Ivf ve ıcsı yöntemiyle tüp bebek tedavisi aşamalarındaki fark nedir?

Ivf ve ıcsı yöntemiyle tüp bebek tedavisi aşamalarındaki fark nedir?

IVF yönteminde anneden alınan yumurta hücresinin etrafına laboratuvarda özel bir ortamda binlerce (50 bin) sperm hücresi konur ve bu spermlerden birisi kendi kendine yumurta hücresini döller.

ICSI yani diğer adıyla mikroenjekssiyon yönteminde ise yine vücut dışında labarotuvar ortamında tek bir tane sperm hücresi alınarak mikroskopik yöntemlerle yumurta hücresinin içerisine verilir.

Yani burada sperm yumurta hücresinin içerisine kendi kendine girmez. Bu fark dışında diğer aşamalar her iki yöntemde aynıdır.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları;

Farklı kaynaklarda bu aşamaların sayısı farklı olabilir, bazı aşamalar birleştirilmiş olarak tek basamakta anlatılmış olabilir ancak her merkezde aynı aşamalar uygulanır. Aşamalar burada 5 kısma ayrılarak anlatılmıştır. Her bir aşama hakkında detaylı bilgilere bu sayfanın en altındaki linklerden ulaşabilirsiniz.

BİRİNCİ AŞAMA: İlk muayene ve çiftin değerlendirilmesi: Bu aşamada çiftin geçmişte gördüğü tedaviler ve gebelik, doğum, düşük hikayeleri dinlenir. Eski tahliller ve film sonuçları değerlendirilir. Bunlara göre tüp bebek tedavisi planlanır ve tedavinin başlayacağı gün belirlenir.

İKİNCİ AŞAMA: Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta oluşturulması : Bu aşamada yumurtalıklarda çok sayıda yumurta oluşturmak için yumurta geliştirici ilaçlar (iğne tedavisi) uygulanır. Çok sayıda yumurta oluşturulmak istenmesinde amaç çok yumurta ile çok embriyo oluşturmak ve iyi embriyoların seçilerek rahme konulmasıdır. Bu nedenle bir değil birden fazla yumurta oluşturulmak istenir.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA: Yumurta toplama işlemi (OPU): Bu aşamada gelişen yumurtalar toplanır ve laboratuvarda döllenme için saklanır. Bu esnada erkek de sperm verir. Sperm veremeyen erkeklerden mikro TESE yöntemi ile sperm alınır.

DÖRDÜNCÜ AŞAMA: Döllenme (IVF veya ICSI yöntemi): Bu aşamada toplanan yumurtalar ve elde edilen spermler ile döllenme (fertilizasyon) işlemi gerçekleştirilir. Döllenen yumurtalar laboratuvarda saklanır.

BEŞİNCİ AŞAMA: Embriyonun rahim içerisine transferi: Bu aşamada laboratuvarda saklanan döllenmiş yumurtalar rahim içerisine beş on dakika süren, ağrısız bir işlemle yerleştirilir. Döllenme sonrası yumurtalar iki üç gün laboratuvarda bekletildikten sonra transfer edilirler. Transfer işleminden 12 gün sonra gebelik testi yapılarak hamileliğin oluşması kontrole edilir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar

Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 1992 yılında TED Ankara Kolej'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2003 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Uzman Doktor ve Başasistan olarak Etlik Doğumevi Kadın Hastalıkları Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev alan Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 2005 yılında Almanya Schleswig - Holstein Üniversitesi Lübeck Kampüsü'nde,  Kadın hastalıkları ve Doğum A.B.D’da IVF Laboratuarında Research Fellow olarak çalışmış ve tüp bebek eğitimi almıştır. Bu eğitim, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Üremeye Yardımcı Teknikler Sertifikası ile onaylanmıştır. 2015-2016 yılında Valenci ...

Etiketler
Tüp bebek tedavisinin aşamaları
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube