Kalp ve tansiyon hastaları sıcak havalara dikkat !

Kalp ve tansiyon hastaları sıcak havalara dikkat !

Kalp ve tansiyon hastalarının aşırı sıcak havalarda çok dikkatli olmaları gerekir. Yükselen sıcaklık sonucu artan vücut ısını dengeleyebilmek için terleme ve solunum yolu ile sıvı ve elektrolit kaybı olur. Nabız hızlanır, kalbin iş yükü artar. Özellikle kalp hastalığı bulunan kişilerde sıcak hava terleme ile fazla miktarda sıvı kaybına yol açarken, aşırı sıvı kaybı kanı koyulaştırarak damar içinde pıhtı oluşumuna ve damarın tıkanmasına; yani kişinin kalp krizi veya felç geçirmesine neden olmaktadır. Sıcakta hem atar ve hem de toplardamarlar genişlerken iç organlara ve dolayısıyla kalbe giden kan miktarı azalmaktadır. Bu durum kalbin gereğinden fazla ve daha hızlı çalışmasına neden olur. Tansiyonda öngörülemeyen değişiklikler görülebilir.

Kalp ve damar hastalarında, kalp yetersizliği, kalp ritim ve varis sorunu olanlarda ciddi sağlık sorunları görülebilir. Yüksek tansiyon hastalarında sıcağa bağlı damarlarda genişleme ve sıvı kaybından dolayı tansiyonda düşmeler olabilir. Bu durumda hastalar ilaçlarını bırakabilir ve ilacın bırakılması tansiyonda ani yükselmelere neden olarak ciddi sonuçlar doğurabilir. Ayrıca idrar söktürücü ilaç kullanan hastalarda aşırı terleme ile de sıvı kaybedildiği için halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkabilir. Bu nedenlerle kalp ve tansiyon hastalarının sıcak havalarda bol sıvı tüketmeleri, beslenmelerine her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri, az ve sık yemek yemeleri, yağlı ve hamurlu gıdalar yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermeleri, alkol, kafein ve gazlı içeceklerin aşırı tüketiminden kaçınmaları gerekir. Günün sıcak saatlerinde güneşte kalmamaya, sabah erken veya akşam geç saatlerde dışarı çıkmaya ve o saatlerde denize aç karnına girmeye, sıcak saatlerde egzersiz yapmaktan kaçınmaya özen gösterilmelidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakkı Akalın

Prof. Dr. Hakkı AKALIN, 1949 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1972 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversite'de tamamlamış ve 1977 yılında Genel Cerrahi Uzmanı, 1980 yılında Göğüs Kalp Ve Damar Cerrahisi Uzmanı, 1983 yılında ''Doçent Doktor'' 1988 yılında ise ''Profesör Doktor'' unvanlarını almıştır. 1985-1988 Yılları arasında kurucusu olduğu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı, 1988-2002 yılları arasında da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı başkanlıklarını yapmıştır.  Kanada, Hollanda ve Fransa’da mesleki eğitim yapmış olan Prof. Dr. Hakkı AKALIN, 15 Kasım 1983 yılında Ankara Üniversitesi’ndeki ilk koroner by ...

Etiketler
Tansiyon hastaları
Prof. Dr. Hakkı Akalın
Prof. Dr. Hakkı Akalın
Ankara - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube