Kanal tedavisi

Kanal tedavisi
Eğer dişin kök kanallarındaki canlı doku veya pulpa, halk arasındaki tabiriyle sinirler, iltihaplanmışsa veya canlılığını sürdüremiyecekse kanal tedavisi gerekir. Çünkü bu dokunun vücuttaki diğer dokular gibi kendini yenileme ve tamir etme kabiliyeti yoktur Derin çürükler, diş üzerinde yapılan işlemler, dişte oluşan kırık ve çatlaklar pulpanın iltihaplanmasına yol açabilir. Buna ek olarak dişe gelen travmalar da, dişte herhangi bir çatlak ya da çürük olmasa da pulpanın iltihaplanmasına ve hasar görmesine yol açabilir. Eğer iltihaplı pulpa tedavi edilmezse, ağrıya ve abseye neden olur.

Kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu nasıl anlarsınız ?

Sıcak ve soğuğa karşı uzun süreli hassasiyet, çiğnerken oluşan ağrı ya da rahat çiğneyememe, kendi kendine başlayan özellikle de geceleri başlayan ağrı, dişin renk değiştirmesi, şiş, dişe yakın bölgedeki lenf düğümlerindeki ağrı veya elle hissedilen şişlik.

Kanal Tedavisi Dişi Nasıl Kurtarır ?

Endodontist dişin kök kanalındaki iltihaplı veya zarar görmüş pulpayı ( damar-sinir paketini) çıkarır, dikkatli ve özenli bir şekilde kök kanallarını temizleyip şekillendirdikten sonra kök kanalını doldurur. Kanal tedavisi sonrası dişinize dolgu ya da porselen kaplama yapılır. Bütün bu işlemlerden sonra dişiniz diğer dişler gibi görevine devam eder.

Kanal tedavisi yapılırken ağrı hisseder miyim?

Modern anestezi teknikleri ve maddeleri sayesinde hastalar tedavi sırasında ağrı hissetmediklerini söylemektedir. Tedavi sonrası birkaç gün dişinizde hassasiyet veya ağrı olabilir. Bütün bu şikayetler rutin ağrı kesicilerle ortadan kalkar. Dişinize kanal tedavisi sonrası restorasyon yapılana kadar o dişinizi kullanmamanız tavsiye edilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Hakan Levent Kısa

Etiketler
Endodontist
Dt. Hakan Levent Kısa
Dt. Hakan Levent Kısa
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube