Kanser tarama klavuzu

Tarama testleri, kişide herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce kanseri tespit etmek için kullanılır. Tarama genellikle ön kanserlerin ve kanserlerin yayılma şansı olmadan erken tespit edilmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Belirli kanser türlerinin taranması konusunda doktorunuzla konuştuğunuzda size rehberlik edecek Amerikan Kanser Derneği'nin önerilerini burada bulabilirsiniz.

Kanser tarama klavuzu

Tarama testleri, kişide herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce kanseri tespit etmek için kullanılır. Tarama genellikle ön kanserlerin ve kanserlerin yayılma şansı olmadan erken tespit edilmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Belirli kanser türlerinin taranması konusunda doktorunuzla konuştuğunuzda size rehberlik edecek Amerikan Kanser Derneği'nin önerilerini burada bulabilirsiniz.

Meme kanseri

Yaşları 40 ile 44 arasında olan kadınlar, isterlerse mamografi (meme röntgeni) ile yıllık meme kanseri taramasına başlama seçeneğine sahip olmalıdır. ● ● 45-54 yaş arası kadınların her yıl mamografi çektirmesi gerekir. 55 yaş ve üzeri kadınların 2 yılda bir mamografiye geçmeleri veya yıllık taramaya devam etmeleri gerekmektedir. ● Kadının sağlık durumu iyi olduğu ve 10 yıl veya daha uzun yaşaması beklendiği sürece taramaya devam edilmelidir. ● ● Tüm kadınlar meme kanseri taramasının bilinen yararları, sınırlamaları ve potansiyel zararları konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Kadınlar ayrıca göğüslerinin normalde nasıl göründüğünü ve hissettiğini bilmeli ve herhangi bir meme değişikliğini derhal bir sağlık uzmanına bildirmelidir. Bazı kadınların aile öyküsü, genetik yatkınlık veya diğer bazı faktörler nedeniyle mamografinin yanı sıra MR ile de taranması gerekir. (Bu kategoriye giren kadınların sayısı çok azdır.)

 

Kolon ve rektum kanseri ve polipler

Kolorektal kanser açısından ortalama risk altındaki kişiler için klavuz, 45 yaşında düzenli taramaya başlanmasını önermektedir. Bu, kişinin dışkısında (dışkıda) kanser belirtilerini araştıran hassas bir testle yapılabilir. bazlı test) veya kolon ve rektuma bakan bir muayene (görsel muayene) ile yapılabilir. Hangi testlerin sizin için iyi seçenekler olabileceği konusunda sağlık uzmanınızla, sigorta kapsamınız hakkında ise sigorta sağlayıcınızla konuşun. Hangi testi seçerseniz seçin, en önemli şey taramadan geçmektir. Sağlığınız iyiyse, 75 yaşına kadar düzenli taramaya devam etmelisiniz. 76 ila 85 yaşları arasındaki kişiler için, taramaya devam etmenin sizin için uygun olup olmadığı konusunda sağlık uzmanınızla görüşün. Karar verirken kendi tercihlerinizi, genel sağlık durumunuzu ve geçmiş tarama geçmişinizi dikkate alın. 85 yaş üstü kişilerin artık kolorektal kanser taraması yaptırmaması gerekiyor. Kolonoskopi dışında bir testle tarama yaptırmayı tercih ederseniz anormal test sonucunun kolonoskopi ile takip edilmesi gerekir.

 

Rahim ağzı kanseri

Rahim ağzı kanseri taraması 25 yaşında başlamalıdır. 25 yaşın altındaki kişiler rahim ağzı kanseri bu yaş grubunda nadir görüldüğünden test edilmemelidir. ● 25 ila 65 yaş arasındaki kişiler her 5 yılda bir birincil HPV (insan papilloma virüsü) testi* yaptırmalıdır. Birincil HPV testi mevcut değilse, her 5 yılda bir ortak test (Pap testiyle birlikte HPV testi) veya 3 yılda bir Pap testi hala iyi seçeneklerdir.

*Birincil HPV testi, tarama amacıyla tek başına yapılan bir HPV testidir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi bazı testlerin birincil HPV testleri olduğunu onaylamıştır. Unutulmaması gereken en önemli şey, hangi testi yaptırırsanız yaptırın düzenli olarak tarama yaptırmaktır. Son 10 yılda düzenli olarak rahim ağzı kanseri testi yaptıran ve sonuçları normal olan 65 yaş üstü kişilere rahim ağzı kanseri testi yapılmamalıdır. Test durdurulduktan sonra tekrar başlatılmamalıdır. Ciddi bir rahim ağzı ön kanseri geçmişi olan kişiler, test 65 yaşını geçse bile, bu tanıdan sonra en az 25 yıl boyunca test edilmeye devam etmelidir. ● Rahim ağzı kanseri ile ilgili olmayan nedenlerle rahim ağzı ameliyatla alınmış kişiler veya Ciddi kanser öncesi test yapılmamalıdır. ● HPV'ye karşı aşılanmış kişiler yine de kendi yaş gruplarına yönelik tarama tavsiyelerine uymalıdır. ● Bazı kişiler - sağlık geçmişleri nedeniyle (HIV enfeksiyonu, organ nakli, DES'e maruz kalma, vb.) - rahim ağzı kanseri için farklı bir tarama programına ihtiyaç duyabilirler. Geçmişiniz hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Endometrial kanser

Menopoz döneminde tüm kadınların endometrial kanserin riskleri ve semptomları konusunda bilgilendirilmesini önermektedir. Kadınlar beklenmedik vajinal kanama veya lekelenmeleri doktorlarına bildirmelidir. Bazı kadınların -geçmişleri nedeniyle- yıllık endometriyal biyopsi yaptırmayı düşünmeleri gerekebilir. Lütfen geçmişiniz hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşun.

 Akciğer kanseri

Amerikan Kanser Derneği, 50 ila 80 yaşları arasındaki kişilerin düşük doz BT (LDCT) taraması ile yıllık akciğer kanseri taramasını önermektedir: ● Sigara içen veya sigara içen VE ● Yılda en az 20 paket sigara içme geçmişi olan kişilerde önerilir.

Bir paket yılı, bir yıl boyunca günde 1 paket (veya yaklaşık 20 sigara) sigara içmeye eşittir. Örneğin, bir kişi 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içiyorsa veya 10 yıl boyunca günde 2 paket sigara içiyorsa 20 paket-yıl geçmişine sahip olabilir. Taramaya karar vermeden önce kişilerin taramanın amacı, nasıl yapıldığı, taramanın yararları, sınırları ve olası zararları konusunda bir sağlık uzmanıyla görüşmesi gerekir. Halen sigara içen kişilere sigarayı bırakma konusunda danışmanlık verilmeli ve onlara yardımcı olacak müdahaleler ve kaynaklar sunulmalıdır.

Bu makale 25 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ulus Ali Şanlı

Prof.Dr.Ulus Ali Sanlı, Türk tıbbi onkologdur. Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi 'nden 1987'de mezun oldu. Ege Tıp Fakültesi' nde iç hastalıkları ve daha sonra da onkoloji uzmanlığı eğitimini tamamladı. Meme kanseri prostat kanseri over kanseri osteosarkom sindirim sistemi kanserleri üzerinde çalıştı. Konusunda birçok uluslararası çalışma ve yayınları bulunmaktadır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesidir 2004'te iç hastalıkları-onkoloji doçentliği görevini  yerine getirmiş, 2010 yılında ise profesörlüğe yükselmiştir. Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde görev yapmaktadır. Halen Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmektedir. Ege Üniversitesi Kanser Araştırma ve Uygulama Merkezi yönetim kurulu üyeliği, Ege Üniversitesi Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetim kurulu üyeliği devam etmekted ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kanserde erken tanı
Prof. Dr. Ulus Ali Şanlı
Prof. Dr. Ulus Ali Şanlı
İzmir - Tıbbi Onkoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube