Kadınların derdi : polikistik over sendromu

Kadınların derdi : polikistik over sendromu

 

 

Doğurganlık çağındaki bayanların % 5 ila %10 ‘ unda görülen, en sık karşılaşılan endokrin bozuklukların başında yer alan “polikistik over sendromu “PCOS” ” tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Overlerde çok sayıda kistin varlığı ile karakterizedir. PCOS teşhisi konulduğunda hormonal dengenin bozulma meylinde olduğu bilinmeli ve diyet tedavisi ile medikal tedavi beraber uygulanmalıdır.

Polikistik over de karşılaşılan bulgular şu şekildedir;

·         Hormonal dengenin bozulmasının akabinde androjen tip yani erkek tipi yağlanma görülmektedir.

·         Aynı zamanda hiperinsülinemi denilen kanda fazla insülin bulunması da göbek bölgesi yağlanmayı artırmaktadır.

·         Kanda insülinin fazla bulunması, dokuların insüline karşı duyarsızlaşması ve en sonunda da tip2 diabetes mellitus yani şeker hastalığının oluşma riskini artırır.

·          PCOS’da görülen kan yağlarının yüksek, bunun yanı sıra iyi kolesterol olarak bilinen HDL ‘nin düşük seyretmesi kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

 

Polikistik over sendromunuz mevcut ise şu konulara dikkat etmelisiniz;

ü  Kan yağları yükselme meylinde olduğu için daha az yağlı beslenmelisiniz. Özellikle hayvansal kaynaklı yağı oldukça azaltmalısını. Süt ve süt ürünleri yarım yağlı veya yağsız kullanmak son derece faydalı olacaktır.

ü  Günlük aldığınız kolesterol 300mg’ı aşmamalıdır. Bunun için hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalıdır. Tereyağ veya kaymak tüketimi Pazar kahvaltısı haricinde beslenmenizde yer almamalıdır.  

ü  Vücutta insülin direncinin yaşanmasından dolayı, şeker hastalığına karşı önlem alınması adına karbonhidrat kaynakları doğru seçilmelidir. Kan şekerini hızlı yükselten besinler tercih edilmemelidir. Beyaz ekmek, beyaz un, sofra şekeri, fazla miktarda meyve, patates, pirinç, içinde şeker bulunan besinler daha nadir ve ufak miktarlarda tüketilmelidir. Bunun yanı sıra kan şekerini yavaş yükselten tam taneli tahıl ekmekleri, kurubaklagiller, bulgur, meyveler ve sebzeler gibi karbonhidrat kaynakları ağırlıklı olarak tercih edilmelidir.

ü  Kan kolesterol düzeyini dengeleyebilmek için yüksek posalı beslenilmelidir. Bunun için de diyetimizde posa kaynakları olan sebzelere, meyvelere, kurubaklagiller gibi besinlere yer verilmelidir.

ü  Alkol ve sigara tüketilmemeli, tüketilecekse minimum düzeyde tüketilmelidir.

ü  En masum alkollü içkinin şarap türleri olduğu da unutulmamalıdır.

ü  Her sağlık probleminde olduğu gibi burada da birinci olarak dikkat edilmesi gereken konu yeterli ve dengeli beslenmektir. Özellikle de kilo problemi mevcutsa konusunda uzman bir diyetisyenden yardım alınmalıdır.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Başak Kefeli

Uzman Diyetisyen Başak Kefeli Beslenme ve Diyet Uzmanı 1987 doğumludur. Bursa Milli Piyango Anadolu Lisesi mezunudur. 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden mezun olarak “Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen” unvanını almıştır. 2010 ve 2012 yılları arasında Ankara’da Formeo Beslenme Danışmanlığı’nda çalışmış ve 2012 yılında Bursa merkezli Burtom Sağlık Grubu’na, Diyet Polikliniği kurucusu olarak katılmıştır. 2018 yılında Okan Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü’nden mezun olarak “Uzman Diyetisyen” unvanını almıştır. Ayrıca Yeditepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Medipol Üniversitesi ve Acıbadem Üniversitesi gibi saygın üniversitelerden, Bariatrik Cerrahi, Kardiyoloji, Onkoloji, Gastroentoroloji, Fitoterapi, Diyabet alanlarında “Diyetisyenlik Sertifikaları” bulunmaktadır. 2023 yılından itibaren ise özel klinik ...

Uzm. Dyt. Başak Kefeli
Uzm. Dyt. Başak Kefeli
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube