Karaciğer sirozu nedenleri, belirtileri ve bulguları

Karaciğer sirozu nedenleri, belirtileri ve bulguları

Karaciğer sirozu, karaciğerin normal sağlıklı dokusunun kaybı, bağ dokusu denilen dokunun normal dokunun yerini alması, yapının bozulması, damar yapısının bozulması ile ilerleyen kronik, yaygın, ilerleyici karaciğer iltahabıdır. Karaciğer sirozu öldürücü bir hastalıktır.

Karaciğer Sirozu Nedenleri

Hastalığın nedenleri sosyo – ekonomik ve kültürel farklılıklara göre değişkenlik gösterir. Bazı ülkelerde en önemli hastalık nedeni alkoldür. Uzakdoğu,Ortadoğu ve ülkemizde ise en önemli neden viral hepatitlerdir. Hepatit B'nin hastalık oluşturma sıklığı hepatit C'den fazladır. Bir kısım hastada ise otoümmin hastalıklar, toksik madde ve ilaçlar, metabolik hastalıklar(demir depolanması gibi), kalp yetmezliği gibi karaciğerde kan göllenmesi ile giden hastalıklar ve nedeni tespit edilemeyen hastalıklar olayın sebebidir.

Karaciğer Sirozunun Belirti ve Bulguları

Karaciğer sirozu her yaşta görülebilen ciddi bir hastalıktır. Erkek hastalarda görülme sıklığı daha fazladır. Hastalığın kompanse ve dekompanse denen iki klinik dönemi vardır. Kompanse dönemde klinik sinsi'dir. Dekompanse dönem hastalığın ilerlediği özgül bulguların görüldüğü dönemdir. Sinsi seyirli olan dönemde vakaların ancak %20- 30 una tanı konulabilir.

Kompanse dönemde farklı sebeple yapılan değerlendirmeler sıklıkla hastalığın fark edilmesini sağlar. Bu dönemde halsizlik, çabuk yorulma, sindirim zorluğu, şişkinlik, boşluk ağrısı bazen sarılık ve karaciğer - dalak büyümesi olur. Kan testlerinde karaciğer fonksiyon testleri hafif yüksek bulunabilir.  Kompanse dönem aylarca, yıllarca devam edebilir. Dekompanse dönem karaciğer yetersizliği bulguları ya da karıniçi damar basıncı artışı ile ortaya çıkabilir. Bunlar ciltte renk değişikliği, lekelenmeler, tırnak değişiklikleri, erkeklerde meme büyümesi, burun kanaması gibi kanamalı durumlar, cinsel fonksiyon bozukluğu, sarılık, karında şişme, bilinç bozukluğu gibi durumlardır.

Karaciğer Sirozunun Tedavisi

Hastalığın tedavisi hastalığın sebebine göre değişkenlik gösterir.Viral hepatitlerin takibi ve endikasyon oluştuğunda tedavisi, tüketilen alkol miktarının sınırlandırılması en önemli iki sebebi ortadan kaldıracaktır. Hastalık dekompanse döneme girdiğinde sebep ne olursa olsun tek tedavi şekli karaciğer naklidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. İrfan Berber

Uzm. Dr. İrfan Berber, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1990 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında dereceyle tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1996 - 1999 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Nöroloji Kliniği'nde, nöroloji alanında eğitim almış ve 1999 - 2004 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Dahiliye Uzmanı olmuştur.

2004 - 2005 Yılları arasında Adatepe Kızılay Tıp Merkezi'nde, 2005 - 2017 yılları arasında Kadıköy/Şifa Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi'nde,Florance Nightingale Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Medicana Ataşehir Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Karaciğer sirozu
Uzm. Dr. İrfan Berber
Uzm. Dr. İrfan Berber
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube