Kansızlık (Demir Eksikliği)

Dyt. Halime Demirciler
Dyt. Halime Demirciler
27 Haziran 2019127 görüntülenme
Randevu Al
Kansızlık (Demir Eksikliği)

Demir vücutta gerçekleşen birçok olayda rol alan önemli bir mineraldir. Bu olayların başında da hemoglobin molekülünün yapısına katılarak oksijenin hücrelere taşınmasını sağlamak gelir. Bu nedenle de yeterli alımı bizler için oldukça önemlidir.

Vücuda ihtiyaç duyulan miktarda alınmadığı ya da kayıpların olduğu durumlarda ise vücutta demir eksikliği anemisi görülür. Demir eksikliği anemisi ise dünya genelinde en sık karşılaşılan beslenme sorunlarından biridir ve birçok insanın sağlığını etkilemektedir.

Demir eksikliğinin en önemli belirtileri;

- Yorgunluk,
- Nefesin çabuk kesilmesi,
- Baş ağrısı,
- Göğüs ağrısı,
- Deride solgunluk,
- El ve ayakların soğuk olması,
- Çocuklarda iştahsızlık, büyüme ve gelişmenin yavaşlaması gibi durumlardır.

Demir eksikliğinin önlenmesinde demirden zengin besinleri içeren dengeli bir diyet büyük önem taşımaktadır. Besin kaynakları ise aşağıdaki gibidir.

* Hayvansal kaynaklar;

- Ciğer
- Kırmızı et
- Tavuk
- Balık
- Yumurta

* Bitkisel kaynaklar;

- Kurubaklagiller,
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler(başta ıspanak, maydonoz vb)
- Kurutulmuş meyveler (üzüm, erik, kayısı vb)

Demirin en iyi kaynakları hayvansal kaynaklardır. Hayvansal kaynaklardan sağlanan demir bitkisel kaynaklardakine oranla vücutta 2-3 kat daha fazla emilir. Ancak bitkisel kaynaklar tüketilirken de beraberinde C vitamini alınması demirin emilimini arttıran bir faktördür.  Portakal, mandalina, kivi, domates, maydanoz, brokoli gibi besinler C vitamini kaynaklarına iyi birer örnektir.

Etiketler

KansızlıkDemir eksikliğidemir eksikliği sebepleribitkisel kaynaklar

Yazar Hakkında

Dyt. Halime Demirciler

Dyt. Halime Demirciler

Dyt.Halime Demirciler, lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra Haliç Üniversitesi’nde eğitimini başarıyla tamamlayarak 2013 yılında Diyetisyen ünvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır