Doktorsitesi.com

KALITSAL DEMİR YÜKÜ

Prof. Dr. Duran Canatan
Prof. Dr. Duran Canatan
26 Nisan 2016159 görüntülenme
Randevu Al
KALITSAL DEMİR YÜKÜ

Demir metabolizması: Vücuda giren demir ile  çıkan demir miktarı 1-2 mg dır. Diyette demir, kırmızı ette bulunan hemoglobin ve myoglobulinden kaynaklanan hem demiri (Fe++) veya et dışı kaynaklardan alınan hem olmayan demir (Fe+++)  şeklindedir. Diyette bulunan Fe+++ , Demir redüktaz enzimi ile Fe++ şekline dönüştükten sonra Divalan Metal Taşıyıcı -1 (DMT1) ile duodenal enterositlere girer. Demir eksikliğinde; demir redüktaz ve DMT1 artar iken, demir fazlalığında azalırlar.

Demir fazlalığı nedenleri: Demir fazlalığı kalıtsal demir metabolizması hastalıklarında veya edinsel düzenli kan transfüzyonlarında olmaktadır.

·                     Kalıtsal demir metabolizması hastalıkları:

·         Herediter hemakoromatozis

·         Tip I - Klasik erişkin tip (HFE gen)

·         Tip II a- Jüvenil hemokromatozis (HJV gen)

·         Tip II b- Jüvenil hemokromatozis( HMAP gen)

·         Tip III – Erişkin tip (TFR2)

·         Tip IV- Ferroportin hastalığı

·         Diğer genetik hastalıklar

·         Ferritin gen mutasyonu (  FTH ve FTL genleri)

·         Hipotransferrin ve atransferrinemia (TF gen)

·         Aserülloplazminemi (CP geni)

·         DMT1 gen mutasyonu

·         Gracie sendromu (Fellman Sendromu) (BCS1L geni)

·                     Düzenli transfüzyon gerektiren kalıtsal hastalıklar

·         Membran defektleri

·         Enzim defektleri

·         Hemoglobin defektleri: talasemiler ve anormal hemoglobinler

 

Herediter hemakromatozisin %80’i bilinen HFE genleri ile açıklanır iken, yüzde yirmisi HFE olmayan genler ile açıklanır.  HFE genleri olarak en sık tip I HFE geni C282Y, H63D, S65C allelleri homozigot veya birleşik heterozigot olarak yayınlanmıştır.

Son zamanlarda HFE olmayan dört temel gen tanımlanmıştır.  Hemojüvelin (HJV gen, tip II A), hepsidin (HAMP gen, tip IIB), transferrin reseptör-2(TFR2, tip III) ve ferroportin (SLC40A1, tip IV) 

 

Etiketler

HemakromatozisDemir yükü

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Duran Canatan

Prof. Dr. Duran Canatan

Prof. Dr. Duran Canatan, 1979 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Görevine Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda kurum doktoru olarak başlamıştır. 1980 yılında Ankara Üniversitesi  Antalya Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda asistan olarak başladığı görevini, kurucu olarak gittiği Antalya’da 1984 yılında  Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak tamamlamıştır. Askerlik görevini Foça Üs Komutanlığı'nda ve zorunlu hizmet görevini Elbistan Devlet Hastanesi'nde tamamladıktan sonra, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı'nda yan dal ihtisasına başlamıştır. 1992 yılında moleküler genetik tekniklerini öğrenmek için, İsviçre Basel Üniversitesi Moleküler Genetik Merkezi'nde 6 ay süreyle çalışmıştır.  

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır