Kadının yumurtalıklarının birinde her ay 1 adet yumurta gelişip çatlar ve yumurtalıktan atılır. Bu yumurta kadının tüpü yani kanalı tarafından tutulup içine alınır. Dişi yumurta hücresi yaklaşık 24-48 saat döllenebilme özelliğine sahiptir. Bu dönem içinde eşin vajinaya yani hazneye boşalan spermleri de tüplere ulaşıp buradaki yumurta hücresini döllemeye çalışır. Spermin dölleme gücü ortalama 48-72 saatlik bir süreci kapsamaktadır. Döllenme; diğer bir ifadeyle fertilizasyon gerçekleşirse erken gebelik oluşumu yani embriyo yaşamı tüplerde başlar ve embriyo bölünerek rahim içine ulaşır. Son basamak olarak da rahim iç duvarına gömülebilir ise burada büyümesini sürdürür. Normal koşullardaki gebelik, 280 günlük bir sürecin sonunda doğuma hazır hale gelir.
Bu olaylar zincirinin görsel olarak incelenmesi aşağıda sunulmuştur:
Şekil-1’de görüldüğü gibi spermlerin yani erkek tohum hücrelerinin yapım yeri testislerdir. Burada yapılan spermler depolandıktan sonra çeşitli salgı bezlerinin sıvıları ile de birleşerek dışarı atıma hazır hale gelir. Normalde testislerde milyonlarca sayıda sperm oluşur. Bir erkeğin boşalım yolu ile verdiği örnekte, 3 önemli fonksiyon gebeliğin oluşması açısından önemlidir. Bunlar spermlerin: 1- Sayısı, 2- Hareketliliği, 3- Morfolojisi yani yapılarıdır.
Erkeğin Spermiogram tetkiki denilen semen analizi bu bilgileri kapsar.
Şekil-2’de Kadın cinsiyet organları görülmektedir. Bu yapılar dışta dış dudaklar ve vajina; içte ise rahim, tüpler ve yumurtalıklardır. Rahim ağzı vajinanın sonuna açılır. Rahim ağzının devamı olan rahimin kalan bölümü, yumurtalıklar ve tüpler ise karın iç boşluğunda yer alırlar.
Şekil-3’te görüldüğü üzere, eşlerin cinsel birlikteliklerinde vajinaya boşalan spermler, rahim ağzından rahim iç boşluğuna oradan da tüplere ulaşır.
Düzenli adet gören bir kadında adetin 11-17 günleri arasında yumurtalıkların birinden 1 adet yumurta atılır. Bu atılan yumurta tüpün içine alınır. Bu günler arasında cinsel birliktelik olmuş ise erkek spermi ile tüpteki yumurta hücresi buluşur. Şayet her iki hücrenin dölleme/döllenme potansiyelleri yeterli ise sperm ile fertilizasyon olayı gerçekleşir ve ilk gebelik oluşumu kadının tüpünde başlar. Şekil-4’te erkek dölleme hücresi (sperm) ile kadın döllenme hücresi yumurtanın (Oosit) randevusu gösterilmiştir. Döllenmede yalnızca 1 adet sperm yumurta çeperini geçebilme özelliğine sahiptir. Bunun hangi sperm olduğu konusu, klinik pratiğimizde halen gizemini korumaktadır.
Şekil-5’te izleneceği üzere döllenmiş yumurta, erken gebelik ürünü embriyo olarak rahim iç boşluğuna döner. Burada rahim içi duvarı yani endometriumun hormonal hazırlığı gelen embriyo ile uyum içinde olursa, embriyo buraya gömülür ve gebelik ilerlemesini sürdürür.
Şekil-6’da göreceğiniz gibi; oluşan embriyo, amniyon kesesi denilen sıvı içerisinde büyümesini sürdürür ve fetüs olarak adlandırılır. Plasenta, anne ile bebek arasındaki son kısımdır. Gebelik, plasentaya bağlı olan göbek kordonu ile besin ve oksijen alışverişini yaparak normal şartlarda 40 haftalık sürecini tamamlar ve doğuma hazır hale gelir.