Kalp Krizi

Prof. Dr. Talat Tavlı
Prof. Dr. Talat Tavlı
16 Mart 20112286 görüntülenme
Randevu Al
Kalp Krizi


 

Kalbi besleyen damarların içinin kolesterol tarafından işgal edilip tıkanması sonucu oluşan ve kalp kasının ölümü ile sonuçlanan bir hastalıktır. Önemli özellikleri şöyle sıralanabilir.

 

Dünyada en sık öldüren hastalıktır.

 

Kalp Krizi , büyük Grip salgını olan 1918 yılı hariç her yıl  bir numaralı ölüm nedeni olmuştur.

 

Kalp krizi  her yıl pek çok yaşama son verdiği kadar,  gelecekte önde gelen yedi ölüm sebebinden biridir.

 

1999’da kalp krizinden  dolayı doktorlara başvuranların sayısı 65.827.000 dir.

 

Neredeyse 800 bin Türk vatandaşı her yıl kalp kriziaz birine sahip olduğu tahmin edilmektedir.

 

Her 29 saniyede bir kişi koroner arter hastalığı (kan pıhtısının kalp damarlarını tıkaması) nedeni ile kalp krizi geçiriyor. Bu olaylar dakikada neredeyse bir ölümle sonuçlanıyor.

 

ABD’de her 53 saniyede bir kişi felç geçirmektedir. Her üç dakikada bir kişi felç (inme) nedeni ile ölmektedir.

 

Yüksek tansiyon  veya yüksek kan basıncı sebebi ile doktora gidenlerin sayısı diğer rahatsızlıklar nedeni ile doktora gidenlerden çok daha fazla olduğu bilinmektedir.

 

Kalp hastalıkları  erkekler kadar kadınlarıda etkilemektedir. Kadınlarda kalp hastalıkları  konusunda erkeklere yaklaştılar. Kadınlar kalp hastalıklarından çok daha fazla  gögüs kanseri endişesi yaşadıkları ortaya konmuştur. Her iki hastalığı karşılaştırısak, kadınların her 2.4  ölümün birine kalp hastalıkları sebep olurken gögüs kanseri ise otuzda bir ölüme neden olmaktadır.

 

ABD’de her yıl kalp uzmanları felci önlemek için 1 milyona yakın anjiyo yaparlarken, 120.000 yakın beyin damarı operasyonu yaparak felç ve kalp krizini önlemeye çalışmaktadırlar.

 

Felçler ve kalp krizleri  uzun süreli kronik sakatlıklara ve yetersizliklere sebep oluyor. Woody Allen  kimsenin bu dünyadan canlı ayrılmayacağını belirtmişti. Gördüğümüz gibi pek çok insan bu dünyayı kalp hastalıkları yüzünden vaktinden evvel terk ediyor. Eğer kalp hastalıklarının her çeşidi kökünden yok edilseydi insanlar neredeyse ortalama yedi yıl daha  uzun yaşayacaklardı.

 

Belirtileri:  Nefes darlığı,

                 Çarpıntı,

                 Halsizlik,

                  Gece gelen nefes darlığı nöbetleri,

                 Düz yatakta uyuyamama,

                 Yastık adedini artırarak veya oturur pozisyonda rahatlama,

                  Vücudunda şişme,

                  En sık şikayet edilen belirtilerdir.

 

Kalp Yetmezliği Yapan Nedenler:  

                   En sık kalp yetmezliği yapan neden  Hipertansiyondur.

 

                   İkinci sıklıkta kalp yetmezliğine yol açan neden  Kalp Krizine bağlı durumdur. Bundan başka şeker hastalığı, kalp kapak yetmezlikleri, Ritm bozuklukları sayılabilir. Daha nadir rastlanan durumlardan ise, guvatr, kansızlık, bronşit, kalb delikleride kalp yetmezliğine yol açabilmektedir.

 

Kalp Yetmezliği Tanısı

Bu hastaların muayenesi oldukça faydalı bilgiler verir. Hikayesinde  daha önce 1 kilometre rahat yürürken şimdi düz yolda 400 metre gittiğimde nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntım oluyor diyen hasta uyarıcı belirtileri baştan vermiş olur. Bu yalancı şişmanlık oluşturan hastalıkta tüm vüctta şişlik görülür. Boyun damarları sosis gibi şişmiştir. Hırıltılı solunumlarının nedeni akciğerlerde su birikmiş olmasıdır. Kalp hızı artmış çarpıntı ve ritm bozukluğu eşlik etmektedir.

 

Karın şiştir. Fazla sıvı birikimine bağlı olarak karaciğer 5-7 parmak büyümüştür. Bu yüzden karın ağrısı şikayeti sıktır. Karın gergin ve şiştir. Karın üst kısmı hassastır. Ayaklarda şişme olur. El ile şişlik üzerine basıldığı zaman iz bırakır. Hasta eskiden geydiği ayakabıyı giyemez. Dar gelmeye başlar. Terlikle dolaşır. Kalp yetmezliğindeki hastaların sırtlarında ve yüzlerindede şişlik olabilir. Daha önce tek yastıkta uyuyan hasta yastık adedini 2 ye hatta 3 e çıkartır. Aksi takdirde boğulma hissi nedeni ile uyuyamaz. Uyusada kaliteli bir uyku değildir. Gece uykusundan sık sık uyanır. Gece nefes darlığı nedeni ile hava açlığını gidermek için pencereyi açar. Dudakları morarır. Çoğu kez masaya dayanarak  uyur. Kalp yetmezliği ilerledikçede tuvaletine giderken çarpıntı ve nefes darlığı çeker. Yemeğini yardımsız yiyemez. Bu duruma gelen hastanında yaşam süresi kısıtlanmıştır.

 

Hangi Laboratuar Yöntemlerini Kullanıyoruz

Kalp yetmezliği ilerleyen teknoloji ile bugün kolaylıkla tanınmaktadır. Kan tahlilleri, Elektrokardiyografi, Ekokardiyografi, Akciğer filmi, bu konuda faydalı olan yöntemlerdendir. Kolaylıkla yapılır. Kesine yakın tanı koydurur.

 

Tedavisi

Erken tanı konulması ile yaşam şansı artan ve kişiye bağımlılık yaratmayan bu hastalıkta geç tanıda 5 yıllık yaşam şansı % 60 kadardır. Yukarıda saydığımız  yakınmaları olan hastalar kalp doktorlarına müracaat ettikleri takdirde, yapılan basit bir check up ile kalp performansı ölçülerek, kalp yetmezliğinin derecesi belirtilir. Buna göre  olay kalp damar tıkanıklığına bağlı ise anjiyo yapılarak tıkalı damar açılır. Kan basıncına bağlı olarak gelişmiş ise kan basıncını düşüren ilaçlar ile kalp yetmezliği geriler ve düzelir. Mutlak tuzsuz diyet ve istirahat olmazsa olmazlardandır. İleri kalp yetmezliklerinde vücutta ödem yapan  fazla sıvıyı dışarıya atan idrar sökücüler hastayı oldukça rahatlatır. Ölü kalp hücrelerinin arasına canlı hücre ekimleri Anjiyo ile mümkün olmuştur. Bugün için kalp naklide dahil yüz güldürecek ilaçlar ve aletler geliştirilerek kalp yetmezliğindeki hastaların yaşam kalitesi artırılmaya ve yaşamları uzatılmaya çalışılmaktadır.

Bol sağlıklı nice yıllar temenni ediyorum.

Etiketler

Myokard infarktüsüKalp krizi belirtileriKalp yetmezliği tanısıKalp yetmezliği tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Talat Tavlı

Prof. Dr. Talat Tavlı

1959 Manisa doğumludur. Cumhuriyet üniversitesi Tıp fakültesinden 1983 yılında mezun olmuştur. 1983-1985 yılları arasında mecburi hizmetini Perşembe Bolatlı sağlık ocağında yapmıştır. 1985-1990 yılları arasında ege üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışmış ve  1990 yılında İç Hastalıkları ihtisasını tamamlayıp uzmanlığını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır