Kapalı (endoskopik) bel fıtığı ameliyatı

Kapalı (endoskopik) bel fıtığı ameliyatı

Endoskopik omurga cerrahisi ilk olarak 1970’li yıllarda tanısal amaçlı kullanıma girmiş olup, 1990 sonrası dönemde ise artık tedavi amacıyla da kullanılır hale gelmiştir. Bu yöntem genel ya da spinal anestezi (belden yapılan iğne ile) kullanılarak uygulanabilir. Omurgadaki hastalıklı bölgenin yeri skopi cihazı (özel röntgen makinası) kullanılarak belirlendikten sonra; uygun noktadan 5 mm uzunluğunda oluşturulan küçük bir delikten, kamera aracılığıyla girilir. Takiben oluşturulan ikinci 5 mm’ lik delikten de cerrahi aletler ilerletilerek hastalıklı bölgedeki sinire bası yapan fıtık çıkarılır. Benzer şekilde omurilik kanalı daralmış hastaların problemli olan omurga bölümleri endoskop(kamera) yardımıyla genişletilerek omurilik ve sinir kökleri rahatlatılır.

Endoskopi işlemi esnasında kas dokuda bir kesi oluşturulmaz. Bu sebeple ameliyat sonrası çok daha az ağrı olduğundan ağrı kesici gereksinimi azalmaktadır. Kanama miktarı oldukça azdır. Kan transfüzyonu gerektirmez. Hastanın kemik ve kas dokusu işlem esnasında çok hasarlanmadığı için, vida ve platin koyma gereksinimi duyulmaz. Yumuşak dokuya saygılı bir işlem olduğu için ameliyat sonrası aynı gün hasta yürüyebilir. Bel fıtığı hastaları ertesi gün dar kanal hastaları ise 2 gün içerisinde taburcu edilebilmektedir. Cerrahi kesiler küçük olduğu için sürekli bir yara yeri bakımı gerektirmez. Endoskopik bel ameliyatları, tıpkı diz veya omuz artroskopisi’nde olduğu gibi, net bir kamera görüntüsü sağlamak amacıyla sulu ortamda yapılır. Su ile çalışma nedeniyle, operasyon bölgesi ameliyat esnasında sürekli yıkandığından yara yeri iltihap oranları açık cerrahiye göre daha düşüktür.

Bu makale 16 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alihan Derincek

Prof. Dr. Alihan DERİNCEK, 10 Nisan 1974 tarihinde Antakya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2003 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 2003-2005 yılları arasında ABD - Minnesota'da Hennepin Medical Center’da ve Twin Cities Spine Center’da omurga hastalıkları konusunda Research Fellow olarak çalışmalar yapmıştır. Bu süreç içerisinde omurga biyomekaniği ve omurga hastalıkları konusunda çeşitli projelerde görev almış ve bilimsel çalışmalara katılım sağlamıştır. 2005 yılında Türkiye’ye dönüşü ile birlikte Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Öğretim Görevlisi olarak ak ...

Etiketler
Bel fıtığı ameliyatı
Prof. Dr. Alihan Derincek
Prof. Dr. Alihan Derincek
Adana - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube