyetisyen unvanı almiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Fitoterapi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır