Kanser hastalarına zerdeçal uyarısı!

Kanser hastalarına zerdeçal uyarısı!

Tıbbi Farmakoloji Fitoterapi ve Homeopati Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, "Kanserde zerdeçal uygun formda ve uygun bileşenlerle kullanılmadıkça yeterli etkiyi oluşturamaz. 

Kanser tedavisindeki bütün gelişmelere rağmen, son 30 yılda azalma olmamıştır. Aksine teknolojideki gelişmelere paralel olarak yeni kanser tanısı konulan hasta sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Kanser oluşumuna ve ilerlemesine katkıda bulunan moleküler değişiklikleri anlamak, kanser önleme ve tedavisinde anahtar bir faktördür. Günümüzde kemoterapinin kullanımını sınırlandıran en önemli faktör yan etkilerdir. Şiddetli yan etkilere neden olmadan tümör gelişimini, ilerlemesini ve yayılmasını önlemek için spesifik kanser hücrelerini hedeflemek gerekir. Sentetik antikanser ilaçlara ek olarak, Porsuk ağacı (Taxus brevifolia), Rozet - Pervane çiçeği (Catharanthus roseus), Huş ağacı (Betula alba), Porsuk apacı (Cephalotaxus türleri), Koka ağacı (Erythroxylum previllei), Kantaron (Hypericum perforatum), Kenevir (Cannabis sativa), Isırgan otu (Urtica dioica), Zerdeçal (Curcuma longa) gibi birçok bitki farklı kanser türlerinde destek tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Bunlar arasında zerdeçal içinde bulunan kurkumin maddesi önemli antikanser etkinliğe sahip bileşiktir. Kurkumin zerdeçal bitkisinden ilk kez 1870 yılında saf olarak elde edilmiştir. Hemen hemen tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu kadar yaygın kullanılmasına rağmen beklenilen faydayı görememektedirler. Bu etkisizlikler çoğunlukla maksimum etki için gerekli olan şartların yerine getirilememesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü zerdeçal kullanımı çoğunlukla sade bitkinin veya tozunun bir baharat olarak kullanımından ibarettir" dedi.

Bu makale 27 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Iraz

Prof. Dr. Mustafa Iraz, 1971 yılında Adıyaman Gölbaşı'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 1995 yılında başladığı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2002 yılında İnönü Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nı tamamlayarak Tıbbi Farmakoloji Uzmanı unvanı almıştır. Prof. Dr. Mustafa Iraz, 2010 yılında Doçent ve 2005 yılında da Profesör olmuştur.

Akademik hayatı boyunca birçok  bilimsel araştırma yapmış ve çok sayıda uluslararası yayını ve yayınların bilim camiasında kabulünü gösteren binlerce atıfı bulunmaktadır.

Mesleki çalışmalarına Kadıköy Ağrı Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Zerdeçal
Prof. Dr. Mustafa Iraz
Prof. Dr. Mustafa Iraz
İstanbul - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube