Kahve hangi saatlerde içilir/içilmez?

Kahvenin sağlık üzerine hem olumlu hem de olumsuz bir çok etkisi vardır. Bizler kahveyi en çok ayılmak için kullanıyoruz. Bu yüzden kahvenin türü ve miktarı kadar doğru saatlerde içilmesi de önemlidir.

Kahve hangi saatlerde içilir/içilmez?

KAHVE HANGİ SAATLERDE İÇİLİR/İÇİLMEZ?

Herkesin "sirkadiyen saat" olarak bilinen biyolojik saati var. Bu saat, vücudumuzdaki birçok süreci düzenliyor. Kortizol adlı hormonun salgılanmasından da sirkadiyen saat sorumlu.

Kortizol, gün içindeki uyanıklık haliyle bağlantılı. Sabah 08:00'le 09:00 arasında vücuttaki kortizol seviyesi zirveye çıkıyor. Bu vücudunuzun sizi uyandırmak için doğal bir mekanizması.

Kafeinin bu mekanizmayı tamamlayıcı bir işlevi yoktur. Zira yapılan araştırmalar kortizol üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda kahve ya da enerji içeceği tüketmenin kafeinin uyandırıcı etkisini önemli ölçüde azalttığı ve uzun vadede bu maddeye karşı bağışıklık geliştirdiği uyarısında bulunuyor. 

Yani hem daha az canlanıyorsunuz hem de gelecekte daha fazla kahve içmeniz gerekiyor.

Kortizolün en yüksek olduğu saatler: 08:00-09:00, 12:00-13:00 ve 17:30-18:30 arası. Bu nedenle kahve içmek için en iyi zamanlar bunların dışında kalan bütün saatler.

Peki aşırı derecede erken ya da geç kalkınca ne oluyor? Hemen kahve içilebilir mi? 

"HAYIR"

Zaten yüksek olduğu saatleri söyledik. Bunun dışında saat kaçta uyanırsanız uyanın uyandıktan hemen sonra kortizol seviyesi % 50 oranında artıyor.

Bu nedenle en doğrusu, uyandıktan sonra bir saat beklemek.

Bu makale 30 Temmuz 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayşe Nur Taş

Dyt. Ayşe Nur Taş, Lisans öncesi eğitimleriNden sonra 2020 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Mezun olana kadar geçen sürede; Mersin'de özel klinik, Selçuk Üniversitesi hastanesi servisleri, yemekhane mutfağı ve Karatay toplum sağlığı merkezinde poliklinik stajları yaptı. Sadece diyet değil sağlıkla ve insanla ilgili olan her konuda kendini geliştirmek için çalıştı. Lisans eğitimi süreci içerisinde Mersin'de bulunan Psikofit’ te yaptığım staj ile beslenmede psikolojinin önemini kavradı. Şimdi de kendini psikoloji alanında geliştirmek için çabalamaktadır. Özellikle yeme bozuklukları, duygusal yeme ile kilo kontrolü ve hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi alanında danışmanlık hizmeti vermektedir. Özellikle hastalıkların tedavisinde beslenme değişen ve gün geçtikçe ge ...

Dyt. Ayşe Nur Taş
Dyt. Ayşe Nur Taş
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube