Kalp nasıl çalışır?

Kalp nasıl çalışır?

Kalbin yapısı

Kalp genellikle kişinin yumruğundan biraz büyük, vücut kanını toplardamarlar ile toplayan, atardamarlar ile tüm vücuda yönlendiren kas yapısında güçlü bir pompadır. Günde ortalama 100.000 kez kasılır ve 8.000 litre kanı sürekli olarak dolaşıma pompalar.

Kalp tabanı üstte, tepesi (apeksi) altta olacak şekilde, göğüsün merkezinde hafif sola doğru yerleşmiştir. Önde göğüs kemiği ve yanlarda göğüs kafesi ile çevrelenmiştir.

Kalpte 4 odacık (üstte sağ ve sol kulakçıklar ile altta sağ ve sol karıncıklar) ve bu odacıkları birbirinden ayıran duvarlar vardır. Sol kulakçık ile sol karıncık arasında ikili (mitral) kapak, sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit) kapak, sol karıncıktan çıkan aortun kapağı ve sağ karıncıktan çıkan akciğer atardamarının (pulmoner arterin) kapağı bulunmaktadır. Bu kapaklar kanın tek yönlü akışını sağlamaktadırlar.

Kalbin çalışması

Kalpte yukarıdan aşağıya doğru olan elektriksel ileti sistemi vardır. Bu ileti sisteminde uyarıyı başlatan nokta üst ana toplardamarın sağ kulakçığın üst kısmına açıldığı yerin hemen yanında olan sinoatrial (SA) düğümdür. Kalbin doğal pili olan bu düğüm (sinüs düğümü olarak da adlandırılır) eşit aralıklarla, hastanın yaşı ve durumuna göre değişen hızlarda uyarı çıkarır. Bu uyarı, kalbin her iki kulakçığı boyunca, yine bu iş için özelleşmiş ileti yolları ile aşağıya doğru yayılır. Böylece kulakçıklar kasılarak içlerindeki kanı karıncıklara boşaltırlar (diastol = kalbin gevşemesi). Sonrasında uyarı, kulakçıklar ile karıncıklar arasında bulunan diğer bir özel bölgeye; atriyoventriküler (AV) düğüme gelir. Elektrik iletisi karıncıklara ulaştırılmadan önce atriyoventriküler düğümde 0,1 saniyelik gecikme yaparak kulakçıklar ile karıncıkların aynı anda kasılmasını engeller ve böylece kulakçıkların karıncıklardan önce kasılması sağlanmış olur. Atriyoventriküler düğümden geçen akım, His demeti ve Purkinje lifleri ile karıncıklara yayılır. Karıncıklar kasıldıklarında içlerindeki kanı akciğer atardamarı yoluyla akciğerlere ve aort yoluyla vücuda pompalarlar (sistol = kalbin kasılması). Böylece diastol ve sistolden oluşan bir kalp döngüsü (bir kalp atımı) tamamlanmış olur. Ardından sinüs düğümü yeni bir uyarı çıkarıp yeni bir döngü başlatır ve bu olay günde yaklaşık 100.000 kez tekrarlanır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Osman Özdemir

Doç.Dr Osman ÖZDEMİR, 1974 yılında Ankara'da doğmuştur. Tıp eğitimini 1998 yılında Gazi Üniversitesi’nde bitirmiştir.. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimini Aralık 1998 – Haziran 2003 arasında Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde yapmış, Haziran – Aralık 2003 yılında  Ankara 3 no.lu Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olarak çalışmıştır. Aralık 2003 –Ocak 2007 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı’nda yan dal uzmanlık eğitimimi tamamlamıştır. 2012 yılında Doçent ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında,  2007-2013 yılları arası Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmış olan Doç.Dr Osman ÖZDEMİR, mesleki çalışmalarına Ankara Çukurambar’daki muayenehanes ...

Etiketler
Kalp
Doç. Dr. Osman Özdemir
Doç. Dr. Osman Özdemir
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube